YAŞAM
okuma süresi: 4 dak.

Kediler de sahibinin duygularını hissediyor

Kediler de sahibinin duygularını hissediyor

Sadık olarak bildiğimiz köpeklere kıyasla kediler insanlarla çok da alakalı değiller gibi görünüyor. Ancak kedilerin sandığımızdan daha dikkatli olduğu ve mutlu olduğumuz zamanları anladıkları ortaya çıktı. Yeni bir araştırma, kedilerin insanın duygusal ifadelerine karşı hassas olduğunu gösteren güçlü veriler içeriyor.

Yayın Tarihi: 17/11/15 16:48
okuma süresi: 4 dak.
Kediler de sahibinin duygularını hissediyor
A- A A+

ABD'nin Michigan eyaletindeki Oakland Üniversitesi'nden Moriah Galvan ile Jennifer Vonk 12 kedi ve sahipleri üzerinde bir araştırma yaptı. Sahipleri gülümsediğinde ve kaş çattığında kedilerin farklı davrandığı görüldü.

Sahibi gülümsediğinde kediler mırlama, sürtünme ve kucağa oturma gibi "pozitif" davranışları daha fazla sergiliyor ve somurtma durumuna kıyasla onlara daha yakın zaman geçirmek istiyordu.

Araştırmanın sonuçları Animal Cognition adlı dergide yayımlandı.

Kediler sahipleri yerine yabancılarla olduklarında farklı davranıyordu. Kişilerin gülümseme ya da somurtmasından bağımsız olarak aynı miktarda pozitif davranış sergiliyorlardı.

Bu sonuçlar kedilerin insanın yüz ifadesini okuyabildiğini ve bunu zamanla öğrendiğini gösteriyor.

Köpeklerin insanın yüz ifadesinden anladığı bir süredir biliniyordu. Fakat kedilerin de benzer yeteneklerinin olduğuna dair verilere ilk kez rastlanıyor.

Aynı konuda daha önce yapılan tek araştırmada net bir sonuca varılamamıştı.

Galvan ve Vonk'un vardığı sonuç kedilerin insan duyguları ile sandığımızda daha uyumlu olduğunu gösteriyor.

Fakat bu onların empati hissetmesi anlamına gelmiyor. Sahiplerinin gülümsemesi ile ödül arasında bağlantı kuruyor olabilirler. İnsanlar mutluyken kedilerine bir şeyler verme ihtimali daha yüksektir.

Kediler insanın ruh halini gerçek anlamda anlamasa da araştırmada insan mimiklerini çok iyi ayırt ettikleri, ayrıca insana ilgi gösterdikleri görüldü.

Vonk, araştırmalarının, kedilerin sahiplerine karşı sanıldığı kadar kayıtsız olmadıklarını gösterdiğini söylüyor.

Kedilerin duygusal zekalarını keşfetmek neden uzun zaman aldı? Bu, tepkilerinin fazla belirgin olmamasından kaynaklanabilir. Mırlanma ve sürtünme gibi pozitif davranışların yanı sıra kedilerin hallerinden memnun oldukları zamanlarda vücutlarının ve kulak ve kuyruk hareketlerinin belli bir biçim aldığı görüldü.

Buna karşılık bilim insanları köpeklerin mutlu ve kızgın yüzler karşısında farklı tepki gösterdiğini uzun zamandır biliyordu. Bunun nedeni köpeklerin tepkilerini daha açık ifade etmeleri olabilir. 2011'de yapılan bir araştırmada, köpeklerin kızgın bir insanla karşılaştıklarında farklı vücut hareketleri sergilemek yerine onlardan aktif bir şekilde kaçındıklarını göstermişti.

Kedilerle köpeklerin insan duygularına karşı farklı tepki göstermeleri tarih öncesine dayanıyor. Köpeklerin insan mimiklerine daha güçlü tepki vermesi onlarla yaşama uyum sağlamada daha uzun zaman geçirmiş olmasıyla bağlantılı olabilir.

Bu yıl yapılan bir araştırma, köpeklerin 30 bin yıl önce evcilleştirildiğini ortaya koydu. Kediler ise 10 bin yıl kadar önce muhtemelen Orta Doğu'da evlerde görülmeye başlandı.

Fakat bu konuda kesin sonuçlara varmak için henüz erken. Köpeklerle ilgili araştırma sayısı kabarıkken kedilerin tepkileri konusunda çok az sayıda çalışma var.

Kediler insanın en sevdiği evcil hayvan olabilir ama onlar hakkında öğrenmemiz gereken çok şey var daha. Neden mırladıklarını bile bilmiyoruz örneğin. Fakat son araştırma, kedilerin kayıtsızlığı yönündeki yargıları değiştirebilir. Belki de sahiplerine karşı sevgilerini köpekler kadar açık göstermiyorlardır.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.