DOĞA ve ÇEVRE
okuma süresi: 3 dak.

UAEA'nın 'Akkuyu' raporu mahkemeden kaçırıldı

UAEA'nın 'Akkuyu' raporu mahkemeden kaçırıldı

Enerji Bakanlığı, çevre savunucularının ve uzmanların tam bir 'yıkım' projesi olarak nitelendirdiği Akkuyu'daki nükleer santral projesi için Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (UAEA) Şubat 2014'te hükümete teslim ettiği raporu talep eden mahkemeye ret yanıtı verdi. Söz konusu raporda UAEA müfettişlerinin önerileri yer alıyordu.

Yayın Tarihi: 07/05/15 08:27
okuma süresi: 3 dak.
UAEA'nın 'Akkuyu' raporu mahkemeden kaçırıldı
A- A A+

Hürriyet gazetesinden Tolga Tanış'ın haberine göre, hükümetin talebi üzerine hazırlanan 'Entegre Nükleer Altyapı Gözden Geçirme' (INIR) misyon raporu, 20 Şubat 2014'te Enerji Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci ile Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Başkanı Zafer Alper'e elden teslim edildi.

Ancak hükümet, kurumdan benzer raporlar almış Polonya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Belarus gibi ülkelerin aksine raporun içeriğini kamuoyundan gizledi.

Akkuyu nükleer santral projesi için 1 Aralık 2014'te verilen ÇED olumlu raporunun yürütmesinin durdurulması için açılan davada avukatlar gizlenen INIR raporunun da mahkemeye sunulmasını istedi.

Mersin 1'nci İdare Mahkemesi de 23 Mart 2015 tarihli ara kararıyla bakanlıktan bu raporu göndermesini istedi ancak olumsuz yanıt aldı.

Gerekçe: Devletin güvenliği ve yüksek menfaatlerine…

Mahkemeye gönderilen Nükleer Enerji Proje Uygulama Dairesi'nden Başkan Vekili Sibel Gezer imzalı yazıda, "Bakan Oluru çerçevesinde Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı tarafından hazırlanan ve Bakanlığımıza sunulan Entegre Nükleer Altyapı Gözden Geçirme Raporu'nun (INIR Raporu) 2577 Sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 20'nci maddesi uyarınca mahkemelerle paylaşılmaması hususunda gereğini arz ederim" denildi.

Ret gerekçesinde atıf yapılan kanun maddesinde, "İstenen bilgi ve belgeler Devletin güvenliğine veya yüksek menfaatlerine veya Devletin güvenliği ve yüksek menfaatleriyle birlikte yabancı devletlere de ilişkin ise, Başbakan veya ilgili bakan, gerekçesini bildirmek suretiyle, söz konusu bilgi ve belgeleri vermeyebilir" ifadeleri yer alıyor.

Avukat Uygar: Süreç denetimsizleştiriliyor

ÇED raporunun iptali için yargıya başvuran kurumlar arasında yer alan Ekoloji Kolektifi'nin avukatı Cömert Uygar Erdem, bakanlığın INIR raporunu mahkemeden gizlemesine yabancı olmadıklarını kaydetti.

"Sürecin esasına etki eden bilgi ve belgeler güvenlik, yüksek menfaatler, ticari sır gibi gerekçeler ileri sürülerek sistematik olarak gizlenmekte ve nükleer santral süreci denetimsizleştirilmeye çalışılmaktadır" diyen Uygar, bakanlığın burada gerekçe göstermeye bile ihtiyaç duymadan mahkemenin talebini reddettiğini vurguladı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.