İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Gürpınar: "Asgari Ücret'te değişikliğin gündeme gelmesi bekleniyor"

Gürpınar: "Asgari Ücret'te değişikliğin gündeme gelmesi bekleniyor"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, şu an Meclisin alt komitesinde görüşülen Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı'nın kamunun bütününe yönelik ciddi değişiklikler, radikal ve olumlu uygulamalar içerdiğini vurguladı.

Yayın Tarihi: 17/04/14 08:16
okuma süresi: 5 dak.
Gürpınar: "Asgari Ücret'te değişikliğin gündeme gelmesi bekleniyor"
A- A A+

Hükümetin kamu reformuyla ilgili önemli çalışmalar yürüttüğüne işaret eden Gürpınar, Kamu Görevlileri Yasası'nın yeniden düzenlenmesinin reformun omurgasını oluşturduğunu söyledi.

Bir kabulü sırasında Kamu Görevlileri Yasası Tasarısı'na değinen Bakan Aziz Gürpınar, yasanın 3'lü kararname ve müşavirlik sisteminin kaldırılmasıyla, performans sisteminin yeniden hayat bulması ve kamu görevindeki sınıf sayılarının azaltılması gibi önemli unsurları içerdiğini belirtti.

ÇALIŞMA SAATLERİNDE DAHA VERİMLİ BİR SİSTEM

Kamudaki çalışma saatlerinin de Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı ile düzenleneceğini vurgulayan Gürpınar, tasarının bir ay içinde Meclis Genel Kurulu'ndan geçip yasalaşmasını öngördüklerini söyledi.

Yasa sayesinde kamudaki çalışma saatlerinin bugünden daha verimli hale geleceğini ifade eden Aziz Gürpınar, konuya henüz son noktanın konulmadığına belirtti.

Çalışma Bakanı Aziz Gürpınar, bugün, Arsen Angı başkanlığındaki Genç İş Adamları Derneği (GİAD) yönetim kurulu üyelerini kabul etti.

ASGARİ ÜCRETİN BELİRLENME SÜRECİ

Kabulü sırasında asgari ücretin belirlenmesi konusunda değerlendirmelerde bulunan Bakan Gürpınar, bu süreçte her zaman ciddi tartışmalar ve sıkıntılar yaşandığını anımsattı.

Gürpınar, asgari ücretin belirlenmesi konusundaki sistemin daha objektif kriterlere oturtulması için çalışmaları olduğunu ancak bu çalışmaların senenin ikinci yarısına sarkacağını söyledi.

Öte yandan Gürpınar, "Gelişen hayat pahalılığına bağlı olarak 2014 ilk yarısı bittiğinde asgari ücrette bir değişikliğin gündeme geleceğini düşünüyoruz" dedi.

"DENETİM KAPASİTEMİZ YETERLİ DÜZEYDE DEĞİL"

Denetimler konusuna değinen ve bu konuda hassas olduklarını ifade eden Gürpınar, denetim kapasitelerinin yeterli düzeyde olmadığını belirtti.

"SINIRLI DA OLSA DENETİM ELEMANLARI İSTİHDAM EDECEĞİZ"

İstihdam konusunda ciddi sıkıntılar olduğunu bu nedenle denetim alanındaki personel sayısının artırılmasının ve altyapı imkânlarının iyileştirilmesinin mümkün olmadığını kaydeden Bakan Aziz Gürpınar, "Sınırlı da olsa önümüzdeki dönemde denetim elemanları istihdam edeceğiz" dedi.

İstihdamların yerel seçim yasaklarına kadar yetişmesinin zor olduğunu dile getiren Gürpınar, "2014'ün ikinci yarısında az da olsa denetimde kapasite artırımı gündeme gelecek" ifadesine yer verdi.

"MÜFETTİŞLERİ ORTAK DENETİMLERE YÖNLENDİRDİK"

Mevcut denetim kapasitelerini en iyi şekilde kullanmak için bir organizasyon yaptıklarını da anlatan Gürpınar, Sosyal Sigortalar, İhtiyat Sandığı ve Çalışma Dairesi'nin müfettişlerini ortak denetimlere yönlendirdiklerini, ayrıca bölgesel denetim kapasitelerini de birleştirerek güçlendirdiklerini kaydetti.

Bölgesel denetim güçlerinin kayıt dışılığın yaygın olduğu bölgelere ve sektörlerde denetim yaptığını söyleyen Gürpınar, bakanlık olarak denetimlerin etkin şekilde artırılmasının yollarını aradıklarını da vurguladı.

Gürpınar, sivil toplum örgütleriyle özellikle Esnaf ve Zanaatkarlar Odası ve odaya bağlı birliklerle denetim konusunda iyi bir işbirlikleri olduğunu söyledi.

ANGI: "KAMUDAKİ ÇALIŞMA SAATLERİNİN ÖZEL SEKTÖRÜ ETKİLİYOR"

Kabulde söz alan GİAD Başkanı Arsen Angı, kamudaki çalışma saatlerinin özel sektörü etkilediğini vurgulayarak, pek çok işlemin devlet dairelerindeki çalışma saati nedeniyle aksadığını, bu nedenle sıkıntı yaşadıklarını söyledi.

Angı, çalışanlar dahil, ülkedeki hiçbir kesim kamudaki çalışma saatlerinden memnun olmadığını savundu.

Asgari ücretin tespitine de değinen Angı, bu konunun bilimsel bir altyapıya dayandırılması gerektiğini söyledi, Asgari Ücretin Tespit Komisyonu'nun toplandığı dönemlerde toplumda çatışmaların yaşandığını savundu.

Arsen Angı, bu çatışmalar nedeniyle hem çalışan hem de ekonomi için uygun asgari ücretin belirlenemediğini kaydetti.

Angı, tarafların Asgari Ücretin Tespit Komisyonu'nda temsiliyetinde de sıkıntı olduğunu savunarak, komisyonda daha geniş tabanlı bir temsiliyet olması gerektiğinden söz etti.

Konuşmasında özel sektörün denetlenmesi konusuna da değinen Angı, zaman zaman kamuoyunda "özel sektör denetim yapılmasını istemez" gibi yanlış bir algı oluştuğunu söyledi, "Dürüst iş insanları bunun tam tersini düşünür. Çalışanın hakkını vermeyen, çalışma izni çıkarmayan şirketler haksız rekabet unsurudur" dedi.

Angı, önümüzdeki günlerde daha sıkı denetimler beklediklerini söyledi.

TAK

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.