Sondakika RadyoKIBRIS.com, FACEBOOK`ta - Gurubumuza siz de katılın, tüm yeniliklerden haberdar olun !!! RadyoKIBRIS.com CANLI YAYINDA !!! Dinlemek için TIKLAYINIZ >> Kıbrıs Postası, FACEBOOK`ta - Gurubumuza siz de katilin !!! Last Digital - 444 0 100 - Yenikent, Lefkoşa Özge Taşker - Healthy Life - Sağlıklı Beslenme ve Diyet Merkezi - 22 92 286 - Marmara Bölgesi, Lefkoşa Alo Vitae - Vitae Veteriner Kliniği ücretsiz danışma hattı: 22 40 953 - Yenikent - Lefkoşa
kibris cyprus news haber kibris cyprus news haber
7 Ocak 2009, Çarşamba

Radyo KIBRIS

 | Reklam  |  Künye  |  İletişim  |  Sık Kullanılanlara Ekle  |  Açılış Sayfası Yap
Sondakika Bulutoğluları, milletvekili adaylığına doğru Çakıcı; “TDP, Kıbrıs Türkü’nün Tek Şansıdır” ÖRP seçime hazırlanıyor Eroğlu: 20 Nisan'da Güneş doğacak Tabipler'den Filistinlilere destek Korhan Ankara'ya elçi gidiyor

  ARŞİV
   

 RÖPORTAJ
MEHMET EZİÇ: DAYANACAK GÜCÜMÜZ KALMADI
2008 yılında yılın girişimcisi seçilen Eziç İşletmeleri Sahibi Mehmet Eziç’le kendisini, yaptığı yatırımları, ü...

 ÇOK OKUNANLAR
Kadın siyasette yer almalı
 
Rumlar silah alıyor
 
Ekonomik önlemler yetersiz
 
Kıbrıs sorununu çözmeliyiz
 
5.1 surround kulaklık
 
Balık hafızası efsane çıktı
 
'Merkezde siyaset yapacağız'
 
Talat siyasi partilerle görüştü
 
Siyasi partiler Ankara'da
 
AB ile Rusya arasında doğalgaz krizi
 
Bakanlar Kurulu ekonomiyi konuştu
 
Tetris travma sonrası stresi azaltıyor
 
KTTO'dan Çalışma Bakanlığına eleştiri
 
Sevgi çemberi etkinliği Cuma'ya
 
Hastalıklarla "ilaç otobüsü" ile savaşılacak
 

 YORUMLANANLAR
Kadın siyasette yer almalı [1]
 
Erçakıca'dan seçim değerlendirmesi [1]
 
ÖRP seçime hazırlanıyor [1]
 
20 Nisan'da Güneş doğacak [10]
 
2009 verimli olacak [2]
 
İşadamları Karamsar [3]
 
''TDP, tek şansıdı'' [9]
 
'Paketi kabulle tanıma olmaz' [1]
 
Avcı:Eskiler korkuya kapıldı [5]
 
İki konuda yakınlaşma sağladık [1]
 
Erken seçim 19 Nisan 2009'da [15]
 
Yeni Büyükelçi Şakir Fakılı [2]
 
Ekenoğlu'nun istifasını istedi [4]
 
Beşparmak grubu gelişmelerden endişeli [9]
 
''Takvimler reddedilmemeli'' [2]
 

2009 Yılına Girerken (3)
Rauf R. DENKTAŞ
KKTC’ye Hava Sahası Darbesi
Prof.Dr.Ata ATUN
Cek....Cak....
Erdinç GÜNDÜZ
Herşey liderlere bağlı
Mete TÜMERKAN
Sevgi çemberiyle ortak insani dayanışma
Hasan HASTÜRER
En büyük din futbol...
Hasan HASTÜRER

Yazarın tüm yazılarını görüntüle
   10 Kasım 2008, Pazartesi Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

Peki bizim futbolumuz için ne deyelim? Çok yanlış politikalarla futbolumuzu mahfedenler hesap vermeden neyi yazayım ki? Fenerbahçe – Galatasaray maçına Kıbrıs’tan gidenlerin bazılarına sordum, “Kıbrıs’ta futbol maçına en son ne zaman gittiniz?” Yanıt, “Hatırlamıyorum.”

Hiç ama hiç tartışmasız dünyanın en büyük dini futboldur...

İngiltere futbolun beşiği kabul edilir.

Wembley Stadı, futbolun beşiğinde “kabe” sayılır. Wembley stadında en az on beş sene önce futbol izlediğimde futbolda kendi kendime adı koyamadığım bir manevi ünvan verip, kendimi futbolun “hacısı” olmuş sanmıştım.

Arsenal’ın şimdi yerinde yeller esen ünlü, tarihi Highbury Stadı’nın seyirci konforu olmayan günlerinde kale arkasında ayakta maç izlemenin ne demek olduğu kolay kolay anlatılamaz.

Londra’da maç izlemek, futbolun sadece futbol olmadığını anlamaya yeter...

* * *

“Bunca gündem yoğunluğu içinde nerden çıktı bu futbol yazısı?” aklınızdan geçiyorsa merakınızı hemen gidereyim.

Geçtiğimiz hafta sonu İstanbul’da uluslararası bir toplantıya katıldım.

İstanbul’da bulunmayı fırsat bilip Fenerbahçe – Galatasaray maçını izlemek istedim.

Gidenler bilir, İstanbul’da bir yere gitmeye karar vermek kolay da trafiği aşarak oraya varmak bir değil bin dert.

O noktada istediğiniz kadar parayı gözden çıkarmanız da yetmez. Taksiye binseniz köprüyü ne kadar zamanda geçeceğiniz belirsiz.

Gazeteci Sami Özuslu arkadaşımla zahmetli de olsa ulaşımı garanti olan yolu sorduk.

“En uygun yol vapurla Kadıköy’e geçip oradan 10-15 dakika yürümek” denildi. Öyle yaptık. Karaköy’den vapura binmek için 17.40 gibi iskeleye gittik. “Vapur saat altıda” dediler. Endişelendik. Ama Fenerbahçe forması giyen taraftarların rahatlığı bizi de rahatlattı. “Abi vapur Kadıköy’e yirmi dakikada varır. Ondan sonrası kolay” deyinceler rahatlığın kaynağını anladık.

Etrafa bir baktım, bir birini tanımasa bile Fenerbahçe taraftarlığının müştereği onları din kardeşlikten, ya da aynı ulustan olmadan öte yakınlaştırıyor.

Takım tutmanın temelinde inanç zemini yok gibi görünse de sorgulanmayan bir taraftarlıkla derin bir “yoldaşlık” ortaya çıkıyor.

Maç havasına girildikten sonra öteki inanç ya da siyasi tercihler geri plana kalıyor. Varsa da yoksa futbol...

* * *

Değişik ülkelerde futbol taraftarının vücut dili aynı değil.

Yazının girişinde İngiltere gözlemlerimin çağrıştırmalarını yazmıştım. Şurası bir gerçek İngiltere’de de futbol çok değişti.

Klasik İngiliz futbolu artık yok. Zaten en önlerdeki İngiliz takımlarının ilk onbirlerinde İngiliz futbolcu parmakla sayılacak kadar az. Ancak ekonomik anlamda ciddi bir sektör ortaya çıktı.

Sezonluk bilek satışlarıyla seyirci kaygısı ortadan kalktı. Ancak bu değişim futbol seyircisinin profilini de değiştirdi. Coşkulu İngiliz taraftarının yerini yeni bir taraftar yapısı aldı.

Türkiye’de taraftar profili henüz değişime uğramadı. İngiltere’de taraftar futbolu tiyatro izler gibi de izleyebilir. Ama Türkiye’de durum farklı.

Pazar günü maça gidip- gelirken ve Şükrü Saraçoğlu Stadı’nda gözledim. Türk futbol seyircisinde küfürlü tezahürat önde.

Futbolda rakip var... Futbolun en güzel maçları en güçlü rakiplerin karşı karşıya gelmesiyle izlenir. Aynı yerleşim yerinin iddialı takımlarının derbi diye isimlendirilen maçları ayrı bir heyecan kaynağıdır.

Türkiye’de Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş karşılaşmaları futbola, sahanın dışından da heyecan eklenen karşılaşmalardır. Özellikle Fenerbahçe – Galatasaray derbileri daha da özelliklidir.

Futbolu, futbol yapan pek çok özellik var. Seyirci sahada değil, ama seyirci futbolun vazgeçilmezidir.

Pazar günkü Fenerbahçe – Galtasaray maçında sahadaki futbolun kalitesi yüz üzerinden en çok altmış alırken, Fenerbahçe tribünleri bin alırdı.

Maç başlarken, gollerin sonrasında ve maç bitince tribün şov sahadaki futbolu ezip geçecek kadar olağanüstüydü.

Kabul edilmeli Şükrü Saraçoğlu Stadı, futbola ev sahipliği yapacak en güzel stadlardan biridir.

Tribünler yüksek ama en uç nokta bile sahadan, sahadaki futboldan uzak değil.

* * *

Yazının yavaş yavaş sonuna geliyoruz.

Sahadaki futbola bu yazıda yer yok mu?

Mutlaka olmalı.

Futbol öncelikle hatalar oyunudur. Bunu herkes bilecek ve gözününde önünde olacak şekilde not edecek.

Teknik adam da, futbolcular da, hakemler de hata yapacak. Kimse hata yapmasa gol olur mu?

Bütün mesele en az ya da rakibe göre daha az hata yapmada... Hakem hatası talihsiz piyangodur. Dua edeceksiniz size çıkmasın.

Kazanmak istiyorsanız rakibinizden daha çok gol atacaksınız.

Fenerbahçe, Pazar akşamı gol atmada daha şanslıydı. Sürekli pres yapan Fenerbahçe, rakibinin organize ataklarını çoğunlukla başlangıç noktasında bozdu.

Galatasaray maça rakibine göre daha iyi başladı. Golü de buldu ama arkasını getiremedi.

Fenerbahçe dört golle galip geldi ama gelecek için henüz olumlu sinyal veremiyor. Bu Fenerbahçe pek çok maçta beş gol atabilir ama hiç beklenmedik maçları hem de kendi sahasında kaybedebilir.

* * *

Peki bizim futbolumuz için ne deyelim?

Çok yanlış politikalarla futbolumuzu mahfedenler hesap vermeden neyi yazayım ki? Fenerbahçe – Galatasaray maçına Kıbrıs’tan gidenlerin bazılarına sordum, “Kıbrıs’ta futbol maçına en son ne zaman gittiniz?” Yanıt, “Hatırlamıyorum.”

Günün sözü:
Futbol, sadece gol değildir

   346 defa okundu Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

  Yazarın son 10 yazısı Yazarın tüm yazıları Yazarın tüm yazılarını görüntüle  
  06 Ocak 2009, Salı   Sevgi çemberiyle ortak insani dayanışma
  05 Ocak 2009, Pazartesi   Hade hayırlısı olsun...
  04 Ocak 2009, Pazar   Dikilitaş hukuğunun bedeli...
  04 Ocak 2009, Pazar   K. Kaymaklı’daki çıkmaz sokağımızı konuştuk...
  03 Ocak 2009, Cumartesi   Siyasi çoban iyi ya da kötü olmuş ne fark eder?
  02 Ocak 2009, Cuma   Kıbrıs sorunu “out” iç sorunlar “in”...
  01 Ocak 2009, Perşembe   2008’in son gününde Londra’ya dokunurken..
  31 Aralık 2008, Çarşamba   Şöyle bir geriye dönüp bakınca...
  29 Aralık 2008, Pazartesi   İnanma be Memed!!!
  29 Aralık 2008, Pazartesi   Dil Türkçe, anlayış çok farklı...


 
  Reklam  |  Künye  |  İletişim  |  Sık Kullanılanlara Ekle  |  Açılış Sayfası Yap
© 2000 - 2008 KIBRIS POSTASI - Version 2.1 | ¤° o O
Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak belirtilmeden yayınlanamaz.
Haber Merkezi: haber@kibrispostasi.com
Kıbrıs Postası
Anadolu Ajansı Abonesidir. 
Last Digital
eNewspaper Automation Software
Technology by:
                     
Dýþarýya link Last Digital

Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Kıbrıs Postası harici linklerin sorumluluğunu almaz.