DOĞA ve ÇEVRE
okuma süresi: 4 dak.

Kıbrıs Çevre Platformu: "İhalelerin takipçisiyiz!"

Kıbrıs Çevre Platformu: "İhalelerin takipçisiyiz!"

Kıbrıs Çevre Platformu'nun Karpaz Özel Çevre Koruma Bölgesi"ndeki ihlallerle ilgili basın açıklaması yaptı. açıklamada, Platformun "Karpaz Özel Çevre Koruma Bölgesi"ndeki ihalelerin takipçisi olacağı vurgulandı. Açıklama şöyle:

Yayın Tarihi: 06/04/15 17:41
okuma süresi: 4 dak.
Kıbrıs Çevre Platformu: "İhalelerin takipçisiyiz!"
A- A A+

"Yasak olduğu halde Karpaz Özel Çevre Koruma Bölgesinde (ÖÇKB) yapılmakta olan kaçak yapıların sürekli artmakta ve bu yapıların çevreye verdiği zarar da büyük boyutlara ulaşmaktadır. Kuzey Kıbrıs Çevre Platformu'nun ısrarlı takibine rağmen, Karpaz ÖÇKB'de geçtiğimiz günlerde yeni bir talan, İskele Kaymakamı ve Mağusa Eski Eserler Dairesi Müdiresi'nin kararlı duruşları ile önlenebilmiştir. Yıllardır artarak devam eden bu yasal olmayan yapılara karşı yetkililerin bugüne kadar gerekli önlemleri almadığını, almaktan kaçındığını, önlem alınır görüntüsü yaratılmaya çalışıldığını görmekteyiz.

Tüm yetkililerin bu yöredeki kaçak yapıların yapılması ve bu kaçak yapılara göz yumulmasının; tüm halkımızın ve dünya insanlarının haklarına saldırı olarak adlandırılabileceğinin altını çizmek isteriz. Tüm basın bildirilerimizde belirttiğimiz ve tüm halkımızın bildiği üzere, Karpaz Özel Çevre Koruma Bölgesi dünyada ender görünen bir değer olup hassasiyetler korunması gerekmektedir.

Bu doğrultudan hareketle, Çevre Platformu olarak durumun takibi ve taleplerimizin iletilmesi amacıyla planladığımız yetkililerle görüşme kapsamında 6 Nisan 2015 tarihinde İskele'de İskele Kaymakamımız ile bir görüşme yapılmıştır. Çevre Platformu, birinci derecede SİT alanı olan Karpaz ÖÇKB'si ile ilgili hassasiyetlerini hatırlatmak, yasaların uygulanmasını talep etmek, talan ve çarpık yapıların ortadan kaldırılmasını sağlamak amacıyla İskele Kaymakamı'nı makamında ziyaret ederek desteğini yinelemiştir. Kuzey Kıbrıs Çevre Platformu ve Kaymakamlık; eşsiz fauna ve florası yanında doğa güzelliğiyle, tüm Kuzey Kıbrıs'ın ve bölgenin kalkınmasına katkı koyacak en değerli varlıklarından olan Karpaz ÖÇKB'ninin korunması için yasalların bir an önce uygulanması hususunda hassas davranılması gerektiğini teyit etmişlerdir.

Çevre Platformu olarak, bir başka önemli husus olan yasama sürecinin yıllarca sürmesinin, yasaların ve devlet otoritesinin gücünü zayıflattığını ve çevre tahribatlarını hızlandırdığına vurgu yaparız. Bu tür davaların bir an önce sonuçlandırılması için ortak mücadeleye kararlı olduğumuzu belirtir, geciken adaletin bir anlama ifade etmeyeceğine, kaybedilen çevrenin hiçbir zaman geri getirilemeyeceğine dikkat çekmek isteriz.

Görüşmede Özel Çevre Koruma Bölgesinde yer alan kaçak yapılara karşı Kaymakamımızın ciddi önlemler almakta olduğu görmek bizlere moral vermiştir. Kaçak yapılara karşı İskele yetkililerimizin atmakta olduğu adımların arkasında olduğumuzu ve onların bu kararlılıklarında yanlarında olacağımızı belirtmek isteriz. Artık bu adımların devamı gelmeli ve kararlılıkla sonuca ulaşmalıdır. Bu ışıkla, koruma alanlarımıza yapılan saldırıların, halkı ve STÖ'leri hiçe sayan yaklaşımların son bulması umudunu sürdürmek istiyoruz.

Talana, çarpık yapılaşma ve elektrik bağlantısı dahil her türlü yanlış gelişmeyi önlemek ve sona erdirmek üzere; İskele Kaymakamlığı, Eski Eserler Dairesi ve bu uğurda mücadele veren her devlet kurumu ve yetkililere, Kuzey Kıbrıs Çevre Platformu'nun, her zaman olduğu gibi yasal her türlü etkinliklerle desteği sürecektir.

Bu kapsamda Karpaz gibi bu ülkenin doğal ve arkeolojik değerlerinin korunmasına yönelik İskele Kaymakamımızın attığı adımlarda yanında olduğumuzu, bundan sonraki adımların atılmasını beklediğimizi ve bunun yakından takipçisi olmaya devam edeceğimizi tüm kamuoyuna bildiririz."

Kuzey Kıbrıs Çevre Platformu a.

Doğan SAHİR

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.