YAŞAM
okuma süresi: 3 dak.

Soner Çolak'ın kalbi Antalya'da nakledildi

Soner Çolak'ın kalbi Antalya’da nakledildi

KKTC'de geçirdiği iş kazası sonucu beyin ölümü gerçekleşen inşaat işçisi Soner Çolak'ın kalbi uçakla götürüldüğü Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde Tayfur El'e nakledildi.

Yayın Tarihi: 10/05/16 16:03
okuma süresi: 3 dak.
Soner Çolak'ın kalbi Antalya’da nakledildi
A- A A+
KKTC'de beyin ölümü gerçekleşen inşaat işçisi 34 yaşındaki Soner Çolak'ın organları ailesi tarafından bağışlandı. Çolak'ın uçakla Antalya'ya götürülen kalbi, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde Prof. Dr. Ömer Beyazid tarafından gerçekleştirilen operasyonla hastalığın son evresinde olan turizm işçisi 31 yaşındaki Tayfur El'e nakledildi.

Sabah Gazetesi'nin haberine göre bu operasyonla Sağlık Bakanlığı ve Akdeniz Üniversitesi Kalp Transplantasyon Koordinatörü Fatma Temel'in koordinasyonu ile ilk kez yurt dışından getirilen kalp Türkiye'de bir hastaya nakledilmiş oldu.

SON EVRESİNDEYDİ

Edirneli Tayfur El, kalp yetmezliği nedeniyle 2 ay önce Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne başvurdu. Yapılan tetkiklerin ardından Prof. Dr. Ömer Beyazid, Tayfur El'e kalp naklinin şart olduğunu, uygun kalp bulununcaya kadar yatarak tedavi edileceğini söyledi. Babası Mehmet El'i de 1990 yılında kalp yetmezliğinden kaybeden Tayfur El, Sağlık Bakanlığı tarafından kalp bekleme sırasına alındı.

Tayfur El'in yaşamdan ümidini kestiği anda müjdeli haber KKTC'den geldi.

Çatalköy'de bir otel inşaatında çalışırken düşme sonucu beyin ölümü gerçekleşen Soner Çolak'ın organları babası Şahap Çolak tarafından bağışlandı. Kalbin, Tayfur El'e uyumlu olduğu anlaşılınca zamana karşı yarış başladı.

40 DAKİKALIK MESAFE

Sağlık Bakanlığı ve Akdeniz Üniversitesi Kalp Transplantasyon Koordinatörü Fatma Temel, Soner Çolak'ın bağışlanan kalbinin Lefkoşa'dan Antalya'ya getirilmesi için herkesi alarma geçirdi. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nden den bir ekip TSK'dan talep edilen askeri uçak ile KKTC'ye getirildi.

Kalbi alan doktorlar Antalya'ya aynı uçakla döndü. Kalp, Prof. Dr. Ömer Beyazid ve ekibi tarafından 4 saat süren bir operasyonla Tayfur El'e nakledildi.

TRANSPLANTASYON BÖLGESİ

Prof. Dr. Beyazid, batıda 130 milyon nüfusu kapsayan Euro transplantasyon ve İskandinav transplantasyon bölgeleri olduğunu belirterek, "Biz de KKTC, Azerbaycan, Yunanistan ve Bulgaristan'ı da içine alan bir transplantasyon bölgesi kurabiliriz. Bu ülkelerde çıkan organları acil hastalara nakledebiliriz. Böylece hastaların hayatı kurtulmuş olur" dedi.

Kaynak: Sabah gazetesi

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.