DOĞA ve ÇEVRE
okuma süresi: 5 dak.

Dinçyürek: "KIB-TEK kaliteli yakıta geçmeyi öteliyor..."

Dinçyürek: "KIB-TEK kaliteli yakıta geçmeyi öteliyor..."

Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP UG) Gazimağusa Milletvekili, Çevre ve Doğal Kaynaklar eski Bakanı Hakan Dinçyürek, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu'nun (KIB-TEK) hükümet değişikliğini fırsat bilerek kaliteli yakıta geçmeyi ötelediğini savundu.

Yayın Tarihi: 18/08/15 15:50
okuma süresi: 5 dak.
Dinçyürek: "KIB-TEK kaliteli yakıta geçmeyi öteliyor..."
A- A A+

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı olduğu döneme KIB-TEK'in "1 Temmuz'da kaliteli yakıta geçeceği", "azotmonoksitle ilgili filtreleme işlemini ve ihalesini 2015 yılı içinde gerçekleştirileceği" yönünde taahhütte bulunduğunu savunan Dinçyürek, "Bu nedenle KIB-TEK bütçesinde iyileştirmeler yapıldı, 55 milyon TL ilave yatırım kalemi yaratıldı" dedi.

Kurumun "elektrik maliyetlerine olumsuz yansıyacağı" gerekçesiyle kaliteli yakıta geçilmemesi için Bakanlar Kurulu'nu ikna ettiğini söyleyen Dinçyürek, "KIB-TEK'e tanınan 6 aylık süre Bakanlar Kurulu kararıyla 6 ay daha uzatıldı. Hangi mantıkla nasıl bir maliyet, kâr ve zarar hesabı yapıldı da kaliteli yakıttan vazgeçildi anlamakta güçlük çekiyoruz" ifadesine yer verdi.

Hükümet programında bunun tersinin vaat edildiğini de söyleyen Dinçyürek, "Kararların üretildiği, sürelerin dolduğu, gerekli antlaşmaların yapıldığı bir zamanda reformdan geri adım atılması reform hükümetinin ilk icraatı olabilir mi?" diye sordu.

"BÖYLE BİR ZİHNİYET KABUL EDİLEMEZ"

KIB-TEK'in bilançolarının dengede kalması uğruna bacalarından zehir saçarak insan sağlığını hiçe sayamayacağını belirten Dinçyürek, "Böylesi bir zihniyet kabul edilemez. Bu uygulama hiçbir demokratik ülkede hayata geçirilemez. Bunu öneren, yürürlüğe koymaya çalışan yöneticiler o koltuklarda oturamaz. Hatta çevreyi, insan sağlığını yok eden zihniyet ciddi anlamda sorgulanır" şeklinde konuştu.

"Başta sağlığımız olmak üzere çevreyle ilgili haklarımızı koruma adına hep birlikte hareket etmeliyiz. Gerekirse demokratik yoldan, hukuk yoluyla sağlıklı yaşam hakkımızı geri kazanmalıyız" diyen Hakan Dinçyürek, bugün bir basın toplantısı düzenleyerek elektrik santralleri başta olmak üzere çevreyle ilgili bazı gelişmeleri değerlendirdi.

Dinçyürek bugün düzenlediği basın toplantısında, KIB-TEK'e ve hükümete eleştiriler yöneltti. DP UG Genel Merkezi'nde yer alan basın toplantısında Dinçyürek'e DP UG Genel Sekreteri ve Lefkoşa Milletvekili Hasan Taçoy, Girne Milletvekili Özdemir Berova, Gazimağusa Milletvekili Fikri Ataoğlu eşlik etti.

"MENSUBU OLDUĞUM HÜKÜMET KIB-TEK'E OLUMSUZ CEVAP VERMİŞTİ"

CTP-BG UBP hükümetinin yeni kurulduğu dönemde KIB-TEK yönetimi adına basına "Biz kaliteli yakıta geçtik, dolayısıyla filtre takmaya ihtiyaç yoktur. Teknecik'e filtre takmayacağız" açıklaması yapıldığını savunan Dinçyürek, bu açıklamanın hiçbir bilimsel dayanağı olmadığını kaydetti.

KIB-TEK'in artışı gündeme getirdiğini ve ısrarla zam talep ettiğini de savunan Dinçyürek, "Akaryakıtlarda yeni bir düzenleme yapılarak indirime gidildi. Bu petrol piyasası bu döviz kurlarıyla nasıl oluyor da KIB-TEK elektrik maliyetinde petrole dayalı artışı gündeme getiriyor? Bu talebi mensubu bulunduğum hükümete yapan KIB-TEK, hükümetten olumsuz cevap almıştı" dedi.

"BAKANLIĞIM DÖNEMİNDE KALİTELİ YAKIT ZORUNLU HALE GETİRİLDİ"

Basın toplantısında Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı dönemine Bakanlar Kurulu'ndan geçirilen bir önergeyle ülkedeki elektrik santrallerinde kaliteli yakıt kullanımı zorunlu hale getirildiğini anımsatan Dinçyürek, "Israrlı ve tutarlı davranışımız neticesinde Kalecik'teki AKSA elektrik santralinin filtreleme işleminin tamamlanmasını sağlandık" dedi.

Yine kendi dönemlerinde, Teknecik Elektrik Santrali'nde filtreleme işleminin başlatılması için KIB-TEK'in 2015 Mali Yılı Bütçesi'ne kalem aktarılmasının sağlandığını yineleyen Dinçyürek, CTP BG- UBP hükümetine şu çağrıda bulundu:

"Yüzde 1 kükürt içeren kaliteli yakıt kullanımına geçilmeli, AKSA'nın bacasından çıkan gaz ölçümlerinin doğru olup olmadığının tespiti için kalibrasyon işlemi yapılmalı, Teknecik Elektrik Santrali'nde filtreleme çalışmalarına hemen başlanılmalı."

"SÖZDE REFORUM HÜKÜMETİ İŞE KARARLARI BOZMAKLA BAŞLADI"

Basın açıklamasında, CTP BG-UBP koalisyon hükümetini "Sözde Reform" hükümeti olarak da niteleyen Dinçyürek, "Reform hükümeti olarak yola çıkan hükümet bakanlığımız döneminde yapılan reform niteliğindeki kararları bozmakla işe başladı" dedi.

"ÇEVRE AÇISINDAN ÖNEM ARZ EDEN DAİRELER BAŞKA BAKANLIKLARDA"

Hakan Dinçyürek, Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı'nın Bayındırlık Çevre ve Kültür Bakanlığı'na dönüştürülmesini eleştirdiği konuşmasında, "Çevre açısından önem arz eden birçok daire, başka bakanlıkların altına girdi, çevre ismi ikinci sıraya geçti. Bu çevreye değer verilmediğini gösterir" ifadesine yer verdi.

Dinçyürek, ayrıca hükümet programında halka sunulan bazı vaatlerin Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı döneminde yapılanlar olduğu görüşünü de ifade etti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.