DOĞA ve ÇEVRE
okuma süresi: 4 dak.

Tozun etkisi sürüyor, ancak analiz yapılamıyor!

Tozun etkisi sürüyor, ancak analiz yapılamıyor!

Suudi Arabistan üzerinden bölgeye taşınan toz zerrecikleri ülkeyi olumsuz etkilemeyi sürdürüyor. Sağlık açısından da risk oluşturan toz zerreciklerinin bir süre daha devam edeceği belirtiliyor.

Yayın Tarihi: 14/09/15 07:52
okuma süresi: 4 dak.
Tozun etkisi sürüyor, ancak analiz yapılamıyor!
A- A A+

Kıbrıs Postası'na konuşan Tabipler Birliği Başkanı Filiz Besim, hava kalitesi ölçümlerinin yapılarak ülkeyi etkisi altına alan tozun analizi yapılarak içeriğinin tespit edilmesi gerektiğini belirtirken, hava kalitesi ölçümlerinin hergün yapıldığı, toz bulutunun içeriğinin kum olduğu, ancak kesin analizinin yapılmasının teknik imkansızlıklardan dolayı mümkün olmadığı öğrenildi. Meteoroloji Dairesi Müdürü Raif İlker Buran ise atmosferdeki toz temizlense bile yerdeki tozun ada üzerine çöktüğünü, yağmur yağmaması ve etkili bir rüzgar olmamasından dolayı toz zerreciklerinin bir süre daha devam edeceğini söyledi.

Kıbrıs Postası - Deniz ABİDİN

Suudi Arabistan üzerinden bölgeye taşınan toz zerrecikleri ülkeyi olumsuz etkilemeyi sürdürüyor. Sağlık açısından da risk oluşturan toz zerreciklerinin bir süre daha devam edeceği belirtiliyor. Kıbrıs Postası'na konuşan Tabipler Birliği Başkanı Filiz Besim bir süre daha maske kullanılmasında fayda olduğunu belriterek, yaşlıların, çocukların, astım, akciğer ve alerji rahatsızlığı olan kişileri dikkatli olmaları konusunda uyardı. Son bir haftadır Suudi Arabistan üzerinden gelen toz zerreciklerinin solunduğunu ifade eden Besim, Meteoroloji Dairesi Müdürü ile de konuyu görüştüğünü söyledi.

Besim: "Analiz yapılarak içeriği tespit edilmeli"

Besim, toz zerreciklerinin bir süre daha havada kalacağını, ancak analizlerinin yapılarak içeriğinin tespit edilmesi gerektiğini kaydetti. Analiz yapılmadan havadaki tozun ne kadar zararlı olup olmadığının bilinemeyeceğini anlatan Besim, "Takip etmek gerekiyor. Hava kalitesi ölçümleri düzenli olarak yapılsa da analizinin yapılması önemlidir. Bir süre daha maske takmakta fayda var. Özellikle rahatsızlığı olan kişiler için gereklidir" şeklinde konuştu.

Teknik imkansızlıklardan dolayı analiz yapılamıyor!

Öte yandan, Çevre Dairesi'nden alınan bilgiye göre, hava kalitesi ölçümlerinin hergün düzenli olarak yapıldığı, adayı etkisi altına alan tozun içeriğinin kum olduğu, ancak kesin analizinin yapılarak içeriğinin tespit edilmesinin teknik imkansızlıklardan dolayı mümkün olmadığı öğrenildi.

Buran: "Yağış ve rüzgar olmamasından dolayı toz dağılamıyor"

Meteoroloji Dairesi Müdürü Raif İlker Buran ise Kıbrıs Postası'na yaptığı açıklamada, tozlu havanın bir süre daha devam edeceğini belirtti. Buran, "atmosferdeki toz dağılsa bile yere inmiştir, her harekette tekrar havaya çıktığından bir süre daha devam edecektir" dedi. Buran, atmosfere yayılan tozun yağış ve rüzgar olmamasından dolayı ada üzerine çöktüğünü ve henüz temizlenemediğine dikkat çekti. Eylül ayının mevsim normalleri üzerinde seyrettiğini ifade eden Buran, iç kesimlerde 34, sahillerde ise 30 civarında olduğunu kaydetti. Buran, Eylül ayının iç kesimlerde 36-38 derece civarlarında seyredeceğini belirtti. Buran, Eylül ayında sahillerde ise 32-35 derece civarlarında seyredeceğini ifade etti. Meteoroloji Dairesi Müdürü Buran, Ekim ve Kasım ayı yağışlarının mevsim normallerinde görüldüğünü söyleyerek, kış için konuşmanın henüz çok erken olduğunu kaydetti. Buran, ilgili periyotta 17 Eylül 2015 tarihine kadar etkili bir yağışın beklenmediğini söyledi. Buran, havanın önümüzdeki günlerde açık ve bulutlu olacağını da ekledi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.