DOĞA ve ÇEVRE
okuma süresi: 6 dak.

Karaman: "Yasa yapmadılar, uygulamayı güncellediler"

Karaman: "Yasa yapmadılar, uygulamayı güncellediler"

Maden Metalurji ve Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Birol Karaman, Bakanlar Kurulu tarafından yeniden düzenlenerek kabul edilen taş ocakları ile ilgili düzenlemenin yasa olmadığını, yapılanın mevcut uygulamanın güncellenmesinden ibaret olduğunu söyledi.

Yayın Tarihi: 08/06/15 08:45
okuma süresi: 6 dak.
Karaman: "Yasa yapmadılar, uygulamayı güncellediler"
A- A A+

"Oda olarak bizim önerimiz; bu işin yasal statüye bağlanmasıydı ama bakanlık mevcut kriterleri revize etme konusunda irade ortaya koydu" diyen Karaman, "Yasa yapmadılar. Yapılan; uygulamanın güncellenmesinden ibarettir. Yeniden belirsiz bir döneme girildi" dedi.

Yine de yapılan değişikliklerin büyük oradan olumlu olduğunu, bunlar arasında yerli istihdam, malzeme kalitesi ve ekoloji ile ilgili önemli kriterlerin var olduğunu söyleyerek, buna karşın köklü çözüm yasal değişikliktir" dedi.

Kendilerinin oda olarak önerilerini de sıralayan Karaman, Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği ile işbirliği içinde Taş Ocakları Eylem Planı'nın bir an önce hazırlanması gerektiğini ve ardından bu planda ortaya konulacak olan adımları süratle uygulamaya geçirip bütün bu uygulamaların yasal bir zemine dayanması gerektiğini söyledi.

"Aksi takdirde her gelen bakan kendi görüşüne göre sisteme bir açılım yapacağından sektörün faaliyetlerine sürdürülebilir bir şekilde devam etmesi mümkün olmayacak" diyen Karaman, bakanlık kadrolarının maden mühendisi yönünden tamamen bitmiş durumda olduğunu da hatırlattı. Karaman, "Bu açığın nasıl kapatılacağını süratle ele alıp geçiş dönemini de öngörerek sonuç almak için çalışmalıyız" dedi.

Kıbrıs Postası - Firuzan NALBANTOĞLU

Geçtiğimiz günlerde Bakanlar Kurulu tarafından yeniden düzenlenerek kabul edilen taş ocaklarının işletilmesi, izinlendirilmesi, denetlenmesi konusundaki tüzüğü Kıbrıs Postası'na değerlendiren Maden Metalurji ve Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Birol Karaman, uygulamaya konacak olanın yasa olmadığını, yapılanın mevcut uygulamanın güncellenmesinden ibaret olduğunu söyledi.

"Bir geçiş dönemi uygulamasıydı…"

Taş ocakları izinlerinin 2008'den beridir belirlenen kriterlere bağlı olarak ilgili bakan tarafından uzatıldığını belirten Karaman, "Ocakların denetlenmesi için bir denetleme heyeti bulunuyor. Heyette herkesin verdiği puana göre, izinler bir ile beş yıl arası uzatılabiliyor. Bu sistem 2007 yılında Asım Vehbi'nin bakanlığı döneminde AB uzmanları tarafından önerilmişti" dedi. Bu uygulamanın bir geçiş dönemi için, geçici olarak öngörülürken zaman içerisinde kalıcılaştığını söyleyen Karaman, sistemin izinleri 'bakanın iki dudağı arasından' alması nedeniyle olumlu olduğunu ancak teknik açıdan eksiklikler barındırdığını ifade etti. "Biz taşocaklarını bir madencilik faaliyeti olarak görmekten uzağız" diyen Karaman, AB'de ve Türkiye'de, taşocaklarının maden yasası kapsamında değerlendirildiğini ve uygulama noktasında da bu yönde hassasiyetler gösterildiğini vurguladı.

"Yasal statüye bağlanmalıydı"

Maden Mühendislerin hazırladığı işletme projelerinin çok önemli olduğunu ama Kıbrıs'ın kuzeyinde bu projelere önem verilmediğini söyleyen Karaman, "Esas olan taş ocaklarının bir projeye dayalı olarak işletilmesi, ekolojik tahribatın sınırlanması ve bu yolla ocakların nasıl terk edileceğinin de açıklanmasıdır. Bunu bilmek vatandaşın da hakkıdır." dedi. Taş ocaklarının çok büyük yatırımlar olduğunu söyleyen Karaman, "2-3 yıllık izinlerle yatırım yapmak hem iş güvenliği açısından hem de ekolojik açıdan sıkıntılar yaratıyor. Yatırımcı iki yıl sonra ne olacağını bilmediği için, ciddi yatırımları yapmaktan uzaklaşıyor" dedi. "Oda olarak bizim önerimiz, bu işin yasal statüye bağlanmasıydı ama bakanlık mevcut kriterleri revize etme konusunda bir irade ortaya koydu" diyen Karaman, yapılan değişikliklerin eski kriterlere göre olumlu olduğunu, bunlar arasında yerli istihdam, malzeme kalitesi ve ekoloji ile ilgili önemli kriterlerin var olduğunu söyledi. "Bu çalışmalar ortaya konurken bizim de katkımız var ancak bizim önerdiğimiz kriterlerin büyük oranda sulandırıldığını da eklemem lazım" diyen Karaman, "Yasa yapmadılar. Yapılan; uygulamanın güncellenmesinden ibarettir. Yeniden belirsiz bir döneme girildi" dedi.

"Bakanlık kadroları bitmiş durumda"

Kendilerinin oda olarak önerilerini de sıralayan Karaman, Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği çatısı altında, sivil toplumun da dâhil olacağı bir platformla işbirliği içinde Taş Ocakları Eylem Planı'nın bir an önce hazırlanması gerektiğini ve ardından bu planda ortaya konulacak olan adımları süratle uygulamaya geçirip bütün bu uygulamaların yasal bir zemine dayandırılması gerektiğini söyledi. "Bizim oda olarak teknik bakımdan tüm önerilerimiz hazırdır. Ancak bunu diğer örgütlerle birlikte şekillendirmeyi daha demokratik buluyoruz. Bu bakımdan böyle bir komiteye ihtiyaç olduğunu söylüyoruz. Aksi takdirde her gelen bakan kendi görüşüne göre sisteme bir açılım yapacağından sektörün faaliyetlerine sürdürülebilir bir şekilde devam etmesi mümkün olmayacak" diyen Karaman, bakanlık kadrolarının maden mühendisi yönünden tamamen bitmiş durumda olduğunu da hatırlattı. Karaman,"Bu açığın nasıl kapatılacağını süratle ele alıp geçiş dönemini de öngörerek sonuç almak için çalışmalıyız" dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.