DOĞA ve ÇEVRE
okuma süresi: 4 dak.

GAÜ Akdeniz ve ülke sahillerindeki araşıtrmalarına devam ediyor

GAÜ Akdeniz ve ülke sahillerindeki araşıtrmalarına devam ediyor

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Kıbrıs Yerleşkesi Girne Kampüs Başkanlık Ofisi bünyesinde kurulan Akdeniz Sualtı Araştırma Merkezi (ASAM) ve Atlantis Araştırma Merkezi KKTC Kuzey Sahilleri Yüzey Suyu Kalitesi ve Sualtı araştırmaları çalışmalarına devam ediyor.

Yayın Tarihi: 23/06/15 16:03
okuma süresi: 4 dak.
GAÜ Akdeniz ve ülke sahillerindeki araşıtrmalarına devam ediyor
A- A A+

GAÜ ASAM, "Dört tarafı, tarihin en görkemli deniz savaşlarına, okyanusun büyük sürüleri ile endemik denizel türlerin buluştuğu Akdeniz'le çevrili olan Kıbrıs tarihin her döneminde Akdeniz'in en gözde coğrafyası olarak tanınmıştır. Denizel yaşam, deniz altına gömülmüş tarih gibi birçok dünya mirasına en yakın noktada bulunan Kıbrıs'ta ilgili konularda araştırmalar yapacak, olası bir acil durumda ilk müdahaleyi yapabilecek bir merkezin bulunması fikri ilk olarak 90'lı yılların başında Girne Amerikan Üniversitesi Kurucu Rektör ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar tarafından düşünülmüştür. GAU Akdeniz Su, Sualtı Araştırma Merkezi 2013 yılının ilk çeyreğinde alanında uzman kişiler tarafından yapılan görüşmeler sonunda kurulmuş, orta ve uzun vade planları tanımlanıp çalışmalarına süratle başlamıştır".

GAÜ Atlantis Araştırma Merkezi, Dulles Universitesi işbirliğinde kurulmuş olan Atlantis Araştırma Merkezi'nin amacı su altında ki batıkları araştırmak, çeveresel parametreleri keşfetmek, deniz yüzeyini araştırmak, balık popülasyonunun evrimini araştırmak, su altı canlılarını gözlemlemek, araştırmalar yürütmek, su altı kültürel mirasların ve deniz yaşamının korunmasını sağlanması ile üreme alanları için güvenliği temin etmektir. Günümüzde aşırı avlanma, küresel iklim değişiklikleri, su kirliliği vb nedenlerden bir çok canlı türü tehdit altındadır. Atlantis Araştırma Merkezi elde ettiği bulgularla, sudaki mikrobiyolojik ve kimyasal kirlliiği araştırarak bu gibi sorunların çözümünde aktif rol üstlenecektir. Merkezin bir diğer kuruluş amacı ise, GAÜ, GAÜ Karpaz Yaşam Kampüsü ve Kıbrıs Amerikan Üniversitesi ile beraber Akdeniz bölgesinde Akdeniz Araştırma Merkezi işbirliğinde araştırmalar yürütmektir".

Konuyla ilgili GAÜ'den yapılan açıklamada, Akdeniz ve ülke kıyılarının taban ve yaşam alanlarını araştırma, su altı yaşam çeşitliliği, deniz kirliliği başta olmak üzere su altı arkeolojisi ve batık araştırmaları, Akdeniz fokları ve önemli üreme alanları Kuzey Kıbrıs'ta olan Caretta caretta ile yeşil kaplumbağalar ile ilgili de önemli bilimsel projeleri de uygulayacak merkezlerin özelde Girne, genelde Kuzey Kıbrıs'ı bilimsel sualtı araştırmaları için önemli bir uluslararası çekim merkezi yapma hedefi ile kurulduğuna işaret edilirken, açıklamada merkezlerin bir diğer ayağının da GAÜ Karpaz Yaşam Kampüsü ve Kıbrıs Amerikan Üniversitesi ile birlikte çalışmalarını sürdürdüğü belirtildi.

Ayrıca, GAÜ Atlantis Araştırma Merkezi ve Akdeniz Sualtı Araştırma Merkezi'nin ülke sivil toplum örgütleri ve ilgili resmi organlar yanında yurtdışındaki çeşitli üniversiteler, uluslararası sivil toplum örgütleri ve çevre örgütleri ile "Denizlerimizi ve Geleceğimizi Kurtaralım" vizyonu çerçevesinde çeşitli çalışmalarını sürdüreceğinin de belirtildiği açıklamada merkezin geçtiğimiz günlerde Çevre ve Doğal kaynaklar Bakanlığı ile konuyu paylaştığı ve çalışmaların bu çerçevede hız kesmeden devam edeceği belirtildi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.