KİŞİSEL BAKIM
okuma süresi: 5 dak.

9 soru 9 cevapta zayıflamanın püf noktaları

9 soru 9 cevapta zayıflamanın püf noktaları

Beslenme uzmanı, temiz yaşam koçu Arzu Karabulut, diyet hakkında en çok merak edilen 9 soruya 9 uzman cevabı verdi. Kilo vermeyi yaşam tarzı haline getirmenin ipuçlarını paylaşıyor.

Yayın Tarihi: 18/03/16 12:17
okuma süresi: 5 dak.
9 soru 9 cevapta zayıflamanın püf noktaları
A- A A+
Kilo vermek için en önemli kural nedir?

Kahvaltı, metabolizmanızın hızlanmasına ve gün içindeki kalori alımınızın azalmasına yardımcı oluyor. Bu sebeple, kilo vermek için en önemli kural kahvaltı yapmaktır. Elbette, kahvaltıda neler yediğinize dikkat etmelisiniz. Haşlanmış yumurta, peynir, yeşillik gibi Türk tipi kahvaltı olabileceği gibi, yulaf kepeği veya yulaf ezmesiyle lapa türünde sağlıklı kahvaltılar hazırlayabilirsiniz.

Aç kalmadan kilo vermenin yolu nedir?

Kilo vermek için uzun saatler aç kalınması gerektiğini düşünen kişiler, kendilerini büyük bir zorluğun içine sokuyor. Oysaki, özellikle ikindi vakti olmak üzere ara öğün yapıldığında kişi hem aç kalmıyor hem de kalıcı olarak kilo veriyor. Neden mi bu kadar önemli? Çünkü ara öğün yapmak, kan şekerinizin dengelenmesini ve tok kalmanızı sağlar.

Öğünler arasında kaç saat olmalıdır?

Diyet yaparken, öğünler arasında 3-4 saat olması idealdir. Ek olarak, öğünler mutlaka yapılmalı, kaloriden kısacağım diyerek öğün atlanmamalıdır. Öğle yemeği, akşam yemeğini zamanında ve doyurucu yiyin. Aksi takdirde, tatlı ve açlık krizleri yaşarsınız. öğünleriniz arasında 3 saati geçirmeyin. Bu şekilde beslendiğinizde, daha kolay kilo verdiğinizi ve hiç aç kalmadığınızı göreceksiniz.

Diyette ekmek yenir mi?

Dengeli bir beslenmede, karbonhidratlar, yağlar ve proteinlerin uygun miktarlarda her gün tüketilmesi gerekir. Enerji veren karbonhidrat kaynağı olarak tam buğday ekmeği, çavdarlı ekmek, karabuğday, bulgur, yulaf tarzı tam tahıl ağırlıklı besinler tercih edilebilir.

Diyette yağ yenir mi?

Yağ yönünden eksik beslenen bireyle saç dökülmesi, enerji düşüklüğü, tatlı ve açlık krizleri görülmektedir. Bu sebeple, dengeli miktarda yağ grubundan besinler tüketilmelidir. Yağ grubundan zeytinyağı, ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumların, protein kaynağı olarak ise yarım yağlı süt, yoğurt, yumurta, balık, tavuk veya yağsız etler tüketilebilir.

Diyette kırmızı et yenir mi?

Evet, diyette kırmızı et yenebilir ama miktarına çok dikkat etmek gerekir. Çünkü faydaları kadar zararları da olan bir besin türüdür. Sıklıkla kırmızı et tüketmenin, kanser riskini arttırdığı, kolesterol ve trigliseriti yükselttiği görülüyor. Bu sebeple, haftada 1, en fazla 2 kez kırmızı et tüketmenin yeterli olacaktır.

Balık kilo vermeye yardımcı mıdır?

Omega- 3 açısından çok zengin bir protein kaynağı olan balık, kilo vermeyi kolaylaştırdığı gibi kalp- damar hastalıklarına karşı koruyor. Özellikle somon, levrek, uskumru, ton balığı, çupra gibi yağlı balıkları haftada 2 gün tercih etmek gerekiyor. Elbette pişirme tekniği de önemli. Balığın da, etin de, kızartma şeklinde değil, fırında veya ızgarada pişirilmesi önem taşıyor.

Spor yapmadan kilo verilir mi?

Türkiye'de spor yapmadan kilo verme düşüncesi oldukça yaygın, çünkü insanlarımız sporun mucizelerini bilmiyor! Spor, hem daha fit bir bedene sahip olmanızı hem daha iyi hissetmenizi sağlar. Ancak spor yaparken de bilinçli olmak gerekli. Saatlerce spor salonunda kalıp, vücudu çok fazla yormak yerine, daha hafif ve düzenli egzersiz yapmak yaşam kalitesi için daha faydalı. Ayrıca çok yoğun egzersiz yapmak, bırakıldığında verilen kiloların tekrar geri dönmesine neden olabiliyor. Bu yüzden haftada 150 – 200 dakika arası spor yapmak sağlıklı bir vücut için yeterli kabul ediliyor. Özellikle bahar aylarında açık havada yürüyüş yapmak metabolizmanızın daha iyi hızlanmasını sağlayacaktır.

Detoks yapmak faydalı mıdır?

Hava kirliliği, sigara dumanı, radyasyon, yağlı besinler tüketmek gibi durumlar vücuttaki serbest radikallerin artmasına neden olur. Bu durum bağışıklığın düşmesine, yorgunluğa, kilo alımına ve bazı hastalıklara da neden olabilir. Detoks diyetlerinin amacı ise vücudu bu serbest radikallerin etkisinden kurtarmak ve toksinlerden temizlemektir. Özellikle mevsim geçişlerinde, tatil dönüşlerinde veya çok fazla yemek yediğinizi düşündüğünüz bir haftanın ardından maksimum 5 gün uygulayabileceğiniz detoks kürleri, metabolizmanızın hızlanmasına yardımcı olur.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.