DOĞA ve ÇEVRE
okuma süresi: 6 dak.

"Yeşil ada, bakir doğa" mazi oldu

“Yeşil ada, bakir doğa”  mazi oldu

Yeşil Barış Hareketi Başkanı Doğan Sahir, yıllar önce ülkeye gelen turistlerin Kıbrıs'ın havası, doğası ve yeşilliği için geldiğini, ancak bugün turizm operatörlerinin dünya fuarlarında 'yeşil ada bakir doğa' sloganını kullanmalarının dahi yasaklandığını, bunun eskide kalmış bir slogan olduğunu belirtti.

Yayın Tarihi: 18/02/15 10:00
okuma süresi: 6 dak.
“Yeşil ada, bakir doğa”  mazi oldu
A- A A+

Kıbrıs Postası - Deniz ABİDİN

Ercan Havalimanı ihalesini alan T&T Havalimanı İşletmelerinin, yeni yapılacak Ercan Havalimanı'nın temellerinin bu yıl içinde atılacağını ve ihale sözleşmesinde yer alan süreden bir yıl önce tamamlanacağının açıklanmasının ardından bölgede bulunan yaklaşık 20 bin ağacın kesileceğine yönelik tartışmalar sürüyor. Geçtiğimiz gün Meclis Genel Kurulu'nda da tartışılan 20 bin ağacın ne olacağına ilişkin henüz resmi makamlardan bir açıklama yok.

Yeşil Barış Hareketi Başkanı Doğan Sahir, Kıbrıs Postası'na yıllar önce ülkeye gelen turistlerin Kıbrıs'ın havasını, doğasını ve yeşilliğini görmek için geldiğini, ancak bugün bunun eskide kalmış bir slogan olduğunu belirtti. Sahir, turizm operatörlerinin dünya fuarlarında "yeşil ada bakir doğa" sloganını kullanmalarının yasaklandığını ifade ederek, "Düşünün ki bakir doğa diyorsunuz, turist o turu satın alıyor ve ülkemize geliyor. Karşılatığı manzara ise ağacı, yeşili olmayan sarı bir alan" şeklinde konuştu. "Engelleri kendi kendimize yarattık" diyen Sahir, ülkede ağaçları koruma yasasının olmamasına dikkat çekti.

Sahir: "Ağaçlar başka alana taşınabilir"

Yeşil Barış Hareketi Başkanı Doğan Sahir, nereye nasıl ağaç dikileceğinin toplum olarak bilinmediğini söyleyerek, "bilmeden ağaç dikilirse daha sonra ne olacağını tartışırsınız" dedi. Sahir, yaklaşık 20 bin ağacın başka bir yere dikilmesi durumunda tutabileceğini, bunun Türkiye'de uygulandığını, binlerce ağacın başka bir alana taşındığını belirtti. Sahir, Ercan Hava Alanı bölgesinde 20 bin ağacın söz konusu olduğunu, iklim koşullarına bakıldığında başka alana dikilmesi durumunda ne kadar tutcağının bilinmediğini söyledi. Ağaçları taşıyan aletin ülkede mevcut olduğunu anlatan Sahir, ancak günde en fazla on ağacın taşınabileceğini bunun da yıllar alacağını kaydetti.

"Buna benzer çok örnek var"

Gerçekçi ve inandırıcı konuşmak gerektiğini dile getiren Sahir, ağaçların bir bölümünün taşınmasının ise sadece sembolik olarak yapılan bir davranış olacağını söyledi. Bunun için birkaç makineyle çalışılması gerektiğini ifade eden Sahir, bu iş için bir ihale açılması gerektiğini belirtti. Sahir, günde 24 saat çalışılırsa 6-7 ay gibi bir süre içerisinde taşınmanın tamamlanabileceğini belirtti. Sahir, yurt dışında buna benzer çok örnek gördüğünü anlatarak, 5 metre uzunluğundaki çam ağaçlarının dahil taşındığını söyledi.

Orman Dairesi'nin muhatap olduğu sadece 7 orman ağacının olduğunu belirten Sahir, ağaçların koruma altında olmadığını söyledi. Sahir, "Bu ülkede siz ağaç kesemezsiniz ama Orman Dairesi, Belediyeler, Kara Yolları Dairesi, Çevre Dairesi keser" dedi. Sahir, ülkede plansızca hareket edildiğine vurgu yaparak, Girne yolunun kenarındaki ağaçların kesilerek yolun çift şerit yapılmasını örnek gösterdi.

"Ağaçları yok etmek de bir vahşet"

Doğan Sahir, Türkiye'de tecavüz edilmek istenen ve bıçaklanarak öldürülen Özgecan Aslan olayının yaşanan bir vahşet olduğunu söyleyerek, ağaçları yok etmenin de bir vahşet olduğunu belirtti.

Orman Dairesi: "Durum tespiti yapıyoruz"

Orman Dairesi'nden alınan bilgiye göre, Orman Dairesi yetkilileri, bölgede bulunan ağaçların tam olarak ne kadar olduğu, yaşının, cinsinin ne olduğuna ilişkin durum tespiti yaptıklarını ve araştırmaları tamamlandıktan sonra açıklama yapacaklarını belirtti. Alınan bilgiye göre, yaklaşık 20 bin ağacın bulunduğu bölgenin önceden askere ait bir bölge olduğu, kabaca rakamların bilindiği, ancak durum tespiti yapılmadan bir açıklama yapmak istenmediği bildirildi.

Sarpten: "Hükümetten resmi açıklama bekliyoruz"

Biyologlar Derneği Başkanı Hasan Sarpten, Ercan'a yapılacak yeni terminal binası için söküleceği belirtilen yaklaşık 20 bin adet ağaçla ilgili henüz kesin bir bilginin olmadığını ifade ederek, resmi makamların bu konuyla ilgili açıklama yapmasını beklediklerini söyledi. Sarpten, bu kadar çok ağacın yok edilmesi durumunda sert tepki vermekten kaçınmayacaklarını belirterek, 20 bin ağacın taşınmasının mümkün olmadığını kaydetti. Sarpten, Biyologlar Derneği olarak bu konuyla ilgili araştırmalarının devam etmekte olduğunu söyleyerek, Çevre ve Orman Dairesi'nden bilgi almaya çalıştıklarını dile getirdi.

İnce: "Toprağın yapısı önemli"

Ziraat mühendisi Alper İnce ise Kıbrıs Postası'na yaptığı açıklamada, bölgenin yoldan görüldüğü kadarıyla büyük bir alanının çam ağaçlarıyla dolu olduğunu ifade ederek, ağaçların sökülüp başka bir yere aktarımını sağlayacak aletin mevcut olduğunu ancak, söz konusu 20 bin adet ağacın taşınmasının mümkün olmadığını belirtti. Ağaçların taşınması olayında toprağın yapısının önemli olduğunu söyleyen İnce, kayalık bir alanda makinenin verimli olamayacağını anlattı. İnce, 20 bin adet ağacın taşınmasının çok kolay bir iş olmadığını dile getirerek, buraya harcanacak zaman ve masraf yerine başka bir alana ağaç dikimi yapılmasının daha mantıklı olacağını dile getirdi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.