DOĞA ve ÇEVRE
okuma süresi: 9 dak.

150 hanenin kanalizasyon çilesi bitmedi!

150 hanenin kanalizasyon çilesi bitmedi!

Boğazköy'de 150 konuttan oluşan Aknar Sitesi sakinleri kanalizasyon sorunuyla baş başa. Yıllardır çözülemeyen ve yılan hikayesine dönen sorun sitenin sokaklarında kol gezerken, yetkililer çözümü site sakinlerinin iradesine bırakıyor.

Yayın Tarihi: 15/09/15 09:06
okuma süresi: 9 dak.
150 hanenin kanalizasyon çilesi bitmedi!
A- A A+

Yaklaşık 10 yıl önce Aknar İnşaat tarafından yapılan sitede tüm izinler verildiği ve kurulan arıtma tesisi de Çevre Koruma Dairesi'nin tarafından o dönemde denetlendiği için sonrasında meydana gelen sorunu sahiplenen yok.

Sitenin bağlı olduğu Dikmen Belediyesi'nin Başkanı Yüksel Çelebi, sorunun çözümü için başta Girne Kaymakamlığı olmak üzere Çevre Koruma Dairesi'yle de bağlantı kurduğunu, defalarca yazı yazdığını ve sorunun bir önceki hükümet döneminde Girne Kaymakamlığı tarafından verilen izinlerden kaynaklandığını ifade ederken, Girne Kaymakamı Mehmet Envergil ise, ülkede yapı denetimiyle ilgili bir yasa olmadığı için inşaat öncesinden inşaatın tamamlanmasına dek denetlemenin yapılamadığını ve yapılardaki birçok sorunun bundan kaynaklandığını belirterek, "izinler verilirken her şey tamamdı. Çevre Dairesi'nin raporları da vardı" dedi.

Site sakinlerine önerilen yöntem ise kanalizasyon probleminden kurtulmak için arıtma tesini el birliğiyle aktif hale getirmeleri.

Kıbrıs Postası - Meryem Ekinci

Dikmen Belediyesi'nin yetki alanına giren Boğazköy'de yaklaşık 10 yıl önce yerleşime açılan Aknar Sitesi sakinleri, aylardır site sokaklarına yayılan, evlerin bahçelerini basan kanalizasyon problemiyle karşı karşıya. Kanalizasyon sorunu nedeniyle Dikmen Belediyesi ile Girne Kaymakamlığı da konuyla yakından ilgili ancak problem devam ediyor.

150 hanelik Aknar Sitesi sakinlerinden Kıbrıs Postası'na gelen ihbar üzerine görüşüne başvurulan Dikmen Belediyesi Başkanı Yüksel Çelebi, kanalizasyonla ilgili yaşanan sorunun Dikmen Belediyesi'nin yetkisinde olmadığını ancak önceleri ücretsiz vidanjör hizmeti sağlanarak rahatlatılmaya çalışılan sitede sorunun devam etmesi nedeniyle Girne Kaymakamlığı'na çözüm için yazı yazdığını kaydetti.

"Çevre Dairesi Müdürüne ulaşamadım"

Çevre Koruma Dairesi'ne de konuyla ilgili ulaşmaya çalıştığını ifade eden ve "Çevre Dairesi Müdürü'ne ulaşamadım" diyerek muhatap bulamadığını vurgulayan Belediye Başkanı Çelebi, temmuz ayında site sakinleriyle birlikte Girne Kaymakamı Mehmet Envergil'in katılımıyla bir toplantı yaptıklarını ancak ilerleme kaydedemediklerini söyledi.

Sorunun sitede çalışmayan arıtma tesisinden kaynaklandığını vurgulayan ve arıtma tesisiyle ilgili işlemlerin belediyenin yetkisinde olmadığını altını çizen Çelebi, "İnsanlar ilgilenmez derler ki belediyenin sorunu, belediye çözsün.Arıtma belediyeye ait bir konu değildir" dedi.

"Zamanında siyaseten davranıldı"

İşaat izinlerini Girne Kaymakamlığı'nın verdiğini, arıtma tesisini de Çevre Koruma Dairesi'nin uygundur yazısıyla onayladığını ifade eden Çelebi, siteyle ilgili önemli iddialar da ortaya koyarak, şöyle konuştu:

"Çevre Dairesi oturduğu yerde uygundur yazısı verdi. Kaymakamlık izinleri verdi. Ben bu konuyu çok büyüteceğim. Burada yaşayan insanlar bunu haketmez. Ama insanlar da bilecek ki hep beraber çözeceğiz. Yani bir kez daha ortaya çıktı ki merkezi hükümetin belediyelere imar yetkisi vermesi lazım. Zamanında siyaseten davranıldı ve Girne Kaymakamlığı tarafından izin ve onay verildi. Dikmen Belediyesi'nin bu sitede sorun var yazısı olmasına rağmen bir önceki hükümet döneminde kaymakamlık yanlış yapıldı onay verdiler. Gürkan Karar döneminde uyardık ve bizi dikkate almadılar. Müteahhide torpil geçtiler. Boruları açayım tekrar tıkanacak. Çünkü arıtma yok. Çevre Dairesi yazdı tamamdır diye. Lütfen onlara da sorun. Nasıl onay aldı bu insanlar?"

"Bunun üstesinden bir tek belediye gelemez"

"Birçok olumsuzluk yaşanyır. Bunun üstesinden bir tek belediye gelemez. Çevre Dairesi de belediyenin hiçbir çağrısına kulak vermedi. Temmuz'da çağrı yapıldı, Çevre Dairesi'nden bir tek kişi gelmedi. Bu konunun artık gün ışığına çıkması lazım. Vidanjörle 150 tane evin günlük atık suyunu taşıyamayız. Arıtmanın motorlarını ya burada yaşayanlar ve müteahhit firma koyması lazım. Biz bunun işletmesine de razıyız. Salgın hastalık riski var. Biz belediye olarak katkı koymaya hazırız" diyen Çelebi, 28 belediyeye de imar yetkisi verilmediği sürece bu tür sorunların yaşanacağını ifade etti.

Envergil: "Torpille verildi demek yanlış bir şeydir"

Aknar Sitesi'neverilen izinler ve kanalizasyon sorunuyla ilgili prosedür hakkında ulaşılan Girne Kaymakamı Mehmet Envergil ise, 150 konutluk bölgeye inşaat şirketi tarafından kanalizasyon için arıtma tesisi kurulduğunu ve Çevre Koruma Dairesi'nin de o dönemde gerekli testler ışığında olumlu rapor verdiğini belirterek, inşaat şirketine torpil yapıldığı iddialarını yalanladı.

"İzinler verilirken her şey tamamdı. Çevre Dairsi arıtma tesisinden çıkan suyun bile kalitesinin tamam olduğunu söyledi. İzinlerin torpille verildiğini söylemek yanlıştır. Görüşler alındı. Ondan sonraki aşamada kalitesiz işçilik olduğu ortaya çıktı. İlk aşamada meyili tamam mı değil mi yapı denetimi olmadığı için bilmek mümkün değil. Belli bir süre sonra ortyaa çıkar. Arıtma sistemi de makineleri vardı, çalışır durumdaydı. Çevre Diresi'nin verdiği rapor torpille verildi demek çok iddialı ve yanlış bir şeydir" diyen Kaymakam Envergil, sorunun arıtma sisteminin idamesinin site sakinleri tarafından yapılmamasından kaynaklandığını söyledi.

"İzin verenin dıştan görüp anlaması mümkün değil"

Kaymakam Envergil devamında, "Siz müteahitten ev alırsınız, yaşadığınız süreç içerisinde bazı şeyler daha sonra ortaya çıkar. Fayanslar düşmeye başlar. Şimdi buna izin veren makamın dıştan görüp anlaması mümkün değil. Her aşamasında izlenimesi lazımdı. O izlenmediğine göre mümkün değil" diyerek, bu tür sorunların varlığını yapı denetimini inşaatın başından sonuna dek yapılmasını sağlayan yasanın bulunmamasına bağladı.

"Eğer ölçümlerde hata varsa bizim suçumuzdur. Yer altına döşenen borunun eğimini tespit etmek mümkün değil. Yapı denetimi olunca ona imza atan mimar mühendisten hesap sorulabilir. Şu anki durumda bu mümkün değil" diyen Kaymakam Envergil, "Biz gördüğümüze onay verdik. Çevre Dairesi de çıkan suyu kontrol etti. Biz onayı mimari görünüşe göre veririz, ölçü tamam mı, odalar tamam mı, yükseklik tamam mı" şeklinde konuştu.

"Devletin kusuru yoktur"

Yapı denetiminin olmadığı sistem içerisinde devletin veya devlet memurunun suçlanamayacağını da ifade eden Envergil, "Bu sistemde devletin burada herhangi bir kusuru yoktur .Sistem bu. Sistemi uygulayan devlet memurları da suçlanamaz. Sen gördüğüne izin verin. Gördüğünün içinde ne var.." dedi.

"Makineler alınmışsa polislik olaydır"

Kamakam Envergil, sitede kanalizasyonun sorunsuz çalışmasını sağlayan arıtma sisteminin çalışmamasında makinelerin alındığı iddiaları olduğunu da ifade ederek, "Makineler alınmışsa eğer bu polislik bir olaydır" dedi ve site sakinlerinin bu konuyu takip etmesi gerektiğini söyledi.

"Hayal kırıklığına uğradık"

Kaymakam Envergil, sorunun çözümü için temmuz ayında site sakinleriyle gerçekleştirdikleri toplantıya da atıfta bulunarak, 150 haneli sitede sakinlerin arıtma tesisinni yeniden aktif olması için mali bir bedel ödemek ve sorunun çözümünde aktif rol almaya yanaşmamaları karşısında hayal kırıklığı yaşadıkalarını da ifade etti.

Envergil şöyle konuştu:

"Site sakinlerinden komite oluşturduk. Biz ikna etmeye çalıştık. Hayal kırıklığına uğradık, başaramadılar. Her ay 10 ar lira koysalar 150 haneden bir yılda.. Hiç bir sorununuz olmasaydı bile yine bunu yapmanız lazım.Burada biraz sorumluluktan kaçmaya çalışırlar...Birkaç ev vardır ki eğimden dolayı lağımın içinde kalırlar. Bana ne der insanlar, nasıl olsa bana gelmez, girer falanın bahçesine. En çok suçlu orada yaşayanlardır. Hukuk davası açacaklar inşaat şirketine.. Bence yapamaları gereken bu. Mal sahibinin de iddiası var, birkaç defa müdahale etmiş. İnsanlar dikkatli kullanmıyorlar, sistemi tıkıyorlar diyor."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.