DOĞA ve ÇEVRE
okuma süresi: 4 dak.

Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü projeleri kamuoyuyla paylaşıldı

Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü projeleri kamuoyuyla paylaşıldı

KKTC Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı ile T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı arasında 2009 yılında imzalanan Tarımsal Araştırma Alanında İşbirliği Protokolü çerçevesinde Tarımsal Araştırma Enstitüsü koordinatörlüğünde yürütülen "KKTC'de Sığır, Koyun ve Keçilerin Yeni Doğan Yavrularında Rotavirus, Coronavirus, SalmonellaSpp. EscherichiaColi K99/F5 Ile CryptosporidiumSpp. Etkenlerinin Araştırılması" projesi tamamlandı.

Yayın Tarihi: 29/05/15 10:06
okuma süresi: 4 dak.
Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü projeleri kamuoyuyla paylaşıldı
A- A A+

KKTC Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı ile T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı arasında 2009 yılında imzalanan Tarımsal Araştırma Alanında İşbirliği Protokolü çerçevesinde Tarımsal Araştırma Enstitüsü koordinatörlüğünde yürütülen "KKTC'de Sığır, Koyun ve Keçilerin Yeni Doğan Yavrularında Rotavirus, Coronavirus, SalmonellaSpp. EscherichiaColi K99/F5 Ile CryptosporidiumSpp. Etkenlerinin Araştırılması" projesi tamamlandı. Vurana, yaptığı basın açıklamasında gerek söz konusu proje, gerekse enstütünün üzerinde çalıştığı diğer projeler konusunda bilgi verdi.

PROJE SONUÇLARI

Tarımsal Araştırma Enstütüsü Müdürlüğü Müdürü Kuntay Vurana'nın konu ile ilgili yaptığı açıklamaya göre, Veteriner Dairesi personelinden Uzman Veteriner Hekim Ayşe Gözen Barbaros liderliğinde "KKTC'de Sığır, Koyun ve Keçilerin Yeni Doğan Yavrularında Rotavirus, Coronavirus, SalmonellaSpp. EscherichiaColi K99/F5 ile CryptosporidiumSpp Etkenlerinin Araştırılmasıisimli proje ile K.K.T.C.' de sığır, koyun ve keçilerin yeni doğan yavrularındaki ishallerin etiyolojik ajanları olarak Rotavirus, Coronavirus, Salmonellaspp., Escherichiacoli K99/F5 ile Criptosporidiumspp.'ler araştırıldı. Araştırma bulgularını da kamuoyuyla paylaşan Vurana, projede yürütülen ve tamamlanan çalışmalar neticesinde, yenidoğan buzağı, kuzu ve oğlaklarda ishal olgularının etiyolojik ajanlarının varlığı ortaya konmuş olup içlerinden en çok cryptosporidiumspp. etkenlerinin yaygın olduğu ortaya çıktı. Proje çıktıları incelendiğinde en öne çıkan ve üzerinde durulması gereken durumun Cryptosporidium etkenlerinin hayvanlara bulaşma kaynağının tespiti olduğunu belirten Vurana, bu proje çıktısı doğrultusunda hayvancılık sektöründe yaygın olarak kullanılan kuyu suyunun bulaşma kaynağı olabileceği üzerinde durulması, araştırılması ve çözüm üretilmesi gereken bir konu olarak karşımıza çıktığını söyledi.

TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTÜTÜSÜ'NÜN DİĞER PROJELERİ

Tarımsal Araştırma Enstütüsü Müdürlüğü Müdürü yaptığı açıklamada enstütünün gerçekleştirdiğ diğer çalışmalara da değindi. Müdür Vurana, TAGEM Projeleri kapsamında Tarımsal Araştırma Enstitüsü koordinatörlüğünde 23 proje, Çukurova Üniversitesi işbirliği ile 18 adet proje yürütülmekte olduğunu ifade etti.

"BAĞ AŞI VE KAYNAŞTIRMA BİNASI İNŞAATI TAMAMLANMAK ÜZERE"

Enstitü bünyesinde meyvecilik çalışmaları kapsamında öne çıkan çeşitlerden her yıl ortalama 10.000 adet civarında aşılı fidan üretimi yapılmakta ve satışa sunulmakta olduğunu da kaydeden Vurana, Türkmenköy Araştırma İstasyonu içerisinde Filoksera, tuzluluk, nematod gibi etkenlere dayanıklı ve farklı toprak tiplerine uygun "Amerikan asma anaçları" üzerine ülkeye adapte olmuş üzüm çeşitlerinden aşı yapmak aynı zamanda aşılı üzüm fidanı üretiminin yapılabilmesi maksadıyla 95 000 TL ye ihalesi sonuçlanan Bağ Aşı ve Kaynaştırma Binası inşaatının devam etmekte olduğunu kaydetti. Vurana, binanın haziran ayı sonu hizmete girmesinin beklendiğini belirtti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.