DOĞA ve ÇEVRE
okuma süresi: 5 dak.

Orman Dairesi: "Harmancı'nın ağaçla ilgili açıklamaları gerçeği yansıtmıyor"

"Harmancı’nın ağaçla ilgili açıklamaları gerçeği yansıtmıyor"

Orman Dairesi Dereboyunda kesilen çam ağacı ile ilgili açıklamalarda bulunarak Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı'nın ifadelerini yalanladı. Açıklamanın tam metni şöyle:

Yayın Tarihi: 29/01/16 13:23
okuma süresi: 5 dak.
"Harmancı’nın ağaçla ilgili açıklamaları gerçeği yansıtmıyor"
A- A A+

Dereboyu diye bilinen Mehmet Akif Caddesi üzerinde bulunan inşaat alanında kesilen ağaçlar ile ilgili Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Sayın Mehmet Harmancı'nın, sorumlu olarak dairemizi hedef göstermesi üzerine bazı hususları kamuoyumuzun bilgisine getirmek istemekteyiz.

Bilindiği gibi şehir merkezlerinde yapılacak olan inşaatlar için firma sahipleri ,Şehir Planlama Dairesinden planlama onayı, ardından bulunduğu Belediyeden İnşaat izni alır.

Dereboyu'nda, adı geçen inşaatın sahibi olan firma yetkilileri de, bu prosedürü uygulamış ve Şehir Planlama Dairesinden Planlama Onayı, Lefkoşa Türk Belediyesinden de inşaat izni almıştır.

Ancak Şehir planlama Dairesi ve Lefkoşa Türk Belediyesi herhangi bir inşaat alanında orman varlığı tespit etmesi durumunda Orman Dairesinden görüş alabilmektedir. Üzülerek söylemek isteriz ki, her iki kurum da dairemizden sözkonusu inşaat için bir görüş almamıştır.

Ayrıca sözkonusu izinler verilmeden önce ağaçların kesilmesi konusunda Dairemize kesim ve tespit için herhangi bir başvuru da yapılmamış , firma sahibi alınan izinler ile birlikte ağaçların kesimi için dairemize müraacat etmiştir.

Fasıl 60 orman yasasının 14.maddesi altında çıkartılan Orman Koruma ve Faydalanma tüzüğünün 9.maddesinin 1.fıkrasının 2.paragrafında şu ifadeler yer almaktadır:

"Devlet kontrolünde olmayan özel ormanlarla, özel arazilerde ( çam, servi, çınar,meşe, ardıç, kavak, okaliptüs) ağacı kesmek isteyenlere, o ormanın veya arazinin bulunduğu muhtarlıktan mal sahibi oldukları veya mal sahibinin kesim iznini tevsik eden bir belgeyi Müdüre ibraz etmedikçe kesim ve/veya taşıma izni verilmez."

Yani özel arazi sahibi gerekli izinlerini aldıktan ve ilgili Daireye ibraz ettikten sonra kendi arazisi içerisinde bulunan ağaçları kesebilme yetkisine sahiptir.

Yapılan müracaat sonrası Orman Dairesinin uzman ekipleri tarafından inşaat alanında yapılan incelemede ağaç kökleri baz alındığında, sıfır seviyesinde temel kazılacağı tespit edildiği görülmüştür.

Kazılacak olan inşaat alanındaki bodrumun 8 metre olacağı bilgisi ile birlikte ağaç köklerinin yeterli beslenemeyerek ve kazıdan dolayı parçalanacağı gerçeği ile ağaçların yola devrilme tehlikesi olduğu, bunun yanısıra ağaçlardan birinin Yüzde 60 oranında eğimli olduğu da yine uzmanlarımız tarafından saptanmıştır.

Ayrıca belirtmek isteriz ki bir çam ağacının ömrü optimum şartlarda 80 - 100 yıl arasındadır. İnşaat alanında yer alan iki ağacın aşırı tohum salgılaması, bu ağaçların ömürlerini tamamlamak üzere olduğunu da göstermektedir.

İnşaat izinleri öncesi Dairemizin görüşü alınmadığı ve sonradan girişim yapılması nedeniyle yukarıda belirttiğimiz tespitler de göz önünde bulundurularak ağaçların kesimi yapılmıştır.

Söz konusu kesimler Orman Dairesi ekiplerimiz tarafından yapılmadan önce Lefkoşa Türk Belediyesi ile görüşülmüş , Lefkoşa Türk Belediyesi zabıta ekipleri tarafından önlem alınmış, Belediye ekiplerininin nezaretinde kesim işlemi gerçekleşmiştir.

Sayın,Harmancı'nın kesimle ilgili bilgisinin olmadığı açıklaması bu nedenle gerçekleri yansıtmayan talihsiz bir ifadedir.

Orman Dairemiz, ağaç kesimi zaruri olan inşaatlar için yaptığı bir uygulama ve insiyatifi ile firma sahiplerine yeni fidanlar dikme zorunluluğu getirmiştir.

Bu kapsamda söz konusu firma da Esentepe Bölgesine 500 fidan dikmiştir.

Kamuoyumuzun bilmesini isteriz ki; Orman Dairesi,kısıtlı imkanları, eleman eksikliği ve kurak iklime rağmen ülkemiz ormanlarının idamesi ve orman alanlarının çoğaltılması amacıyla, her türlü hava şartına rağmen fedakarca görevlerini yerine getirmektedir.

Bu anlamda bakıldığında, sanırız ki,ormanın ve ağacın değerini en iyi bilebilecek olan da yine Orman Dairesinin çalışanlarıdır.

Dairemiz, popilist yaklaşımlar yerine gerçeklerin öncelikli olmasının doğru davranış olacağı kanaatindedir.

Konuyla ilgili kamuoyuna açıklama yapılırken, kurumların kendi sorumluluğundan kaçarak ,sorumluluğu başka bir tarafa yükleyip hedef göstermeye çalışmasını büyük bir üzüntü ile karşılamaktayız.

Kamuoyumuza saygıyla duyurulur.

ORMAN DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.