DOĞA ve ÇEVRE
okuma süresi: 4 dak.

Orman Dairesi Müdürü Direk Ormancılık günü mesajı yayımladı

Orman Dairesi Müdürü Direk Ormancılık günü mesajı yayımladı

Orman Dairesi Müdürü İsa Direk, 21 Mart Dünya Ormancılık günü dolayısıyla mesaj yayımladı. Açıklama şöyle:

Yayın Tarihi: 20/03/15 16:33
okuma süresi: 4 dak.
Orman Dairesi Müdürü Direk Ormancılık günü mesajı yayımladı
A- A A+

"Dünyanın en önemli yenilenebilir doğal kaynaklarından biri olan ormanlara gerekli önemin verilmediğini gören Avrupa Tarım Konfederasyonu, Kuzey yarım kürede İlkbaharın, Güney yarım kürede ise Sonbaharın başlangıç günü olan 21 Mart tarihini 1971 yılında Ormancılık Günü olarak kabul etmiştir. Ayrıca Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) kanalı ile bu günün tüm dünyada kutlanmasını da tavsiye etmiştir.

Ülkemizde 1978 yılından bu yana kutlanmakta olan "21 Mart Dünya Ormancılık Günü"nde ormanların daha iyi korunması, geliştirilmesi ve iyi bir şekilde işletilmesinin önemi ile çok yönlü faydaları gibi konuların çeşitli haberleşme araçları ile halkımıza duyurulması ve halkımızın bu yöndeki ilgisinin artırılması amaçlanmaktadır.

2003-2012 Dönemini kapsayan III. K.K.T.C. Orman Amenajman planına göre ülke alanımızın yaklaşık %19.7'sine tekabül eden orman alanlarımızın sadece %39'u verimli orman olup; geriye kalan %61'i ise bozuk ve ağaçlandırılması gereken orman alanı niteliğinde olduğu kaydedilmişti. 2013-2022 yılları dönemini kapsayan IV. K.K.T.C. Orman Amenajman Planı'nda yer alan verilere göre ise geçmiş plan döneminde yapılan yeni ağaçlandırma çalışmaları sonucunda, orman alanlarımızın ülke alanının % 23,1'e (76,762.5 Ha) ve bu alanlar içerisindeki verimli orman alanı oranının ise %53'e (40,897 Ha) ulaştığı tespit edilmiştir.

Dünyada bir ülkenin orman bakımından kendine yeterli olabilmesi ve orman fonksiyonlarından tam olarak yararlanabilmesi için topraklarının, dünya ortalaması olan %30'ununun üzerindeki bir oranda orman varlığına sahip olması gerekmektedir. Üstelik bu ortalamada kastedilen oran verimli orman sahalarının ülke alanına oranıdır. Ülkemizde ise genel orman varlığının yapılan ağaçlandırmalar neticesinde ülke alanına oranı %19.7'den %23,1'e, verimli orman alanının ise bu oranın %53'üne ulaştığı görülmektedir. Bu rakamlar bizlere ormancılık konusunda yapılacak daha çok işimiz olduğunu göstermektedir. Ülkemizde, orman varlığının yetersizliği, iklim şartlarının yeniden orman geliştirme konusundaki elverişsizliği, topografik yapımızın ormansızlaşmaya tahammülünün bulunmayışı nedenleri ile ağaçlandırma çalışmalarının yanında mevcut olan ormanlarımızın korunması konusu da büyük önem taşımaktadır.

Ulusal ormancılık amaçlarımızın başında gelen mevcut ormanlarımızın korunması, ağaçlandırmalar ile orman alanlarımızın artırılması, sürdürülebilir ormancılık ilkeleri doğrultusunda planlanarak işletilmesi ve verim gücüne göre ormanların hizmetlerinden halkın yararlandırılması yönünde yoğun çaba harcanmaktadır.

Ormancılık hizmetleri, uzun vadeli yatırım gerektirmektedir. Bugün dikilen fidanların ağaç olması için yıllara ihtiyaç vardır. Ormana yapılacak her türlü olumlu veya olumsuz müdahale ülkemizin yeşiline, turizme, tarıma ve genelde ülkemize yapılmaktadır. Bu nedenle gelecek nesillere yeşil bir ülke devretmek yönünde, bütünü ile toplumun malı olan, ürettiği maddi ve fonksiyonel değerler ile toplumun tüm kesimlerine hizmet eden ormanlarımızın korunması ve çoğaltılmasında vatandaşlarımıza büyük görevler düşmektedir.

El birliği ile Ormanlarımızı koruyalım. Tüm halkımızın "21 Mart Dünya Ormancılık Günü" kutlu olsun."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.