DOĞA ve ÇEVRE
okuma süresi: 3 dak.

Sahir: "Sağlıklı çevrede yaşamayı her zamandan daha çok istiyoruz"

Sahir: "Sağlıklı çevrede yaşamayı her zamandan daha çok istiyoruz"

Bugün Dünya Çevre Günü. Bu yıl çevreyi bozmadan, kirletmeden yaşamaya özen gösterilmesi, kalkınma faaliyetlerinin sürdürülebilirlik ilkeleri çerçevesinde yapılması ana tema olarak öne çıkmakta.

Yayın Tarihi: 04/06/15 15:57
okuma süresi: 3 dak.
Sahir: "Sağlıklı çevrede yaşamayı her zamandan daha çok istiyoruz"
A- A A+

Dünya nüfusundaki artış, iklim değişiklikleri ve üretim-tüketim dengesizliği, canlıların sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını her gün daha çok tehdit etmektedir. Giderek yaşlanan dünyamızda sağlıklı, yaşanılabilir, yeşil, daha güzel bir çevreyi her zamankinden daha çok istemek önemli olmaya başlamıştır. Bu gerçeklikten hareketle, gelecek nesillere olan borcumuz yaşadığımız çevreyi tüm canlıların ortak yaşam alanı olarak doğal haliyle algılamak ve korumaktır. Bu ortak yaşam alanında sorumluluk sahibi bireyler olarak temiz su, sağlıklı gıda ve temiz çevreyi oluşturmanın, hepimizin ortak görevi olduğunu her an hatırlamalıyız.

İnsan faaliyetlerinin son yıllarda büyük bir hız kazanması sonucunda ve kalkınma ile çevre ilişkisi doğru orantılı olarak gelişmediğinden iyice bozulmaya başlamıştır. Çevre, oluştuğu koşullarla, içinde yaşayabilecek olanları seçer ve ancak bu seçilmiş varlıklar canlılıklarını sürdürebilirler. Çevrenin sağlıklı olması bu anlamda çok önemlidir. Çünkü bu koşullar insanı ve diğer canlıların canlılıklarını sağlıklı sürdürme yönünde etkileyecek koşullardır. Aslında çevre koşullarını bozarken bizler geleceğimizdeki olumsuzlukları kendi ellerimizle hazırlamış olduğumuzun artık farkına varmalıyız.

Çevre'nin bozulması, kirlenmesi insanı ve diğer canlıları olumsuz yönde etkileyecek, yok edecek koşulları yaratır. Çevre sorunları bu yönüyle küresel boyutlar taşımaktadır ve ortak hareket etmeyi gerektirmektedir. Medeniyet düzeyi, demokratik gelişmişlik ve ekonomik kalkınmanın tek ölçütü sadece refah seviyesi değil çevresel standartlarla da yakından ilişkili hale gelmiştir.

Modern çağda, çevre kirliliğinden sadece görünen kirlilikler değil, görünmeyen; gıda, manyetik, radyoaktif kirlilikler ile gürültü kirlilikleri ön plana çıkarak insan ve canlı sağlığını olumsuz etkilemektedir. Cansız çevre öğeleri üzerinde yapısal zararlar meydana getiren ve niteliklerini bozan yabancı maddelerin hava, su ve toprağa yoğun bir şekilde karışması ile ortaya çıkan çevre kirliliği bütün canlıların sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir.

İnsanların yaşam kalitesini yükseltmek amaçlı kalkınma ve teknolojik gelişimler, yarattıkları çevre sorunları nedeniyle insanın yaşam kalitesini düşürmektedir. Bu yanlış, Sürdürülebilir Kalkınma fikri daha çok benimsenerek, prensipleri uygulanarak aşılabilir. Yapacağımız her faaliyette kullanma-koruma dengesi çerçevesinde kullanmak ve çözümler ortaya koymaya özen göstererek sürdürülebilir kalkınma sağlayabiliriz.

"Ülkemiz ve Dünyamız tekdir, onu yok etmeyelim... Çevreyi kurtarmak için yarın çok geç olacaktır"

Saygılarımla,

Doğan SAHİR

Yeşil Barış Hareketi Başkanı

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.