İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Bakan Bakırcı: "Farkındayız, düzelecek"

Bakan Bakırcı: "Farkındayız, düzelecek"

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı, Bafra Arıtma Tesisi ile ilgili "Rezalet" başlıklı haberimiz hakkında "2 aydır sıkıntının farkındayız. Girişimleri yaptık. Teknik olarak bazı yatırımların yapılması lazım. Bunun için kaynağa ihtiyaç var. En kısa zamanda düzelecek" dedi.

Yayın Tarihi: 17/04/14 16:56
okuma süresi: 5 dak.
Bakan Bakırcı: "Farkındayız, düzelecek"
A- A A+

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı, Bafra Arıtma Tesisi ile ilgili "Rezalet" başlıklı dünkü haberimiz hakkında "2 aydır sıkıntının farkındayız. Girişimleri yaptık. Teknik olarak bazı yatırımların yapılması lazım. Bunun için kaynağa ihtiyaç var. En kısa zamanda düzelecek" dedi.

Öte yandan Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı Çevre Koruma Dairesi de bir açıklama yaprak şu ifadelere yer verdi; "Bafra arıtma tesisine yapılan rutin ziyaretlerin her seferinde tesisten numune alınmıştır ve Devlet Laboratuvarına gönderilmiştir. Alınan sonuçların hiçbirinde limit üstü değerlere rastlanmamıştır.

Son olarak 18 Mart 2014 tarihinde Lefkoşa Çevre Koruma Dairesi Müdürlüğü ve Gazimağusa Birim personelleri ile tesisin işletme koordinatörlüğünü yapan İsmail Kırmızı ile görüşülmüş ve yapılan görüşmelerde tesisin şu anki sorununun arıtma prosesinden çıkan arıtma çamurları olduğu tespit edilmiştir.

Bu çamurların tesiste mevcut olan çamur yoğunlaştırma ünitesinde bertaraf edilmesi planlanmaktadır."

"Devreye girecek"

"Ancak çamur yoğunlaştırma tesisinin bugüne kadar kullanılmadığından dolayı çalışmadığı gözlemlenmiştir. Koordinatör İsmail Kırmızı tarafından tesisin çalışması için sağlayıcı firma ile irtibata geçildiği ve en kısa sürede çamur yoğunlaştırma sisteminin çalıştırılarak devreye konulması bilgimize getirilmiştir.

Unutulmamalıdır ki arıtma tesislerinde çamur birikiminin olması için tesisin kapasitesine göre değişmekte ve yeterli çamurun birikmesi gerekmektedir.

Atık su kabulü olan her tesiste koku probleminin de gayet normal olduğu özellikle rüzgarın esiş yönünün bunu fazlalıkla etkileyeceği de unutulmaması gerekmektedir."

Kokunun muhtemel kaynağı

"Söz konusu çamur, çamur yoğunlaştırma tesisi çalıştırılana kadar tesis havuzları içerisinde bekletilmekte olduğu da yapılan denetimde gözlemlenmiştir. Kokunun diğer muhtemel kaynağı da budur.

Artıma tesisi 6000 m3/gün kapasiteli olup, 4 bölüme ayrılmıştır ve şu anda tek ünite 1500 m3/gün kapasiteli ile arıtmaya devam edilmektedir. Şu anki günlük atık su miktarı günlük ortalama 200 m3/gün olduğu belirtilmiştir. Bunun nedeni olarak; turizm sezonu olmaması nedeni ile otellerde az sayıda kişinin konaklamasıdır. Yaz dönemlerinde (Nisan ayı itibarı ile) tesise gelen atık su miktarı artmakta; hatta bugüne kadar yaz döneminde ölçülen en yüksek debi 1000 m3/gün olduğu belirtilmiştir.

Tesiste biriken çamurun tesisten uzaklaştırılması gerektiği belirtilmiş ancak Çevre Koruma Dairesi olarak buna izin verilmemiştir."

'Rezalet' başlıklı haberimizin özeti

Dünkü haberimizde şu ifadelere yer verilmişti; "Turizm Yatırım Bölgesi Bafra'da Atık Su Arıtma ve Kanalizasyon Sistemi Tesisi, vurdumduymazlık nedeniyle neredeyse 5 aydır hem çevre felaketine neden oluyor hem de insan sağlığını açıkça tehdit ediyor...

"İhâlesiz ve usulsüz işletme izni iddiaları" gölgesindeki Bafra Atık Su Arıtma ve Kanalizasyon Sistemi Tesisi, atık suyu olması gerektiği gibi arıtamadığı için bölgedeki otellere veremeyince aylardır çevresindeki ormanlık alan ve tesis içine boşaltarak çevre ve insan sağlığı katliamına neden oluyor...

Kanalizasyon kokusu nedeniyle nefes almanın zor olduğu bölgede Bafra Köyü sakinleri sağlığından endişe duyarken; Bafra Köyü Muhtarı Orman Dairesi ve Çevre Dairesi'ne defalarca gittiklerini "bugün, yarın" denerek oyalandıklarını, "derhal bu rezalete bir son verilmesi gerektiğini" söyledi.

Tesisin denize boşaltma yaptığı noktasında da usulüne uygun bir yol izlenmediğine dikkat çeken çevre sakinleri yaklaşık 100 kişilik bir imza tutanağı hazırlayarak yetkilileri "vurdumduymazlığa" karşı göreve davet ederek "gerekirse işletmecinin derhal değiştirilmesini" talep ettiler."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.