DOĞA ve ÇEVRE
okuma süresi: 4 dak.

DAÜ "Çevre ve İnsan" programında MASDER'in çevre projeleri konuşuldu

DAÜ "Çevre ve İnsan" programında MASDER'in çevre projeleri konuşuldu

"Çevre ve İnsan" programının bu haftaki konuğu Mağusa Suriçi Derneği (MASDER) Başkan Yardımcısı Serdar Atai oldu. Söz konusu programda, MASDER'in yürütmüş olduğu çevre projeleri ele alındı.

Yayın Tarihi: 25/11/16 16:37
okuma süresi: 4 dak.
DAÜ "Çevre ve İnsan" programında MASDER'in çevre projeleri konuşuldu
A- A A+

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Fen ve Edebiyat Fakültesi, Biyolojik Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi ve Su Altı Araştırma ve Görüntüleme Merkezi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Burak Ali Çiçek ve Gazimağusa Belediyesi Meclis Üyesi Erol Adalıer'in moderatörlüğünde gerçekleştirilen "Çevre ve İnsan" programının bu haftaki konuğu Mağusa Suriçi Derneği (MASDER) Başkan Yardımcısı Serdar Atai oldu. Söz konusu programda, MASDER'in yürütmüş olduğu çevre projeleri ele alındı.

MASDER'in çevre odaklı projelerini anlatan Serdar Atai, 2014 Ekim'de başladıkları Deniz Atıkları: Temiz Sahiller için El Ele projesinden bahsederek; sahil temizliği, tüplü dalış uzmanlarının yaptığı dip temizliği, okullara yönelik farkındalık yaratma eğitimleri ve etkinlikleri gibi konularda çalıştıklarından söz etti. Deniz kirliliğini arttıran en önemli etkenlerden birinin sahillerdeki büfeler olduğunu ifade eden Atai, İspanyol Biyoçeşitlilik Kurumu'nun işbirliğinde geliştirdikleri projeden bahsetti. Öte yandan Marlisco projesinden de söz eden Atai, söz konusu projenin; Akdeniz'e kıyısı olan AB ülkeleri ve AB üyesi olmayan Türkiye gibi ülkelerin dahil olduğu deniz kirliliğini önleme ve karşılıklı sorumluluk projesi olarak adlandırıldığını, proje kapsamında da çalışmalar yaptıklarını anlattı. Atai, denizlerin ortak yaşam alanı olduğuna ve bu yüzden acil işbirliği gerektiren konular içerisinde bulunduğuna da dikkat çekti. Atai, 2000 yılında ayrıca çevre konularında uzman bir grup tarafından kurulmuş ve günümüzde çevre bilincini artırmak ve sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etmek için geniş bir işbirliği ve gönüllü ağı oluşturmayı başaran AKTI Proje ve Araştırma Merkezi ile de işbirliği yaptıklarını ve bunun büyük bir destek olduğunu sözlerine ekledi.

Gazimağusa Belediyesi Meclis Üyesi Erol Adalıer de çevre adına gerçekleştirdikleri etkinliklerin haftalık özetini aktarırken, Mehmetçik köyünde yaptıkları faaliyetten söz etti. Mehmetçik Köyü'nde atalardan kalma bir sistemle kapalı halde bulunan su kuyularının temizlenip yeniden canlandırılması için Belediye Başkanı Cemil Sarıçizmeli ile çalıştıklarını anlattı. Adalıer ayrıca program konuğu MASDER Başkan Yardımcısı Serdar Atai'nin katkıları ve Avrupa Birliği desteğiyle 2 senedir yürüttükleri temizlik projesi ve lise öğrencilerine yönelik tüplü dalış deneyimi projelerini yürüttüklerini kaydetti. Yrd. Doç. Dr. Burak Ali Çiçek ise Kıbrıs'ta bu zamana kadar çevre sorunlarına hep yapay çözümler getirildiğini, bunun yerine doğadaki suyu yüklü bir şekilde kullanmaktan vazgeçerek, pınarların tekrardan faaliyete girebileceğini, böylece doğal ortamların zamanla tekrardan sağlıklı hale gelebileceğini anlattı.

Çevre ve İnsan programının söz konusu bölümü 27 Kasım 2016 Pazar günü, 11.00 – 11.45 saatleri arasında, BRT 2 kanalında yayınlanacaktır.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.