YAŞAM
okuma süresi: 3 dak.

Gelmiş Geçmiş En Başarılı Sosyal Deney: Susam Sokağı

Gelmiş Geçmiş En Başarılı Sosyal Deney: Susam Sokağı

Çocukluğumuza ait en güzel şeylerden biri olan Susam Sokağı'nın bir sosyal deney ve proje olduğu aklımızın kıyısından bile geçmezdi. Bugüne kadar hakkında en fazla akademik calışma yapılmış tv programıdır. Bu konuda yüzlerce akademik araştırma, onlarca master/doktora tezi mevcut ve bu program hakkında yapılan araştırmalar hala devam ediyor. Peki Susam Sokağı neden bu kadar akademik çalışmaya konu oluyor? Akademisyenler ne peşinde ve bugüne kadar ne bulmuşlar?

Yayın Tarihi: 06/07/16 16:23
okuma süresi: 3 dak.
Gelmiş Geçmiş En Başarılı Sosyal Deney: Susam Sokağı
A- A A+
Susam Sokağı aslında başlı basına bir akademik çalışma ürünüdür ve çok ciddi araştırmalar sonucu ortaya çıkıp yine cok ciddi araştırmalar sonucu yıllar içinde şekillenmistir. Öyle ki Susam Sokağı programı 1960'lı yıllarda henüz dizayn aşamasındayken bu programı şekillendirmek için bir komite kurulmuştu ve komitenin başına Harvard'in dünyaca ünlü profesörlerinden Gerald Lesser getirilmişti.

Programın yapımcılığını 2 farklı ekip üstlenecekti ve bu ekiplerden biri televizyon yapımcılığı konusunda uzmanlaşmis bir ekip, diğeri de çocuk gelişimi, öğrenme ilkeleri ve psikoloji konularında uzmanlaşmış, kendi alanlarında dünyanın uzman kabul ettiği akademisyenlerden oluşacaktı.

Susam Sokağı programını oluşturmak için o zamanın parasıyla 8 milyon dolarlık dev bir burs alınmıştı ve programın amaçları 3-5 yaş arası çocukların öğrenme yeteneği hakkında bilgi sahibi olmak ve özellikle o yaşlarda okula gidemeyecek kadar fakir çocukların temel bilgileri öğrenebilmesini sağlamaktı. Yani Susam Sokağı aynı zamanda hem bir sosyal/psikolojik deney hem de sosyal projeydi.

İlk etapta Susam Sokağı'nın bölümlerinin bir araya getirilmesi ve ilk bölümün yayınlanması arasında 18 aylık bir geçiş dönemi vardı ve bu dönem boyunca program çeşitli çocuk deneklere izletilip öğrenme yetenekleri ölçülerek daha iyi hale getirildi.

1964 yılında Chicago Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre bir insanın ömrü boyunca sahip olduğu öğrenme kapasitesinin yarısı ilk 5 yılda kullanılıyor, gerisi diğer yıllarda kullanılıyordu. Yani ortalama 70 yıl ömrü olan bir insan, ömrünün ilk 5 yılında ne kadar şey öğreniyorsa sonraki 65 yılında da o kadar çok şey öğreniyordu.

Bu da insan ömrünün ilk 5 yılının eğitim ve öğretimde ne kadar önemli olduğunu, maddi gücü olmayan ailelerin çocuklarının bu dönemde ekstra eğitime tabi tutularak zengin ailelerin çocuklarıyla aralarındaki eğitim farkını kapatabileceklerini ortaya çıkardı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.