İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Finlandiya, İsveç ve Norveç Büyükelçilikleri ara bölgede etkinlik düzenledi

Finlandiya, İsveç ve Norveç Büyükelçilikleri ara bölgede etkinlik düzenledi

Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) Genel Başkanı, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, kapsamlı çözüme ulaşma ve yaşatmanın ancak toplumların çözümü sahiplenmesi ile mümkün olabileceğini söyledi. Yorgancıoğlu, siyasi liderlerin toplumları sürecin parçası haline getirmesi gerektiğini belirtti.

Yayın Tarihi: 15/04/14 18:27
okuma süresi: 6 dak.
Finlandiya, İsveç ve Norveç Büyükelçilikleri ara bölgede etkinlik düzenledi
A- A A+

Yorgancıoğlu, Kıbrıs'ta barış çalışmalarının 50'nci yılı münasebetiyle Finlandiya, İsveç ve Norveç büyükelçilikleri ile birlikte Lefkoşa ara bölgedeki Dayanışma Evi'nde düzenlenen "Birleşik Kıbrıs İçin Güven Oluşturma" temalı etkinlikte konuşma yaptı.

Finlandiya Büyükelçisi Anu Saarela, İsveç Büyükelçisi Klas Gierow, Norveç Büyükelçisi Sjur Larsen ve Finlandiya Parlamentosu Kıbrıs Dostluk Grubu Başkanı Milletvekili Satu Haapen'in açılış konuşmalarını yaptığı etkinliğe, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı ve Kıbrıs'taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nün Misyon Şefi Lisa Buttenheim, DISI Başkanı Averof Neophytou, dini liderler, sivil toplum örgütü temsilcileri ile bazı milletvekilleri katıldı.

YORGANCIOĞLU: "HATALARDAN DERS ÇIKARMALIYIZ"

CTP-BG Genel Başkanı, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu etkinlikteki konuşmasında, Kıbrıs'ın Birleşmiş Milletler gündemine bir sorun olarak girmesinden bu yana yarım asır geçtiğini söyleyerek, "50 yıldır huzurlu, barış içinde normal bir yaşam nedir bilmiyoruz" dedi.

Bu 50 yıllık sürede sayısız görüşme yapıldığını, çeşitli çözüm planlarının gündeme geldiğini söyleyen Yorgancıoğlu, buna rağmen sonuç elde etmenin mümkün olmadığını kaydetti.

"11 Şubat 2014'te yeniden başlayan müzakere sürecinin farklı olması için hatalardan ders çıkarmalıyız" diyen Yorgancıoğlu, toplumun her alanından temsilcilerin çözüm, barış ve yeni Kıbrıs'a destek verdiğini söyledi.

Siyasilerin halkı temsil eden, liderlik eden kişiler olduğunu belirten Yorgancıoğlu, "Siyasiler olarak bizlerin, tarihin bize yüklediği bu görevden kaçmak gibi bir seçeneğimiz yok" dedi.

Kapsamlı çözüme ulaşmanın ve yaşatmanın kolay olmayacağını söyleyen Yorgancıoğlu, bu nedenle çözüm sürecinin sahiplenilmesi, yalan yanlış iddiaların toplumsal algıyı belirlemesine fırsat tanımaması ve çözümün artılarının, eksilerinin halka anlatılması gerektiğinin altının çizdi.

Yorgancıoğlu, "Cesurca Kıbrıs'ımızın geleceğini savunmalıyız" dedi.

CTP'nin Kıbrıs sorununda duruşundan geri adım atmadan, yılmadan, oy kaybetmek pahasına çözüm için mücadele ettiğine vurgu yapan Yorgancıoğlu, Rum tarafında da çözüm için dirayetli duran siyasi partiler bulunduğunu kaydetti.

"SIKINTILARI AŞMAK İÇİN TÜM İMKANLARI KULLANACAĞIZ"

Müzakere süreci ilerledikçe sorunlar yaşanacağını söyleyen Yorgancıoğlu, "Ben ve partim sorunları aşmak için öneri hazırlayacak, sıkıntıları gidermek adına tüm imkanlarımızı seferber edeceğiz" diye konuştu.

Yorgancıoğlu, CTP'nin köy köy, mahalle mahalle dolaşarak çözümü anlattığını, tüm sivil toplum örgütleri, sendikalar, işadamlarını sürece destek veren bir büyük ittifaka dönüştürmek için çalışma yürüttüğünü ifade etti.

Bu çabalar sonunda iki toplum arasında güven ve işbirliğinin arttığını gözlemlediklerini söyleyen Yorgancıoğlu, "Dini ayinler, futbol federasyonlarının işbirliği, 1 Mayıs İşçi Bayramı'nın onlarca yıl sonra ilk kez ortaklaşa kutlanacak olması yaklaşan çözümün habercisidir" dedi.

Yorgancıoğlu, "Kapsamlı çözüm sürecine destek verenler bizi her zaman yanlarında bulacaklar. Öte yandan her kim olursa olsun süreci yavaşlatacak, baltalayacak her kesime eleştirilerimizi yöneltmekten geri kalmayacağız" şeklinde konuştu.

BM Barış Gücü'ne teşekkür eden Yorgancıoğlu, konuşmasında hayatını kaybeden BM mensuplarını da andı.

"TOPLUMLARIN ÇÖZÜMÜ SAHİPLENMESİ SAĞLANMALI"

Kapsamlı çözüme ulaşma ve yaşatmanın ancak toplumların çözümü sahiplenmesi, benimsemesi ve katılımı ile mümkün olacağını söyleyen Yorgancıoğlu, "Siyasi liderler olarak toplumlarımızı sürecin parçası haline getirmeli, katılımlarını sağlamalı ve elde edilecek sonucun bize ait olduğunu hissettirmeliyiz" dedi.

CTP'nin var olma sebebinin Kıbrıs'ta kapsamlı çözüme ulaşma ve yaşatma olduğunu söyleyen Yorgancıoğlu, bu uğurda her türlü mücadelenin verileceğini ifade etti.

Yorgancıoğlu'nun konuşmasının ardından BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı ve Kıbrıs'taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nün Misyon Şefi Lisa Buttenheim, "Birleşmiş Milletler ve Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nün Kıbrıs'taki Rolü" konulu bir konuşma yaptı.

Konuşmanın ardından tartışma bölümünde Yorgancıoğlu, Maraş ile ilgili bir soruyu yanıtlarken, çözüme giden yolda önceliğin Kıbrıs sorunu olması gerektiğini belirtti.

Başka bir soru üzerine, Türk okullarında Rumca, Rum okullarında Türkçe ders verilmesi konusunu desteklediğini kaydeden Yorgancıoğlu, Eğitim Şura'sında bu konuya yönelik bir kararın alındığını da ifade etti.

TAK

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.