DOĞA ve ÇEVRE
okuma süresi: 6 dak.

"Teneke Çocuk Projesi" sahiplenildi

"Teneke Çocuk Projesi" sahiplenildi

Yeşil Barış Hareketi'nin Kasım ayında başlattığı "Teneke Çocuk Projesi" kapsamında kullanılmış teneke kutuların toplanmasına devam ediliyor… Yeşil Barış Hareketi Başkanı Doğan Sahir, Teneke Çocuk Projesi'nin öngördüğü plan ve adımların beklenenin ötesinde daha hızlı ilerlediğini belirterek, "projenin bu kadar hızlı benimseneceğinden emin değildik, ancak Teneke Çocuk sahiplenildi" dedi.

Yayın Tarihi: 03/03/15 08:19
okuma süresi: 6 dak.
"Teneke Çocuk Projesi" sahiplenildi
A- A A+

Kıbrıs Postası – Deniz Abidin

Yeşil Barış Hareketi Aktivisti Tuğberk Kaya ise, Projeye bütçesiz bir şekilde başladıklarını söyleyerek, Sivil Toplum Örgütleri'nin desteğiyle ilerlediklerini, bunun bir devlet politikası haline gelmesi için çalıştıklarını belirtti.

Yeşil Barış Hareketi'nin çalışmaları içinde yer alan, Kasım ayında uygulamasına başlanan "Teneke Çocuk Projesi" kapsamında kullanılmış teneke kutuların toplanmasına devam ediliyor. İlk olarak Lefkoşa'da başlanan ardından ise diğer bölgelere de yayılması planlanan proje kapsamında teneke kutuların toplanılarak geri dönüşümü sağlanacak. Projenin ileride ülke genelinde kalıcılaştırılarak uygulanması, farkındalık yaratmak ve hastanelerin çocuk servislerinde eksik olan cihazların alımı hedefleniyor.

Yeşil Barış Hareketi Başkanı Doğan Sahir ve Yeşil Barış Hareketi Aktivisti Tuğberk Kaya, Kıbrıs Postası'na "Teneke Çocuk Projesi" ile ilgili ayrıntılı bilgiler verdi.

Sahir: "Daha çok teneke ev devreye girecek"

Yeşil Barış Hareketi Başkanı Doğan Sahir, "Teneke Çocuk Projesi"nin Yeşil Barış Hareketi'nin çalışmaları arasında çok önceden yer aldığını belirterek, geri dönüşümle ilgili çeşitli fikirlerin ortaya konulduğunu, ancak yetkilileri harekete geçiremediklerini belirtti. Sahir, Yeşil Barış Hareketi olarak sorumluluk alarak, hem geri dönüşümün ülkede yaygınlatırılmasını sağlamak hem de ilgilileri harekete geçirmek adına "Teneke Çocuk Projesi"ni başlattıklarını söyledi. Sahir, proje kapsamında bugüne kadar 8-10 metre küp arası teneke kutu toplanıldığını ifade ederek, bir ton teneke kutu toplanabilmesi için 67 bin adet teneke kutu toplanması gerektiğini belirtti. Projenin başlamasının kış ayına denk geldiğini anlatan Sahir, bu konuda yazda bir patlama beklediklerini söyledi. Doğan Sahir, Mart ayı sonuna kadar Güzelyurt, Mağusa ve Girne'de de teneke evlerin devreye gireceğini söyleyerek, ardından hedeflerinin Büyükkonuk, Lefke ve İskele'ye de ulaşmak olduğunu dile getirdi. Sahir, "Köylere belediyeler üzerinden ulaşacağız. Hedefimiz her bölgeye ulaşmaktır. Teneke Çocuk Projesi'nin öngördüğü plan ve adımlar beklenenin ötesinde ilerliyor. Projenin bu kadar hızlı benimseneceğinden emin değildik, ancak Teneke Çocuk sahiplenildi" dedi.

Kaya: "Geri dönüşüm yaşam biçimi olmalı"

Yeşil Barış Hareketi Aktivisti Tuğberk Kaya, "Teneke Çocuk Projesi" ile hedeflerinin, çevre bilinci oluşturmak, geri dönüşümü yaşam biçimi haline getirmek ve elde edilecek gelirle hastanelerdeki çocuk servisi bölümlerine eksik cihazların alımını sağlamak olduğunu anlattı. Kaya, projenin 28 Kasım 2014 tarihinde kamuoyu ile paylaşıldığını, ilk kumbara olan "teneke ev"in ise Maliye Bakanlığı'nın oto parkına yerleştirildiğini söyledi. Kaya, projenin günden güne büyüdüğünü, proje kapsamında tekene çocuk gönüllüleri ve toplayıcıları olduğunu belirtti. Kaya ayrıca, tenekelerin toplanabilmesi için "teneke ev" sponsorları olduğunu kaydetti. Kaya, proje kapsamında Lefkoşa'da 12 adet "teneke ev" bulunduğunu ifade ederek, bunların Maliye Bakanlığı'nın oto parkı, otobüs terminali, Girne Kapısı, Dereboyu, Göçmenköy, Yenişehir, UKÜ, Selimiye Meydanı, kısacası merkezde insanların kolayca ulaşabileceği yerlerde mevcut olduğunu söyledi. Kaya, Gönyeli Belediyesi sınırları içine önümüzdeki hafta içinde dört adet "teneke evin" yerleştirileceğini kaydetti. Kaya, Belediyeler Birliği ile görüşüldüğünü, tüm belediyelerin projeye olumlu destek verdiğini dile getirerek, teneke kutuları toplama işinin belediyelere ait olacağını ardından ise ayrıştırılacağını belirtti.

"Devlet politikası haline gelmeli"

Tuğberk Kaya, "Teneke Çocuk Projesi"ne bütçesiz bir şekilde başladıklarını söyleyerek, Sivil Toplum Örgütleri'nin desteği ile ilerlediklerini, bunun bir devlet politikası haline gelmesi için çalıştıklarını belirtti. Kaya, "Teneke Çocuk Projesi"nin ülkenin her noktasına ulaşmasını, sürekli yaşayan bir mekanizma olmasını arzuladıklarını kaydederek, "projenin işleyişi devam edecek, biz bu projenin bir yaşam kültürü olmasını istiyoruz" şeklinde konuştu. Kaya, vatandaşların bu konuda bilinçlenmesi gerektiğini ifade ederek, özellikle restorantlara teneke kutuların "teneke evlere" atılması yönünde çağrıda bulundu.

"Teneke Çocuğu büyütmek istiyoruz"

Kaya, doğaya atılan alüminyum tenekelerin 200-250 yılda yok olduğuna dikkat çekerek, doğayı korumak adına bu projenin sürekliliğinin olması gerektiğini belirtti. Kaya, projeyle birlikte elde edilecek ilk gelirle hastanelerdeki çocuk servisinde eksik olan cihazların alımını sağlayacaklarını söyleyerek, "projemiz toplumun her kesimini kucaklayan bir projedir. Biz hep birlikte teneke çocuğu büyütmek istiyoruz. Bu nedenle herkesin teneke kutularını teneke evlerimize atmalarını bekliyoruz" dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.