DOĞA ve ÇEVRE
okuma süresi: 5 dak.

Bakanlık: "Hedefimiz santrallerin çevreye verdiği etkiyi sürekli takip etmektir"

Bakanlık: "Hedefimiz santrallerin çevreye verdiği etkiyi sürekli takip etmektir"

Bayındırlık Çevre ve Kültür Bakanlığı, enerji santrallerinde kullanılan yakıtlar ve santrallere kesilen cezalar ile ilgili açıklama yaptı. Açıklama şöyle:

Yayın Tarihi: 24/11/15 14:58
okuma süresi: 5 dak.
Bakanlık: "Hedefimiz santrallerin çevreye verdiği etkiyi sürekli takip etmektir"
A- A A+

"Son günlerde ülkemizdeki enerji santrallerinde kullanılan yakıtlar ve santrallere kesilen cezalar ile ilgili yapılan tartışmalar üzerine Bakanlığımız kamuoyuna doğru bilgi vermek amacıyla konuyla ilgili bir basın açıklaması yapma ihtiyacı duymuştur.

Öncelikle, santrallerde kullanılan yakıt ile alakalı olarak geçmiş Bakanlar Kurulu kararlarını hatırlatmakta fayda bulunmaktadır.

6 Kasım 2014 tarihinde, dönemin Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı'nın önerisi üzerine 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren 6. Ayın sonuna kadar, içerisinde ağırlıkça %1'in altında kükürt içeren yakıtın ithal edilebileceği ile ilgili Bakanlar Kurulu karar almıştır. (Y(K-I)2058-2014 SAYILI KARAR)

1 Temmuz 2015 tarihinde yine Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı önerisi ile Bakanlar Kurulu, karardan önce yapılan anlaşmalar ve santrallerin vermiş olduğu siparişler olduğundan ve bunların olumsuz hava koşulları nedeniyle ülkemize ulaşamaması dolayısıyla 6 Kasım 2014 tarihli karar tadil edilerek son bir defaya mahsus %1'in üstünde kükürt içeren yakıt ithal edilmesi kararını almıştır. (Y(K-I) 1215-2015)

Bilinmesini isteriz ki, konuyla ilgili 6 Kasım 2014 tarihli Bakanlar Kurulu kararından bugüne kadarki süreçte, ülkemizde bulunan elektrik santrallerinde %1'in altında kükürt içeren yakıt sadece bir kez kullanılmış (gelen bir parti yakıt ile), bunun haricinde hiç bir zaman kullanılmamıştır.

13 Ağustos 2015 tarihinde ise Başbakanlığın önerisi ile Bakanlar Kurulu, yukarıdaki kararları tadil ederek 1 Ocak 2015 tarihinin aynı koşullar geçerli olmak kaydıyla 1 Ocak 2016 olarak değiştirilmesi kararını almıştır (Ö(K-I)72-2015 SAYILI KARAR)

Bakanlık olarak , Bakanlar Kurulunda konulan 1 Ocak 2016 tarihli hedef için, Kıbrıs Türk Elektrik kurumunun yaptığı girişimlerin takipçisi olduğumuzun kamuoyumuz tarafından bilinmesini isteriz.

Santrallerle ilgili Bakanlığımızın çalışmalarındaki asıl temel hedef, santrallerin çevreye verdiği etkiyi sürekli takip etmek ve istenilen değerlerde olmasını sağlamaktır.Bakanlığımız, bu konudaki çalışmalarını titizlikle sürdürecektir.

SANTRALLERE KESİLEN PARA CEZALARI

Kamuoyumuzda son günlerde sıkça tartışılan santrallere kesilen cezalar ile ilgili yakın tarihte yapmış olduğumuz uygulamalar hakkında da halkımızı bilgilendirmeyi istemekteyiz.

15 Eylül 2015 tarihinde Çevre Koruma Dairemizin Hava Ölçüm Birimi tarafından AKSA Elektrik Santralinde yapılan denetimler sonucunda arıtma sistemi kullanılmadığı için söz konusu firmaya yasaların dairemize vermiş olduğu yetki ile Asgari ücretin 6 katı oranında para cezası kesilmiştir.

AKSA firması sözkonusu cezayı 18 Eylül 2015 tarihinde ödemiştir.

Bunun yanısıra AKSA Elektrik Santralinde geçtiğimiz hafta yapmış olduğumuz inceleme sonrasında Azot oksit ve Kükürt Dioksit arıtma sistemlerinin devre dışı kaldığı tespit edilmiştir..

Azot oksitler arıtma sisteminin devre disi kalma sebebi arıtma sisteminde kullanılan katalizörlerin tıkanmasıdır. Kükürt dioksit arıtma sisteminin devre dışı kalma sebebi bacaya su püskürtme borularında meydana gelen hasardır.

Çevre Koruma Dairemiz , arızaların onarılmasını takip etmekte, son ceza kesiminden sonra dolacak olan süre akabinde şayet onarım işlemi tamamlanmamış ise yasaların verdiği yetkiye dayanarak yeni para cezalarını uygulamaya koyacaktır.

Ülkemizde enerji üreten bir diğer santral olan Teknecik Elektrik Santraline ise son olarak 9 Temmuz 2015 tarihinde dizel jeneratörlerde gerekli ölçümü yapmaması nedeniyle Asgari Ücretin 6 katı para cezası kesilmiştir.

Ancak, sözkonusu ceza ödenmemiş olup, konu mahkemeye taşınmıştır.

Bakanlığımızın , çevre ve insan sağlığını ilgilendiren bu konuları her zaman yakından takip ettiğini ve etmeye devam edeceğini belirtmek isteriz."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.