Sondakika RadyoKIBRIS.com, FACEBOOK`ta - Gurubumuza siz de katılın, tüm yeniliklerden haberdar olun !!! RadyoKIBRIS.com CANLI YAYINDA !!! Dinlemek için TIKLAYINIZ >> Kıbrıs Postası, FACEBOOK`ta - Gurubumuza siz de katilin !!! Last Digital - 444 0 100 - Yenikent, Lefkoşa Özge Taşker - Healthy Life - Sağlıklı Beslenme ve Diyet Merkezi - 22 92 286 - Marmara Bölgesi, Lefkoşa Alo Vitae - Vitae Veteriner Kliniği ücretsiz danışma hattı: 22 40 953 - Yenikent - Lefkoşa
kibris cyprus news haber kibris cyprus news haber
7 Ocak 2009, Çarşamba

Radyo KIBRIS

 | Reklam  |  Künye  |  İletişim  |  Sık Kullanılanlara Ekle  |  Açılış Sayfası Yap
Sondakika Bulutoğluları, milletvekili adaylığına doğru Çakıcı; “TDP, Kıbrıs Türkü’nün Tek Şansıdır” ÖRP seçime hazırlanıyor Eroğlu: 20 Nisan'da Güneş doğacak Tabipler'den Filistinlilere destek Korhan Ankara'ya elçi gidiyor

  ARŞİV
   

 RÖPORTAJ
MEHMET EZİÇ: DAYANACAK GÜCÜMÜZ KALMADI
2008 yılında yılın girişimcisi seçilen Eziç İşletmeleri Sahibi Mehmet Eziç’le kendisini, yaptığı yatırımları, ü...

 ÇOK OKUNANLAR
Talat Lokmacı'dan Güney'e geçti
 
Görüşme süreci, CTP’nin oyuncağı olamaz
 
Tüp gaz sıkıntısı
 
AB'den Gazze'de ateşkes çağrısı
 
Ergenekon soruşturması
 
Kadın siyasette yer almalı
 
Ekonomik önlemler yetersiz
 
AB ile Rusya arasında doğalgaz krizi
 
Putin'den doğalgazı kesme talimatı
 
Tetris travma sonrası stresi azaltıyor
 
5.1 surround kulaklık
 
Balık hafızası efsane çıktı
 
'Merkezde siyaset yapacağız'
 
KTTO'dan Çalışma Bakanlığına eleştiri
 
Melanom hastalarının kanser türlerine yakalanma riski
 

 YORUMLANANLAR
Kadın siyasette yer almalı [1]
 
Erçakıca'dan seçim değerlendirmesi [1]
 
ÖRP seçime hazırlanıyor [1]
 
20 Nisan'da Güneş doğacak [10]
 
2009 verimli olacak [2]
 
İşadamları Karamsar [3]
 
''TDP, tek şansıdı'' [9]
 
Avcı:Eskiler korkuya kapıldı [5]
 
İki konuda yakınlaşma sağladık [1]
 
Erken seçim 19 Nisan 2009'da [15]
 
Yeni Büyükelçi Şakir Fakılı [2]
 
Ekenoğlu'nun istifasını istedi [4]
 
Beşparmak grubu gelişmelerden endişeli [9]
 
'Paketi kabulle tanıma olmaz' [1]
 
Nami:2009 çözüm için fırsat [5]
 

2009 Yılına Girerken (3)
Rauf R. DENKTAŞ
KKTC’ye Hava Sahası Darbesi
Prof.Dr.Ata ATUN
Cek....Cak....
Erdinç GÜNDÜZ
Herşey liderlere bağlı
Mete TÜMERKAN
Sevgi çemberiyle ortak insani dayanışma
Hasan HASTÜRER
Delik kovada su taşımak?
Hasan HASTÜRER

Yazarın tüm yazılarını görüntüle
   22 Ekim 2008, Çarşamba Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

Bizde son zamanlarda yapılan binlerce konutun ısı performansı ne yazık ki delik kova örneğinden daha iyi değildir. Zaman hızla geçiyor, binalar yapılmaya devam ediyor, bu konuda hala değişen bir devlet politikamız yok.


Salı günü bu köşede yayımlanan, “Atalarımız bina yalıtımını bilirdi, biz neden unuttuk?” başlıklı yazıma okurlardan olumlu tepkiler aldım.

Gelen görüşler içinden DAÜ-Enerji Araştırma Merkezi (DAÜ-ENAR) Başkanı Doç. Dr. Uğur Atikol’un mektubunu sizlerle paylaşmak istedim:

“ Sayın Hasan Hastürer,

“Atalarımız bina yalıtımını bilirdi, biz neden unuttuk?” yazınızda günümüzün en önemli sorunlarından birine temas ettiniz. Sizi tebrik ederim. DAÜ-Enerji Araştırma Merkezi (DAÜ-ENAR) olarak bu konuların tartışılmasını ve derhal gereken politikaların geliştirilmesini kaçınılmaz görüyoruz.

Yalıtımsız binalarda meydana gelen ısı kayıplarını ben her zaman delikli kovayla su taşımaya benzetirim. Siz suyu kovaya dolduruyorsunuz ve yürümeye başlıyorsunuz. Ayni anda su kovanın alt ve yanlarında bulunan deliklerden akmaya başlıyor. Sonunda bir yere varamadan kovanın içindeki su yerlere saçılıyor. Tabii çok paranız ve çok suyunuz var ise boşalmakta olan kovayı devamlı doldurarak onu dolu tutmaya çalışabilirsiniz. Hatta, eğer saniyede kaybettiğiniz litre su miktarını hesaplayarak ayni miktarda suyu devamlı kovaya doldurarak su seviyesini sabit tutabilirsiniz. Ama takdir edersiniz ki bu yöntem büyük bir israfı da beraberinde getirir.

Isıtmada, binalarımızın (yüzde 92 gibi) büyük bir çoğunluğu maalesef bu performansın çok benzerini sergilemektedirler.

Kışın, duvarlarımız, pençerelerimiz ve tavanlarımızdan kaçan ısı, kova örneğinde olduğu gibi bir israf oluşturuyor. Üşümemek için kaybedilen bu ısının yerine mümkün olduğunca yüksek kapasiteli ısıtma cihazları kullanarak ısı pompalamaya çalışıyoruz. Isı duvarlardan sızdıkça biz daha çok ısı pompalıyoruz. Tabii yazın ise bunun tam tersi oluyor ve bu defa binaları soğutmak için bina içine akan güneş enerjisini daha çok enerji harcayarak, yani klimalarla, bina dışına atmaya çalışıyoruz.

Peki günümüz malzemeleriyle uygulamada ne yapılmalıdır?

Pek tabii ki sizin de belirttiğiniz gibi bina yapımında yalıtım değeri normal tuğladan ortalama 3 kez daha iyi olan bims bloklar kullanılabilir. Fakat sadece bunu yapmakla binayı ne TS 825’e ne de California’da uygulanan Title 24’e göre ısı yönünden yalıttığımızı söyleyemeyiz.

Binayı mutlaka ve mutlaka dışarıdan ısı yalıtım malzemesi ile kaplamalıyız. Örneğin ekstrude polistren ısı yalıtım levhaları söz konusu bims bloklardan ısı kayıplarına karşı ortalama 6 kez daha dirençlidirler. Yalıtım uygulamasında cephenin tümü yalıtım malzemesi ile kaplandığından beton kolon ve kirişlerde meydana gelecek ısı köprüleri de ortadan kaldırılmış olur. Ayrıca, yazın, güneş enerjisinin duvar malzemesi tarafından depolanmasını engellediği için, yalıtım özelliğiyle birlikte, binanın soğutma yükünde yüzde 65’lere varan tasarruflar sağlanabilir.

Kıbrıs’ta en bol bulunan enerji kaynağı güneştir. Güneş enerjisi ile binayı doğrudan ısıtabilir, sıcak su hazırlayabilir veya elektrik üretebiliriz.

Sevinerek söyleyebilirim ki evlerimizin yüzde 95’inde su ısıtma amaçlı güneş enerjisi sistemleri mevcuttur. Bu statistik bizi bu alanda dünyada birinci sıraya yerleştirse de bu sistemlerimizin eski teknoloji olmaları ve verimlilik açısından iyi imal edilmemiş olmalarından dolayı kışın suyu yeterince ısıtamıyoruz. Ne yazık ki bu mevsimde yeterince güneş enerjisi olmasına rağmen suyu çoğunlukla elektrik veya başka bir yakıtla ısıtıyoruz.

Mekanlarımızı güneş enerjisi ile ısıtmak için mimari tasarımda da özen gösterilebilir. Örneğin güney cepheye açılacak büyükçe bir pencere sayesinde güneş ışınlarının camdan geçmesiyle mekanlarımız ısınabilir. Hatta, güneş enejisinden geceleyin de faydalanmak için ısıyı depolayan (ağır bir kütleden yapılmış) stratejik duvarlar da binalarımızda tasarlanabilir. Bütün bunlar yapılırken çift cam uygulaması ve duvarların yalıtılması tabii ki şarttır. Ayrıca yaz mevsimini de dikkate alarak sözkonusu pencerelere yaz güneşini engelleyen güneş kırıclar veya pancurlar takılmalıdır. En yüksek ısı kayıpları pencerelerden olduğu için kuzey cepheye açılan pencereler küçük boyutlarda olmalıdır.

Bu konuyla ilgili çok şeyler yazılabilir. Teknik olarak yapılması gerekenler aslında çok iyi biliniyor. Dünyanın bir çok ülkesinde bu tür “temiz” enerji uygulamalarını özendirmek için sayısız politikalar uygulanıyor.

İngiltere’de çıkarılan yeni bir kotayla konutlarda (beyaz eşyalarda yapılan uygulamaya benzer) enerji sınıflandırması getirildi. Bu getirilen kotanın amacı, özellikle yeni yapılmakta olan evlerin daha çevreci olmalarını sağlamaktır. Konutların çevre etki performansları dikkate alınarak 1’den 6’ya kadar yıldızlı bir değerlendirmeye tabii tutuluyorlar. Altı yıldızlı enerji sınıfında bulunan bir konut en çevreci olandır. Değerlendirmeye konutun sadece ısıtma ve yakıt kullanımı değil (elektrikli cihazlar da dahil) tüm enerji ve su kullanımı dikkate alınıyor.

Dahası çevreci inşaat malzemesi kullanımı ve geri dönüşüm imkanlarının kullanılması gibi uygulamalar da ödüllendiriyor. Tüm konutların alım satımınında ödenecek vergiler ve harçlar yine yıldız sayısıyla belirleniyor. Bu uygulamayla tüketiciye ve pazara doğru sinyaller verilmeye çalışılıyor. Hedef 2016’da yeni yapılacak konutların karbon emisyonlarının sıfıra çekilmesidir.

Dünyadan daha örnekler vermek mümkündür. Bizde ise son zamanlarda yapılan binlerce konutun ısı performansı ne yazık ki delik kova örneğinden daha iyi değildir. Zaman hızla geçiyor, binalar yapılmaya devam ediyor, bu konuda hala değişen bir devlet politikamız yok.”

Günün sözü:
Dünyadan haberi olmayan yalnız yaşar

   365 defa okundu Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

  Yazarın son 10 yazısı Yazarın tüm yazıları Yazarın tüm yazılarını görüntüle  
  06 Ocak 2009, Salı   Sevgi çemberiyle ortak insani dayanışma
  05 Ocak 2009, Pazartesi   Hade hayırlısı olsun...
  04 Ocak 2009, Pazar   Dikilitaş hukuğunun bedeli...
  04 Ocak 2009, Pazar   K. Kaymaklı’daki çıkmaz sokağımızı konuştuk...
  03 Ocak 2009, Cumartesi   Siyasi çoban iyi ya da kötü olmuş ne fark eder?
  02 Ocak 2009, Cuma   Kıbrıs sorunu “out” iç sorunlar “in”...
  01 Ocak 2009, Perşembe   2008’in son gününde Londra’ya dokunurken..
  31 Aralık 2008, Çarşamba   Şöyle bir geriye dönüp bakınca...
  29 Aralık 2008, Pazartesi   İnanma be Memed!!!
  29 Aralık 2008, Pazartesi   Dil Türkçe, anlayış çok farklı...


 
  Reklam  |  Künye  |  İletişim  |  Sık Kullanılanlara Ekle  |  Açılış Sayfası Yap
© 2000 - 2008 KIBRIS POSTASI - Version 2.1 | ¤° o O
Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak belirtilmeden yayınlanamaz.
Haber Merkezi: haber@kibrispostasi.com
Kıbrıs Postası
Anadolu Ajansı Abonesidir. 
Last Digital
eNewspaper Automation Software
Technology by:
                     
Dýþarýya link Last Digital

Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Kıbrıs Postası harici linklerin sorumluluğunu almaz.