DOĞA ve ÇEVRE
okuma süresi: 6 dak.

100 ton harnup ağaçta kaldı

100 ton harnup ağaçta kaldı

Ürün bedelinin düşük olması nedeniyle bu yıl 100 ton harnupun ağaçta kaldığı öğrenildi. Kıbrıs Postası'na konuşan üreticiler, ürün bedelinin düşük olması, ihracatın önünün kesilmesi ve tarım politikasındaki yanlışlar nedeniyle harnupa olan ilginin azaldığını belirterek, bu yıl 100 tona yakın harnupun toplanmadığını, ağaçta kaldığını söyledi.

Yayın Tarihi: 19/01/16 08:00
okuma süresi: 6 dak.
100 ton harnup ağaçta kaldı
A- A A+

Harnup Üreticileri Birliği Başkanı Ali Çil, devletin ürettiği yanlış politikalar yüzünden harnup üretiminin sıkıntılı dönemden geçtiğini belirtti. Çil, "Devlet 2 yerli fabrikayı desteklemek adına ihracatı yasakladı ve ürün bedelini düşürdü. Hükümet bu konuda önümüzü açmıyor. harnuplar dalında kaldı" diye konuştu.

Tatlısu Belediye Başkanı Hayri Orçan, bölgedeki harnup üreticisinin tek sorununun ürünü pazarlama olduğunu belirterek, serbest piyasa koşullarında rekabetin artırılması gerektiğini söyledi. Orçan, hükümetin Bakanlar Kurulu kararıyla harnupta ihracatın önünü açması gerektiğini ifade etti.

Kıbrıs Postası - Deniz ABİDİN

Ürün bedelinin düşük olması nedeniyle bu yıl 100 ton harnup ağaçta kaldı. Üreticiler, ihracatın önünün kesildiğini ve tarım politikasındaki yanlışlar nedeniyle harnupa olan ilginin azaldığını belirterek, bu yıl tonlarca harnupun toplanmadığını, ağaçta kaldığını söyledi.

Harnup Üreticileri Birliği Başkanı Ali Çil Kıbrıs Postası'na yaptığı açıklamada, devletin ürettiği yanlış politikalar yüzünden harnup üretiminin sıkıntılı dönemden geçtiğini anlatarak, yapılması gereken tek şeyin destek veya süspansiyon olduğunu belirtti. Çil, "Devlet 2 yerli fabrikayı desteklemek adına ihracatı yasakladı ve ürün bedelini düşürdü. Hükümet bu konuda önümüzü açmıyor. harnuplar dalında kaldı. Mutlaka fiyat dengesi kurulmalıdır. Türkiye'yi de fiyatta endekslemeliyiz. İnsanlar kazanamadıkları birşey için çaba harcamak istemiyor"şeklinde konuştu.

Uyanır: "Ürün bedeli düşük olduğundan harnupla ilgilenen kalmadı"

Harnup üreticisi Osman Uyanır yaptığı açıklamada, Türkiye'den tüccarların harnup almak için geldiklerini, ancak harnupların işlenip verildiğini, bunun da bir kıymetinin kalmadığını belirtti. Uyanır, 100 ton harnupun ağaçta kaldığını, üreticinin artık bıktığını ve harnup toplamak istemediğini anlattı. harnupların ağaçlardan yerlere döküldüğünü ifade eden Uyanır, devletin 2 yerli işletmeyi desteklemek adına harnupun ürün bedelinin düşürüldüğünü belirtti.

Uyanır, ihracatın önünün açılması gerektiğini söyleyerek, "harnupla ilgilenen pek kalmadı" diye konuştu. Uyanır, harnupun ürün bedelinin düşük olması nedeniyle bakımının artık yapılmadığını söyledi.

Uyanır şunları söyledi: "Ben harnup üreticisi olarak babamdan kalan arazilere bakmaya devam ediyorum. Bakım yapılırsa harnup oluyor. Ancak sürülmeyen arazilerde yok. Örneğin, fare mücadelesi yapılmayan ağaçlar var. Üreticiler olarak sorunlarımız büyük. Fakat bizi dinleyen yok. Hükümet bugün kendi koltuk derdine düştü"

Bozkoyun: "İhracata yapılan engel harnup üretimine gölge düşürdü"

Üretici Özcan Bozkoyun ise harnupların bu yıl ağaçta kaldığını söyleyerek, ihracata yapılan engelin harnup üretimine gölge düşürdüğünü belirtti. Bozkoyun, harnupta ihracatın önünün açılması gerektiğini ifade ederek, "toplama ücreti yeterli gelmiyor. O nedenle insanlar uğraşmaktan usandı. 100 tondan fazla harnup ağaçta kaldı"diye konuştu.

Bozkoyun, devletin teşvik vermediğine dikkat çekerek, yasaya göre bir dönümde 15 ağacın olması durumunda teşvik verilebileceğini, ancak bunun mümkün olmadığını kaydetti.

Bozkoyun şunları söyledi: "Mevcut yasayla teşvik tutmuyor. Kuru arazi olduğundan ağaçların arasını dolduramıyoruz. Tarım politikası ise tamamen eksik işliyor. Kooperatif yönetimi olarak bir önceki Tarım Bakanıyla ve Başbakanla görüştük, fakat bir sonuca varamadık. Tarım Bakanlığı her 15 ağacı bir dönüm kabul edecekti. Ancak olmadı, bakan değişti. Şimdiki bakan da henüz bu konuyla ilgilenmedi"

"Dünyanın her yerinde üreticiye teşvik var"diyen Bozkoyun, harnup üreticilerinin sıkıntısını çözecek tek yolun ihracatın serbest bırakılması olduğunu söyledi.

Orçan: "Harnup ihracatının önü açılmalıdır"

Tatlısu Belediye Başkanı Hayri Orçan ise Kıbrıs Postası'na yaptığı açıklamada, bölgedeki harnup üreticisinin tek sorununun ürünü pazarlama olduğunu belirterek, serbest piyasa koşullarında rekabetin artırılması gerektiğini söyledi. Orçan, hükümetin Bakanlar Kurulu kararıyla ihracatın önünü açması gerektiğini ifade ederek, bu yapılmadığı sürece fiyat rekabeti yaratmanın mümkün olmadığını belirtti.

Orçan şunları söyledi: "Kooperatif ve özel bir şirket istedikleri gibi fiyat üzerinde oynuyor. Bu nedenle belediye olarak ne kadar teşvik etsek de üretimden üretici kopuyor. Her yıl aynı talepte bulunmamıza rağmen fiyatlar yükselmiyor. İnanın ki harnupun fiyatı bir kahve fiyatı bile değil. Üretici bu kadar kıymetli bir ürünü 1 liraya bile satamıyor. Böyle olunca üretici ürününe bakamıyor, toplamak istemiyor. harnup ihracatının önü açılmalıdır. İnsan sağlığı için çok değerli olan bu ürün için çalışılmalıdır"

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.