DOĞA ve ÇEVRE
okuma süresi: 7 dak.

Ülkedeki sebzelerin dörtte biri zehirli

Ülkedeki sebzelerin dörtte biri zehirli

Sağlık Bakanlığı'nın 5-17 Ocak tarihleri arasında yaptığı gıda kalıntı analizleri sonucunda ülkemizde yerli sebzelerin dörtte birinde limit üstü zirai ilaç kalıntısına rastlandı…

Yayın Tarihi: 24/01/15 10:52
okuma süresi: 7 dak.
Ülkedeki sebzelerin dörtte biri zehirli
A- A A+

Devlet Laboratuvarı Dairesi'nin analizi sonucunda limit üstü pestisit kalıntısı olduğu saptanan ürünler ise; taze fasulye, pazı, salatalık, maydanoz, ihraç edilen enginar, marul ve pancar…

Kalıntılı sebze ve meyveler, hasat sonrası eğer tespit edilirse imha ediliyor ancak insan sağlığı açısından son derece zararlı "kalıntı problemi" sürüyor.

Kıbrıs Postası'na değerlendiren Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Sibel Taçay, pestisit analizleri için ürünün hasat edilmesinin beklenmeyeceği ve üretimin her aşamasında denetimin yapılabileceği bir sisteme ihtiyaç duyulduğunu söyledi…

Kıbrıs Postası - Meryem Ekinci

Kış mevsiminde hastalıklardan korunmak için sağlıklı beslenmenin önemi büyük. Sağlıklı beslenmenin önemli unsurlarından biri de bol bol taze sebze ve meyve tüketmek.

Akdeniz ikliminin etkisiyle çeşitli meyve ve sebze üretiminin yapılabildiği ülkemizde, sağlığımızı korumak adına tükettiğimiz bazı ürünlerin hasatından sonra yapılan denetimlerde, insan sağlığı açısından son derece zararlı olan pestisitin limit üstü çıkması ise, meyve ve sebzeye kuşkuyla yaklaşmamıza neden oluyor.

Sağlık Bakanlığı'nın 5-17 Ocak tarihleri arasında yaptığı pestisit kalıntı analizleri sonucunda ülkemizde üretilerek analiz edilen yerli sebzelerin 4'te 1'inde limit üstü pestisite rastlandı. Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Sibel Taçay, ürünlerin hasattan sonra değil üretimin başından itibaren analiz edilmesi gerektiğini kaydetti.

4'te 1'i limit üstü

Sağlık Bakanlığı'nın 5-17 Ocak tarihleri arasında yaptığı pestisit kalıntı analizleri sonucunda ülkemizde üretilerek analiz edilen yerli sebzelerin dörte birinde limit üstü pestisite rastlandı.

Devlet Laboratuvarı Dairesi Pestisit Kalıntı Analizleri Şubesi'nin 5-10 Ocak tarihlerti arasında yerli ve ithal meyve ve sebzenin de yer aldığı çeşitli ürünlerdeki 40 numune üzerinde yaptığı çalışmada, sadece 5 numunede limit üstü pestisit saptandı. Bu 5 numunenin 5'i de yerli sebzeler.

Söz konusu hafta pestisit analizi yapılan 26 yerli sebze numunesinin içerisinde yer alan limit üstü pestisit içeren 5 numunenin 4'ü ihraç ettiğimiz enginar ürünü, biri ise yerli maydanoz.

Dairenin 12-17 Ocak tarihleri arasında yerli ve ithal meyve ve sebzenin de yer aldığı çeşitli ürünlerdeki 50 numune üzerinde yaptığı analiz sonucunda ise, toplam 8 numunede limit üstü pestisit saptandı ve pestisitli ürünlerin 7'si yine yerli sebzelerden alınan numune örneklerinden çıktı.

Dairenin analizi sonucunda limit üstü pestisit kalıntısı olduğu saptanan 7 ürün taze fasulye, pazı, salatalık, maydanoz, ihraç edilen enginar, marul ve pancar.

2 hafta boyunca yerli sebzelerden alınan toplam 50 numuneye uygulanan pestisit kalıntı analizi sonucunda, söz konusu 50 üründen 12'sinin, yani 4'te 1'inin limit üstü pestisit kalıntısı içerdiği ortaya çıktı.

Taçay: "Üretici bilinçlenmeli"

Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Sibel Taçay, pestisit analizi sonuçlarının, söz konusu ürünlerin kesinlikle tüketime uygun olmadığını gösterdiğini ifade ederek, ürünlerin analiz edilmesinin ise kontrol altında olduklarını gösterdiğini kaydetti.

Pestisit kalıntılarının yıllardır gündemde olduğunu ve bu konuda Sağlık ve Tarım Bakanlıkları'nın da çalışmalar yaptığını ifade eden Taçay, pestisit analizleri için ürünün hasat edilmesinin beklenmeyeceği ve üretimin her aşamasında denetimin yapılabileceği bir sisteme ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

Taçay, "Son üründe kontrol yapmak yeterli değil. Üretim zincirlerinin tümünde kontrol yapılmalı ki son ürün temiz çıksın" çeklinde konuşan Taçay, "Bu üreticinin blinçlenmesinden başlar. Doğru ilacı doğru dozda kullanırsa ve hasat için beklemesi gerekeen süreyi beklerse, zaten son üründe pestisit kalmaz. Üründe pestisit çıkması hem tüketen için zararlı hem de üreticinin ürününün imha edilmesi nedeniyle ekonomiye de çok zarar verir" dedi.

"İmha edilirse sorun yok"

Taçay, limit üstü pestisit bulunan ürünlerin imhası üzerinde de durarak, "Yapılan analizler, hasat edilmiş ürünlere ait sonuçlar olduğu zaman, limit üstü çıkan ürünlerin imha edilmesi gerekmektedir. İlgili bakanlık tarafından imha işleminin yapıldığına inanıyoruz. Eğer numuneler tarladan alınmışsa; belirli bir süre daha beklenerek kalıntı miktarının azalması sağlanabilir. İkinci bir kontrolden sonra, ürünler tüketime sunulabilir" dedi.

"Zehirdir"

Taçay, pestisitlerin farklı türlerde olduğunu ve etkilerinin de farklı olduğunu ifade etti ancak etkileri ne olursa olsun insan vücudu için "zehir" olduklarının altını çizi.

Bazı pestisit kalıntılarının ürünlerin yapraklarında veya kabuklarında yer aldığını ve su ile iyice yıkanması sonucunda kalıntıların temizlenebileceğini belirten Taçay, ancak bazı pestisitlerin ürünün içeriğinde kaldığını ve bu tür pestisitlerin insan vücudunda uzun süre kalarak, kanser dahil birçok hastalığa neden olabileceğini vurguladı.

Taçay, "Kimisi küçük etkiler, kimisi vücutta birikerek kansere varabilecek problemlere yol açar. Az veya çok sağlığımızı etkiler. Sonuçta meyve sebze tüketimi, Sağlıklı beslenmenin önemli bir parçasıdır. Aldığımız meyve sebzeyi çok iyi yıkamamız gerekir. Bitkilerin yapısına, özsuyuna işlediği için yıkamayla giderilemeyecek pestisitler de vardır. Tüketici aldığı sebze meyveyi çok iyi yıkayarak tüketmeli. Ancak kalıntı limitlerin üzerinde olduğu zaman, yıkama çözüm değildir. piyasaya sağlıklı ürün sunulması; Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığının düzenli denetimleri ve üreticiyi bilinçlendirmesi ile sağlanabilir" dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.