İÇ HABERLER
okuma süresi: 8 dak.

Türkiye'deki seçim sonuçları "İstikrarı" işaret etti...

Türkiye'deki seçim sonuçları "İstikrarı" işaret etti...

Siyasiler Türkiye'deki seçim sonuçlarını, Kıbrıs Postası'na değerlendirdi…

Yayın Tarihi: 01/04/14 11:00
okuma süresi: 8 dak.
Türkiye'deki seçim sonuçları "İstikrarı" işaret etti...
A- A A+

Kıbrıs Postası - Meryem Ekinci

Türkiye'de 31 Mart'ta gerçekleştirilen Yerel Seçimler'in resmi olmayan sonuçlarına göre, iktidardaki AKP, yüzde 45.5 oy oranıyla, yerel seçimlerde en çok oy alan parti oldu.

Anamuhalefet Partisi CHP ise, yüzde 28'de kaldı.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Kaşif, CTP-BG Milletvekili Asım Akansoy, UBP Milletvekili Faiz Sucuoğlu ve TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Türkiye'deki seçim sonuçlarını Kuzey Kıbrıs Postası'na değerlendirdi.

Kaşif: "Demek ki insanlar istikrarın devamını istiyor"

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Kaşif, seçim sonuçlarının "istikrar istemini" yansıttığını kaydetti.Sonuçları, "Türkiye halkının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın hedefleri ve görüşleri doğrultusunda birleştiği" yönünde de değerlendiren Bakan Kaşif, "Demek ki insanlar istikrarın devamını istiyor. Bu nedenle istikrardan yana tavır koymuş, Sayın Başbakan'ın hedefleri ve görüşleri doğrultusunda birleşmişlerdir. Sayın Başbakan'ın nezdinde Başbakan'ı ve AKP'yi kutluyorum" dedi.

Kaşif, seçim sonuçlarının farklı platforumlarda Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "zaferi" olarak nitelendirildiğinin anımsatılması üzerine ise, "Oyların düşeceği, Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ve dolayısıyla AK Parti'nin oylarının kaybolacağı söylünüyordu. Tabii ki bir zafer olarak nitelendirilir. Halk, Anavatan Türkiye'nin istikarlı bir şekilde devamından yana tavır koydu" şeklinde konuştu.

Akansoy: "Türkiye insanının duymak istediği kararlılığı yansıttılar"

CTP-BG Mağusa Milletvekili Asım Akansoy da AK Parti'nin Türkiye'de meydana gelen gelişmeler ışığında oy kaybedeceği yönündeki görüşleri anımsatarak, seçimler sonucunda AK Parti'nin seçimden güçlü çıktığını vurguladı.

Akansoy şöyle konuştu:

"Türkiye'de, Ak Parti'nin bir miktar oy kaybına uğrayacağı beklentisinin hakim olduğu bir seçim süreci yaşandı. AK Parti'nin ciddi anlamda mağduriyet yaşayacağını kimse düşünmüyordu. Konjektürü, sosyal şartları ve partilerin liderliklerini analiz ettiğimizde, ülke genelindeki hakimiyetini sürdüreceği beklentisi vardı. Bu sonuçlar bu beklentinin bile yanlış olduğunu ortaya çıkardı. AK Parti güçlü şekilde sandıktan çıktı. Bunu etkileyen birkaç faktör var. Birincisi, Ak Parti seçim çalışmalarında, adayların tespit edilmesinde ve bölgesel çalışmalarda çok doğru hareket etti. CHP ve MHP'nin aynı hassasiyette çalışma yapmadığını düşünmekteyim. Bunun yanında Ankara-İstanbul kavgası vardı. İstanbul'da bir değişikliğe gidilmesi ihtimalini düşünmüyordum ancak Ankara'da ihtimal dahilindeydi.

"Çok başarılı bir halkla ilişkiler"

Bu seçim Tayyip Erdoğan'ın başarısı ile sonuçlandı. Önümüzde cumhurbaşkanlığıyla ilgili süreçler yaşanacak. Tayip Erdoğan'ın gerek Anayasal değişiklikler gerek demokratik açıklamalarla kucaklayıcı bir adım mı atacağına yoksa toplumu daha da geren söylemelerde mi bulunacağına tanıklık edeceğiz. Çok başarılı bir halkla ilişkiler, iletişim kampanyası yürüttüler. Türkiye insanının duymak istediği kararlılığı yansıttılar… Dolayısıyla bu anlamda sadece Tayyip Erdoğan genel olarak kendini gösterdi. Ama yerel ölçekte adaylar kendi projeleriyle çıktılar. Türkiye insanı aslında gelişmeleri çok iyi değerlendiriyor. Bu yolsuzluk iddalarıınn seçim sonuçlarını etkilemediği görülüyor. İkinci nokta sosyal medyadaki gelişmeler, yasaklanması gibi süreçlerin Türkiye toplumunu etkilemediğini görüyoruz. Üçüncü olarak paralel yapı- cemaat- Ak Parti ilşkilerinde de istikrarlı duruş gösteren Ak Parti'nin ve Erdoğan'ın toplum nezdinde geleceğe dair daha bir umut veren olduğunu ortaya çıkardı .Dördüncü olarak Ak Parti'nin büyük partiler arasında rakibi yoktur. Bu durum gücünü artırarak toplumsal varlığını sürdürmesine yol açıyor. Bu seçim sonuçları Ak Parti'yi güçlendirdi. Kime karşı, özellikle son dönemde uluslararası alanda ciddi baskı gördü. Onlara karşı güçlendirdi. AK Parti ve Erdoğan'ın dışarıya karşı elini daha da güçlü kıldı.Bu sonuçların Türkiye halkını huzura kavuşturduğunuı ise söyleyemem. Toplum bütünlüğü içerisinde hareket edileceğini söylemek imkanzsız. Balkon konuşması da çok tatmin edici değil. Seçimle birlikte potansiyel gerilim bitmiş değildir."

Sucuoğlu: "Bu gerginlik taşınabilir bir gerginlik değildir"

Anaumahlefet Partisi UBP Milletvekili Faiz Sucuoğlu da, seçim sonucunda AK Parti'nin beklenin de üzerinde bir oy aldığını ancak seçim sürecinin oldukça gergin geçtiğini kaydetti.

Sucuoğlu gergin geçen seçim sürecinin ardından Türkiye Başbakanı Tayyip Erdoğan'ın varolan gerginliği ortadan kaldıracak politikalar ortaya koyması gerektiğini söyledi.

Sucuoğlu şöyle konuştu:

"Sonuçta gerçekten çok gergin geçen, iki tarafın da birbirini suçladığı ve toplumda maalesef bir kutuplaşma yaratılmasına sebep olan bir seçim süreci izledik.

Seçimin sonunda AK Parti yine beklenenin üzerinde bir oyla gerçekten başarılı bir şekilde geçmiştir. Esasında seçimin galibinin kim olduğundan ziyade Türkiye Cumhuriyeti'nde ortaya çıkan gerginliğin ortadan kalkması için Sayın Başbakan'ın ve muhalefet liderlerinin düğmeye basması gerekir.

Olmaması gereken gerginlikler yaşandı. Umudum bu süreç içerisinde yaşanan gerginliklerin son bulmasıdır.

Sayın Başbakan kucaklayacağından bahsetti ama özellikle kendisine yönelik ve Ak Parti'ye yönelik suçlamalar yapan merkezlerin de deşifre edileceği beyanatı olmuştur.

Türkiye Cumhuriyeti'nin bu aşamadan sonra tamamen bir sakinliğe ve bu gerginliklerin ortadan kaldırılmasım yönelik poltikalara ihtiyacı vardır. Başbakan'ın çok daha kucaklayıcı olması bekleniyor. Bu gerginliğin kimseye faydası yoktur. Bir an evel Türkiye'nin sakin yaşam şekline geçmesi gerekir. Bu gerginlik çok uzun süre taşınabilir bir gerginlik değildir."

Özyiğit: "Muhalefetin kendini sorgulaması gerekiyor"

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit de Türkiye'deki seçim sonuçlarını "AKP'nin başarısı" olarak değerlendirdi.

Özyiğit, "Gerçekten AKP Türkiye'de son yapılan eylemlere, yolsuzluklara rağmen gücünü büyük ölçüde korumayı başardı. Türkiye halkı bir sınav verdi. Bu sınav AK Parti'nin başarısıyla sonuçlandı. Muhalefetin de kendi kendini bir sorgulaması gerekiyor. Alternatif olmak önemli. Belli ki bu konuda sıkıntı var. Dikkat edilirse özellikle muhalefet partileri bunu daha çok genel seçim havasına dönüştürmek istedi. Muhalefet, Gezi Parkı eylemleri ve 17 Aralık süreci, bunların hesabının sorulması gibi bir genel seçime çekmeye çalıştı ama bunu başaramadı. Seçimde yerellik kazandı. Türkiye'yi çığır açtıracak bir dünya ülkesi haline getirecek politikalardan çok, yerel özellikler, o bölgede yaşayan halkın beklentileri doğrultusunda politikalar galip geldi" dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.