DOĞA ve ÇEVRE
okuma süresi: 7 dak.

Köprülü kuş gözlem merkezi projesi devreye giriyor...

Köprülü kuş gözlem merkezi projesi devreye giriyor...

Beyarmudu Belediyesi sınırları içerisinde bulunan Köprülü Barajında, yakında devreye girecek olan Kuş Gözlem Merkezi için geri sayım devam ediyor.

Yayın Tarihi: 10/03/15 12:02
okuma süresi: 7 dak.
Köprülü kuş gözlem merkezi projesi devreye giriyor...
A- A A+

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, Avrupa Birliği (AB), Beyarmudu Belediyesi ve Kuzey Kıbrıs Kuşları ve Doğayı Koruma Derneği'nin (KUŞKOR) ortaklaşa çalışmalarıyla 2016 yılında başlaması planlanan projenin, bölgede Turizmin gelişmesine önemli katkı yapması bekleniyor.

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek konuyla ilgili Köprülü Barajında incelemelerde bulunarak AB yetkilileri ve KUŞKOR Yönetim Kurulundan bilgiler aldı. İncelemede Gazimağusa Kaymakamı Şifa Çolakoğlu,Beyarmudu Belediye Başkan İlker Edip ve Belediye Meclis Üyeleri de hazır bulundu.

DİNÇYÜREK:"PROJE BİR TURİZM ETKİNLİĞİNE DÖNÜŞTÜRÜLECEK"

İncelemeler sonrası bir açıklama yapan Bakan Hakan Dinçyürek,

bölgenin kuş gözlem merkezi haline getirilmesinin amaçlandığına dikkat çekerek çalışmaların bir turizm etkinliğine dönüştürülmesi ve bölgede özellikle kuşların geçiş dönemlerinde düzenlenecek eko günleri aktiveleri yapılmasının amaçlandığını söyledi.

Dinçyürek proje kapsamında, kuşları ürkütmeden düzenli bir şekilde önceden planlanmış, belirli 20'şer 30'arlı gruplar halinde insanları bu bölgeye getirip, insanların kuşları gözlemlemelerine olanak sağlanacağını açıkladı.

Proje ile ülkenin güzelliklerini, zenginliklerini göstermek adına bir çalışma planlandığını ifade eden Dinçyürek: " Bugün burada proje için bir durum tespiti yapıyoruz, yakında yöre halkının da katılımını sağlayacağımız; onlarla da bu projeyi tartışacağımız bir bölge toplantısı hedeflemekteyiz. Sonrasında ortaya çıkacak yol haritası ile en erken zamanda bu bölgeye kuş gözlem merkezlerini yapılacağı, düzenli bir şekilde bu bölgenin suyu ve çevresinin korunacağı bir yapı, bir sistem hedeflemekteyiz." dedi.

Adım adım bölgedeki biyolojik çeşitliliği ve ülkenin güzelliklerini, zenginliklerini başta bölge insanı, daha sonra da KKTC'deki tüm insanlara tanıtacaklarını vurgulayan Dinçyürek, yurtdışından hiçbir organizasyon yapılmamasına rağmen şu anda birçok katılımcının olduğuna dikkat çekti.

Dinçyürek şöyle devam etti:

"Buraya sabahın erken saatlerinde kamerası ile gelip, bölgede gözlem yapmaktadırlar. Turizm açısından dünyada çok gelişmiş bir sektördür. Ayrıca ekoloji ve çevre açısından da çok önemli bir sektördür.

Bu yapıyı tüm dünyaya tanıtırsak, çok daha sistemli bir şekilde hem bölgeyi koruyacağız hem de bunu kendi ülkemize ve dünyaya tanıtacağız. Bunlara ek olarak, buradaki yöre insanına da artı bir ekonomik değer kazandıracağız."

Dinçyürek, barajda suyun tutulması ile sadece kuş gözlemi için değil, yeraltı su kaynaklarını beslediği için bölgedeki birçok köyün hem tarım hem hayvancılık açısından ihtiyaç duydukları bir kazanım elde edeceklerini söyledi.

Bakan Dinçyürek: "Bu projenin neresinden bakarsanız hep kazan kazan kazan gidiyor. Hep birlikte bu projenin arkasında durup, sistemli adımlarla bunun gelişimini sağlayacağız." dedi.

EDİP: "BELEDİYE OLARAK DESTEK VERİYORUZ"

Beyarmudu Belediye Başkanı İlker Edip ise, projeyi bölge için olumlu bir girişim olarak değerlendirdiklerini ifade ederek, Belediye olarak gereken desteği verdiklerini söyledi.

Projenin Belediye sınırları içerisinde olması, doğaya canlılık getirmesi ve bölgede bir farkındalık yaratılmasının kendileri için büyük bir gurur kaynağı olduğunu belirterek, bugüne kadar bölgede kuşların ve bu değerlerin olduğunu bilmediklerini söyledi.

Hem bu suyun korunması ,hem de daha verimli topraklar olması açısından toplantılar gerçekleştirdiklerini ifade eden Edip, doğayı koruma adına girişimlerinin süreceğini belirtti.

Edip, şöyle devam etti:

"Bakanımızla burada bugün beraberiz. Sayın kaymakamımız da burada. Onların da verdiği önemi gördük. Bu bizler için daha gurur verici bir olay. Dolayısıyla biz bölgeyi ülkeye kazandırdığımız için mutluyuz. Katkı koyan herkese teşekkür ederim."

VIEZZER: "BİRLİKTE HAREKET ETTİĞİMİZ ÖNEMLİ BİR PROJE"

Avrupa Birliği Kıbrıs Türk Toplumu Yardım Masası, Bölüm Şefi Alessandra Viezzer de konuşmasında projenin Avrupa Birliği'nin desteklediği bir çalışma olduğuna dikkat çekerek ortaklaşma unsurunun ön planda olduğunu söyledi.

Viezzer projenin; Belediyeler, sivil toplum örgütleri ve merkezi idarilerin birlikte hareket edip, birlikte ortaya bir efor koyduğu önemli bir proje olduğuna dikkat çekti..

Viezzer, şunları söyledi:

"Bu proje ile bölgenin kuş gözlemi ve eko turizmi değerleri ön plana çıkacaktır. Bu şekilde ekonomik olarak bölge halkına gelir de sağlanması planlanmaktadır. Bunun için de belli faaliyetler yapılacaktır.Proje Kıbrıs Türk Toplumu'na yardım programı kapsamında desteklenmektedir ve Avrupa Birliği'nin çok önemsediği projelerden biridir. Çünkü özünde, merkezinde çevre unsurları bulunmaktadır. Bu proje Kuşkor önderliğinde gerçekleştirilecek. Beyarmudu Belediyesi ve yerel desteklerle projenin yürütülmesi sağlanacaktır."

AB'nin bu yöndeki projeleri desteklemeyi hedeflediğini söyleyen Viezzer, yakın zamanda sivil toplum örgütlerini de ilgilendiren yeni teklif çağrıları da yapılacağını açıkladı.

BETON: "BÜYÜK BİR POTANSİYELE SAHİBİZ"

KUŞKOR Yönetim Kurulu Üyesi Damla Beton ise Kıbrıs'ın kuşlar bakımından çok önemli bir bölge olduğuna dikkat çekerek,özellikle göç yolunda olmasının çok büyük bir avantaj olduğunu söyledi.

Kuş gözlemciliği için ülke olarak çok büyük bir potansiyele sahip olduğumuzu vurgulayan Beton,proje kapsamında bölge halkının mali ve ekonomik gelişimine engel olmadan alanın korunmasının amaçlandığını söyledi.

Beton, kuş gözlem turizminin bugün dünyada pek çok yerde yükselen bir değer olduğunu ifade ederek, ülkede bu konuda girişimler yapılmasının önemli olduğunu belirtti.

Beton, şöyle devam etti:

"Bir bölgenin korunması sadece halkın ve devletin ileri gelenlerinin desteği ile gerçekleşebilir. Bu bölgede böyle bir kuş gözlem merkezinin kurulması ve bölgeye kuş gözlem turizminin başlaması ile birlikte halktan gelecek olan desteğe inanıyoruz. Onların da alanı korumak isteyeceklerine inanıyoruz. Halkla birlikte devletin ileri gelenlerinin de bu konuya desteği vardır. Projemizin bu sayede başarıya ulaşacağına inanıyoruz."

Beton, projeye verdikleri destekten dolayı Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek', Beyarmudu Belediye Başkanı İlker Edip, Avrupa Birliği yetkilileri Köprülü Köyü Muhtarı ve Köprülü Köyü halkına teşekkür etti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.