İÇ HABERLER
okuma süresi: 3 dak.

KKTC Mahkemeleri kamuda şaibeli sınavlara "Dur" dedi...

KKTC Mahkemeleri kamuda şaibeli sınavlara "Dur" dedi...

Kamuda, şaibeli sınavlar sonucu haksız terfi geleneğine KKTC Mahkemeleri 'dur' dedi ve KHK'nın "Tarafsızlık ve Güven ilkesini" ihlal ettiği tescillendi…

Yayın Tarihi: 01/04/14 12:00
okuma süresi: 3 dak.
KKTC Mahkemeleri kamuda şaibeli sınavlara "Dur" dedi...
A- A A+

Kıbrıs Postası - Vatan MEHMET

Beş öğretmenin 3 Eylül 2011'de yapılan KHK Sınavı için aynı yıl KHK'ya açtığı "20 ilkokul müdürünün haksız atanmasına ilişkin" dava dün Yüksek İdare Mahkemesi'nde neticelendi. Buna göre haksız müdürlük pozisyonları için yeniden münhal açılacak ve sınav tekrarlanacak…

Kuzey Kıbrıs mahkemelerinde kamuya ilişkin ilk kez bu çapta bir "iptal kararı" üretildiği bildirilirken, yine 2011'deki Müdür Muavinliği terfileri için haksızlığa uğrayan bir kısım öğretmenin maddi imkânsızlık nedeniyle dava açamadığı ancak bu emsâl kararın mağdur öğretmenlerin hukuka başvurma cesaretini arttıracağı ifade ediliyor…

Ülkemizde devamlı tartışılan ve bu konuda yapısal akıbetinin ne olduğu tam olarak anlaşılamayan Kamu Hizmeti Komisyonu'nun (KHK) şâibeli olduğu iddia edilen bir kısım sınavlarına ilişkin yargıdan kritik ve emsal niteliği taşıyan bir karar geldi.

Kamuda, şaibeli sınavlar sonucu haksız terfi geleneğine KKTC Mahkemeleri 'dur' dedi ve KHK'nın "Tarafsızlık ve Güven" ilkesini ihlal ettiği hukuken tescillendi.

Yüksek İdare Mahkemesi, konuyla ilgili açılan 5 ayrı davadan "pilot" olanı dün neticelendirdi.

Sınav tekrarlanacak

Talat Derviş Refiker, Ahmet Kalkan ve Mehmet Türker'den oluşan Yüksek İdare Mahkemesi Heyeti, dün 5 öğretmenin 3 Eylül 2011 tarihinde yapılan KHK sınavı için Kasım 2011'de yine KHK'ya açtığı "20 ilkokul müdürünün haksız atanmasına ilişkin" davayı neticelendirdi.

Buna göre avukatlığını Hasan Esendağlı'nın yaptığı davacı Sözer Özkaramehmet'in KHK'ya açtığı davaya konu olan 20 ilkokul müdürü, öğretmenliğe dönecek ve ilgili pozisyonlar için yeniden münhal açılarak söz konusu sınav tekrarlanacak.

Karara yansıyan 'ürkütücü' gerçekler

Yüksek İdare Mahkemesi dün verdiği kararının gerekçesinde; 3 Eylül 2011'de yapılan sınava ilişkin; 1-Tüzük Gereği sınav soruları sınavdan en erken 8 saat önce basılması gerekirken bu sınavda soru (kitapçığı) 1 gün önce basılmıştır;

2-KHK'da basım sürecinde fiilen çalışan 2 kişinin çok yakınları sınava girmiş ve bu sınavda başarılı olmuştur. (Bu nedenlerle) Kamu Hizmeti Komisyonu (KHK) , tarafsızlık ve güven ilkelerini ihlal ettiğinden sınav neticesi müdürlük alan öğretmenlerin pozisyonu iptal edilmiştir" ifadelerine yer verdi.

Kamuda ilk kez bu çapta bir iptal kararı

Kuzey Kıbrıs mahkemelerinde kamuya ilişkin ilk kez bu çapta bir "iptal kararı" üretildiği bildirilirken, yine 2011'deki Müdür Muavinliği terfileri için haksızlığa uğrayan bir kısım öğretmenin maddi imkânsızlık nedeniyle dava açamadığı ancak bu emsâl kararın mağdur öğretmenlerin hukuka başvurma cesaretini arttıracağı ifade ediliyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.