DOĞA ve ÇEVRE
okuma süresi: 4 dak.

ÇMO: "Çözüm başka ülkeden su getirip buna bağımlı olmak değil"

ÇMO: "Çözüm başka ülkeden su getirip buna bağımlı olmak değil"

Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu, su yönetimi hakkında basın açıklaması yayımladı. Açıklamanın tam metni şöyle:

Yayın Tarihi: 16/02/16 10:40
okuma süresi: 4 dak.
ÇMO: "Çözüm başka ülkeden su getirip buna bağımlı olmak değil"
A- A A+

Uzun süredir devam eden "Asrın Projesi" ile gelecek suyun yönetimi ve işletilmesi konusundaki tartışmalar aslında geç kalınmış fakat hayati öneme sahip tartışmalardır. Geçmişte odamız defalarca şu soruları sormuştur; su kaynaklarımız tümü gerçekten tükendi mi yoksa hatalı ve verimsiz mi kullanılıyor? Türkiye Cumhuriyeti'nden bugün almamız gereken su miktarı nedir? Alternatif su üretme yöntemleri değerlendirildi mi? Fizibilite çalışması yapıldı mı? Ve gündemdeki soru: Getirilen suyu kim işletecek? Gelinen aşamada Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında yapılacak bir anlaşma ile suyun yönetimi tartışılmakta ve bu anlaşma ile Belediyeler yıllar boyu sürecek bir boyunduruk altına sokulmaya çalışılmaktadır. Anlaşma basında çıkan şekliyle imzalandığı takdirde aşağıdaki riskler ve tehlikeler bizi beklemektedir.

  • Türkiye'den getirilen, KKTC devletine ve işletmeciye Güzelyalı pompa istasyonunda devredilecek suyun fiyatının ne olduğunun halen belli değildir.

  • Sisteme dâhil olan belediyelerdeki tüm su altyapılarının kullanımı ve işletilmesi bir özel işletmecinin tekel inisiyatifine devredileceği halde işletmecinin yönetim kurulunda Belediyelerinin söz hakkı olmayacaktır.

  • Belediyeler ve dolaylı olarak vatandaş, işletmeciye verilen alım garantisi nedeniyle getirilen suyu tüketmeye ve yap-işlet-devret modeline mecbur bırakılmaktadır. Alım garantisindeki miktar vatandaş tarafından tüketilmediği takdirde, tüketilmeyen suyun bedeli Maliye Bakanlığı tarafından belediyelerden ve dolaylı olarak vatandaştan alınacak ve işletmeciye ödenecektir.

  • Belediyeler kabul edemeyecekleri şartlarda bir yap-işlet-devret ihalesine zorlanmaktadırlar ve ihale şartları "belediyelere cirodan %10 verilir" denilerek belediyelerin görüşü olmadan önceden işletmecinin lehine uluslar arası anlaşma ile belirlenmektedir.

  • İşletmeci ile sözleşmenin uygulanmasından, yorumlanmasından ve sonlandırılmasından doğacak uyuşmazlıklar bir başka ülkede İstanbul Tahkim Merkezi çerçevesinde tahkim yoluyla çözümlenecektir.

Su kaynaklarının kurtarılması, korunması, geliştirilmesi ve sürdürülebilir olması adına atılacak adımlar Ülkemiz adına hayati önem arz etmektedir. Su politikası netleşmeden, gelecek olan suyun hangi sektörlerde kullanılacağı farklı kesimlerce tartışılmadan, planlar projeler ve strateji belirlenmeden, maliyetler ortaya konmadan hızlı kararlar alınmış, alternatif hiçbir yöntem tartışılmamıştır. Gelinen aşama sadece suyun özel tekel şeklinde işletilerek vatandaşa satılmasına kadar indirgenmekte ve esas su yönetimi ve planlama eksikliğinin varlığı unutturulmaktadır. Halkın temiz suya ihtiyacı vardır. Devletin de bu suyu belediyelere ve halkına sağlamak anayasal görevidir. Ancak zorlama ve dayatmalarla hiçbir anlaşmanın sağlanamayacağı da ortadadır. Alternatif su kaynakları üreterek kendi kendimize yetecek noktaya gelene kadar Türkiye'den gelen suyu kullanabiliriz. Fakat bilmeliyiz ki taşıma su ile değirmen dönmez! Bizler su kaynaklarımızı geliştirme ve koruma hedefiyle hareket etmek zorundayız ve bu konuda yol haritamızı belirleyecek olan Su Politikasını oluşturmak zorundayız. Su sorunumuzun kalıcı ve gerçek çözümü başka bir ülkeden su getirmek ve buna bağımlı olmak değildir. Mevcut kaynaklarımızı mutlaka geliştirip, çeşitlendirerek, verimli ve doğru şekilde kullanmalıyız.

KTMMOB Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.