SAĞLIK
okuma süresi: 5 dak.

Savaşan, Kıbrıs Gazetesi'ne YDÜ'deki organ naklini değerlendirdi

Savaşan, Kıbrıs Gazetesi'ne YDÜ'deki organ naklini değerlendirdi

YDÜ Hastanesi Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Savaşan Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi'nin Yapay Kalp Nakillerine başladığını söyleyerek, hastanenin, karaciğer, böbrek, kalp, kemik iliği, kök hücre nakilleri yapabilmek için de hazırlıklarını tamamladığını açıkladı.

Yayın Tarihi: 28/10/13 11:00
okuma süresi: 5 dak.
Savaşan, Kıbrıs Gazetesi'ne YDÜ'deki organ naklini değerlendirdi
A- A A+

YDÜ Hastanesi'nde ilk "Yapay Kalp Nakli" başarıyla gerçekleştirildi…

Ahmet Savaşan, Dünya'nın sayılı merkezlerinde yapılabilen yapay kalp nakli ameliyatının KKTC'de ilk defa 24 Ekim 2013'de YDÜ Hastanesi'nde Kalp Damar Cerrahı Prof.Dr. İlhan Sanisoğlu başkanlığındaki 20 kişilik uzman ekip tarafından başarıyla gerçekleştirildiğini anlattı.

Yapay Kalp Nakilleri YDÜ Hastanesi'nde SGK Kapsamında yapılıyor…

Savaşan ayrıca, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) Türkiye Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kapsamına alınmasıyla birlikte TC vatandaşlarına Türkiye'deki aynı şartlarda hizmet veren YDÜ Hastanesi'nde, Yapay Kalp Nakillerinin de SGK kapsamında yapılmaya başlanacağının müjdesini de verdi.

KKTC'de bulunan 18 Yaş altı bütün TC vatandaşları SGK kapsamındadır…

Savaşan, KKTC'de bulunan 18 yaş altı TC vatandaşlarının tümünün anne ve babalarının hakkı olup olmadığına bakılmaksızın SGK kapsamında YDÜ Hastanesi'nden hizmet alabileceğini de hatırlatarak, Kuzey Kıbrıs'daki SGK'lı bütün öğrenciler, turistler ile çalışanların YDÜ Hastanesi'nden SGK kapsamında hizmet alabildiğini tekrarladı.

Organ Nakli için hemşire, teknisyen ve diğer sağlık personellerinin eğitimleri tamamlandı…

Savaşan, YDÜ Hastanesi'nin organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetme tehlikesi yaşayan gerek çocuk gerekse de erişkin hastaların hayatlarını kurtarmaya yönelik olarak organ, ilik ve yapay kalp nakli yapabilmek için hemşire, teknisyen ve diğer gerekli sağlık personelinin yurt dışında eğitimlerini tamamladığını anlattı. Savaşan, YDÜ Hastanesi'nde Organ Nakli Bölümü'nün Pediatri Ana Bilim Dalı Başkanı Prof Dr. Nerin Bahçeciler başkanlığında kurulduğunu da belirterek, yüksek teknolojisi, alt yapısı ile uzman hekim ve eğitilmiş yardımcı personelleriyle YDÜ Hastanesi'nin nakil yapmaya hazır olduğunu yineledi.

Doku ve Organ Nakli, tıbbın en hızlı ilerleyen güncel dallarından birisidir…

Ahmet Savaşan, "hastaları iyileştirme, yaşama süresini uzatabilme, nitelikli bir yaşam sağlayabilme, insanlığın çok eski zamanlardan beri sürekli üstünde durduğu, daha iyisini amaçladığı bir konudur. Teknolojik gelişmeler her alanda olduğu gibi, tıpta da üretilen sağlık hizmetinin bir önceki aşamadan daha nitelikli olmasına imkan sağlamaktadır. Doku ve organ nakli bu konuda bir örnek oluşturmaktadır. Doku ve Organ Nakli, son elli yılda tıbbın en hızlı ilerleyen güncel dallarından birisi olmuştur. Bir çok kronik organ hastalıklarında uygulanan rutin, geçerli ve ileri bir tedavi yöntemi olarak kabul edilmektedir. Bu bağlamda bizim de amacımız, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde ileri tedavi yöntemi olan organ nakillerini yaparak, başta ülke insanımız olmak üzere ihtiyaç duyan bütün hastaları iyileştirmek, yaşama sürelerini uzatarak hayatlarını daha nitelikli sürdürmelerine olanak yaratmaktır" dedi.

YDÜ Hastanesi organ bağışı konusunda toplumsal bilincin oluşması için çalışacak…

Organ bağışı konusunda yapılacak yasal düzenlemelerin ardından nakillerin yapılmasının kolaylaşacağını söyleyen Savaşan, YDÜ Hastanesi'nin ülkede organ bağışı konusunda toplumsal bilincin oluşturulması için çalışmalara başlayacağını da sözlerine ekledi.

KKTC vatandaşları da Sosyal Sigortaları'yla Hastane ve Hekim Seçebilmelidir...

Ahmet Savaşan son olarak, yetmiş milyon nüfusa sahip anakıtanın sağlıkta dünyaya örnek olacak bir şekilde reform yaptığını söyleyerek, TC'nin vatandaşlarına hekim ve hastane seçme şansını yarattığını anlattı. Savaşan Kuzey Kıbrıs gibi çok daha küçük bir ülkede KKTC vatandaşlarına da sosyal güvenceleriyle hastane ve hekim seçme hakkının verilmesi için gereken düzenlemelerin en kısa zamanda hayata geçirilmesinin halkın talebi olduğunu da vurgulayarak, YDÜ (Near East University Nicosia) Kurucu Rektörü Dr. Suat Günsel'in YDÜ Hastanesi'ne, ülke insanını sağlıkta dışa bağımlılıktan kurtarmak ve yüksek standartta sağlık hizmetiyle buluşturmak anahedefiyle hayat verdiğini söyledi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.