İÇ HABERLER
okuma süresi: 2 dak.

AB'den Ukrayna'ya mali yardım gidiyor

AB'den Ukrayna'ya mali yardım gidiyor

Avrupa Birliği, Rusya'ya yaptırımları genişletme kararı alırken Ukrayna'ya da mali yardım yapılacağını duyurdu.

Yayın Tarihi: 17/04/14 08:34
okuma süresi: 2 dak.
AB'den Ukrayna'ya mali yardım gidiyor
A- A A+

Lüksemburg'da bir araya gelen AB dışişleri bakanları Ukrayna için planlanan mali yardım planını kabul etti. Kiev yönetimine bir milyar euro aktarmayı planlayan AB, Ukrayna'nın gümrük vergilerinden de muaf tutulmasını kararlaştırdı.

Gümrük muafiyeti kararıyla birlikte AB ülkeleri Ukrayna'dan endüstri ürünlerinin yüzde 95'inden, tarım ürünlerinin de yüzde 82'sinden gümrük vergisi almayacak.

Ukrayna'daki ekonomik durumun istikrara kavuşturulmasını hedefleyen AB, aslında daha önce Ukrayna bütçesine 610 milyon euro aktarmayı kararlaştırmıştı. Bunun için de ekonomik ve siyasi reformların hayata geçirilmesi şart koşulmuştu.

Gümrük muafiyeti de Ukrayna ile planlanan ortaklık anlaşmasında öngörülen adımlardan biriydi. Ancak AB, ülkedeki durumun kritikleşmesi üzerine Kiev yönetimi için yardım planlarını hızlandırdı.

Rusya'ya yaptırımlar genişletiliyor

AB dışişleri bakanları Rusya'ya yönelik yaptırım kararları da aldı. AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Ukrayna'nın doğusunda artan gerginlik nedeniyle Rusya'ya yönelik yaptırımların genişletileceğini duyurdu.

Ashton, banka hesabı dondurulan ve vize yasağı getirilenlerin sayısının artırılacağını kaydetti.

Bakanlardan uyarı

Ukrayna'nın doğusunda silahlı Rusya yanlılarının kamu binalarını işgal etmesinin gerginliği tırmandırdığına dikkat çeken İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, bu eylemleri Rusya'nın planladığından şüphe olmadığını dile getirdi.

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt de yaşanan gerginliğin ardından Rusya'dan taleplerinde ısrarlı olduklarını belirtirken Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, Ukrayna'nın doğusundaki olayların Kırım'ın ilhakını hatırlattığını ve yaptırımların tek başına yeterli olmayacağını ifade etti.

Dw

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.