İÇ HABERLER
okuma süresi: 9 dak.

İttifakın ardından iyice gerildiler

İttifakın ardından iyice gerildiler

Sağda ittifakın bozulmasının ardından Kıbrıs Postası'na konuşan UBP Lefkoşa İlçe Başkanı Faiz Sucuoğlu "Ne koalisyona ne de herhangi bir şeye biz artık olur vermeyiz" derken; DP-UG Genel Sekreteri Hasan Taçoy, işbirliğinin hala önemini koruduğu kaydederek akl-ı selime davet etti.

Yayın Tarihi: 19/04/14 10:08
okuma süresi: 9 dak.
İttifakın ardından iyice gerildiler
A- A A+

UBP'nin etkili isimlerinden Lefkoşa İlçe Başkanı Faiz Sucuoğlu, bütün iplerin koptuğunun altını çizerek "biz, sağda tek yumruk hedefini muhatabımızda göremedik. Ne koalisyona ne de herhangi bir şeye biz artık olur vermeyiz" diyerek Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili olası ittifakı da devre dışı bırakabilecek sözler sarf etti.

UBP'nin aldığı "ittifakı bozma" kararını UBP Kurultayı'na ve Genel Başkan Hüseyin Özgürgün'e yönelik bir manevra olarak değerlendiren DP-UG Genel Sekreteri Hasan Taçoy ise, sağda işbirliğinin hala önemini koruduğu üzerinde durarak, "Umarım herkes aklı selîme gelir ve doğruyu bulur" dedi.

Kıbrıs Postası - Meryem Ekinci

UBP'nin önceki gün gerçekleştirilen Meclis Grubu ve genişletilmiş Genel Yönetim Kurulu toplantıları sonucunda DPUG ile ittifakı sonlandıran UBP, ilk etapta 29 Haziran'da yapılacak Yerel Kuruluş Organları Genel Seçimi'ne tek başına katılıyor.

Kıbrıs Postası'na konuşan UBP Lefkoşa İlçe Başkanı, Milletvekili Faiz Sucuoğlu, öncelikle UBP yetkili organlarında alınan kararın nedenlerine açıklık getirdi.

UBP MYK'sının kararında DPUG'nin İskele Milletvekili Hüseyin Avkıran Alanlı'nın belediye başkanlığı adaylığında ısrar etmesinin önemli bir rol oynadığını kaydeden Sucuoğlu, yapılan görüşmelerde milletvekillerinin hiçbir şekilde aday gösterilmemesi yönünde bir prensip kararı alındığını anımsattı.

Prensip kararınının UBP ile DPUG arasında bir koalisyon hükümeti kurulması yönünde alınan bir karar olmadığını da vurgulayan Sucuoğlu, kararın tabana işbirliği mesajı vermek ve motive etmek amacıyla alındığını söyledi.

Sucuoğlu: "Bu kadar da olmaz!"

Sucuoğlu, DPUG'nin UBP ile ittifakı kullanarak, CTP-BG'yle ortak olduğu hükümet içerisinde kazanım elde etmeye çalışmasının ise ipleri koparttığını söyledi.

DPUG'yi "küçük hesaplar peşinde koşmakla" itham eden Sucuoğlu, şöyle konuştu:

"DP'nin bu işbirliği, güçbirliğini CTP'den bazı kazanımlar elde etmek için kullanma yönüne gitmesi çok üzmüştür. 'Eğer sen bunları vermezsen çekilirim, işte bak UBP burada bekler'.... Öncelikle bu bilgi bize geldiğinde, inanmadık.

Tamam, arkadaşlar küçük hesaplar peşinde olabilir ama bu kadar da olmaz. Bize gelen bilgiler, gerçekten CTP'den son LAÜ, Kalkınma Bankası olayında, bu kartın bizden habersiz ortaya konduğu yönündeydi. Nerede ne yapablirim de UBP'nin altını oyabilirim, Partime koalisyondan nasıl çıkar sağlayabilirimi gördük."

"Bu kadar toplantı yaptınız UBP-DP koalisyonu gündeme geldi mi diye sorarsanız, kesinlikle gelmedi" diyen Sucuoğlu, UBP'nin küçük hesaplar peşinde koşmadığını, her iki parti için de kazan-kazan şeklinde bir yapı düşündüğünü ve işbirliğini de sadece yerel seçimler için değil, Kıbrıs müzakereleri sürecinde sağ kesimin birlikte hareket etmesini sağlamak amacıyla da öngördüklerini ifade etti.

"Ne koalisyon ne de herhangi bir şey…"

Sucuoğlu, geçmişte de iki parti arasında sorunlar yaşandığının, ancak kısa bir süre sonra ittifak konusunun gündeme geldiğinin anımsatılması ve de önümüzdeki dönemde bu konunun yeniden gündeme gelip gelemeyeceğinin sorulması üzerine ise şöyle konuştu: "Tekrar bir işbirliği söz konusu değil. Ne koalisyon ne de herhangi bir şeye biz artık olur vermeyiz…

Şu an güvensizlik had safhadadır. Benimle birlikte tüm vekiller de aynı fikirdedir. Beklediğimiz ağır başlı, genel anlamda ülkenin sorunlarını çözme, özelde de sağın ve milliyetçi kesimin tek yumruk olma hedefini muhatabamızda göremedik."

"Taban memnun"

Sucuoğlu, UBP tabanını da memnun eden ve partiden kopanların yeniden partiyle kucaklaşmasını sağladığını ifade ettiği ittifakı bozma kararının ardından, yerel seçimler için kendi yollarında yürümeye devam edeceklerinin de altını çizdi.

İttifakı bozma kararlarında, tabanın etkisi üzerinde duran Sucuoğlu, "Aynı zamanda tabandan gelen sesti. Çok ilginç bir şey daha söyleyim, 2 gündür telefonlar susmuyor. Ada genelinden bu olayın gerçekten büyük bir motivasyon sağlayacağını gösteriyor. Partiden kopanlar partiye geri dönmeye de başladı. DP'den kopmalar olacak. Biz artık yuvamıza dönmek istiyoruz diye arayan çok kişi oldu ... Yüzlerce arkadaşımız vardır. UBP'ye ciddi bir dönüş de başlamıştır. Sanki bir vesile olmuş gibi."

"DP Girne'de aday bulamamıştır"

Sucuoğlu, DPUG'nin bazı belediyelerde aday sıkıntısı yaşadığını da savundu. DPUG'nin Girne'de, Değrimenlik'te ve Alayköy'de aday sıkıntısı yaşadığını iddia eden Sucuoğlu, şöyle dedi:

"Bakın hala daha uzun bir süredir aday aramasına rağmen, DP, Girne'de aday bulamamıştır. Değirmenlik'te de aday yok. Alayköy'de benim adayım Ali Bey'i öne sürdüler. Buradan açıklıyorum UBP'nin Alayköy adayı Ali Güler'dir."

Taçoy: "Umarım ki herkes akl-ı selime gelir ve doğruyu bulur"

DPUG Genel Sekreteri Hasan Taçoy ise, sağda işbirliğinin hala önemini koruduğu üzerinde durarak, merkez sağdaki ittifaktan geri adım atmanın siyaseten de olumsuz sonuçlar doğuracağını ifade etti.

Taçoy, şöyle konuştu: "Umarım ki herkes aklı selime gelir ve doğruyu bulur. Burada önemli olan siyasiler değildi.Gerçek anlamda en iyi hizmeti verebilecek arkadaşlarımızı belirleyebilmekti. Bunların aday gösterilmesi konusunda bir ortak akıl göstermeye çalıştık. Bu hiçbir şekilde hükümete yürüyecek diye bir anlayış yoktu. Bu temel onun üzerine başladı. Ben ortada kalan tabana bakarım. İleriye adımı atıp da merkez ve merkez sağın bir havuzda toplanması için yola çıkılmıştır. Bundan geri adım atmanın nelere mal olacağının, hepimiz, siyaseten de farkındayız. Biz halen daha ne söylediysek onun arkasındayız".

"Bu ittifakın sona ermesi sadece Özgürgün'ün aleyhinedir"

UBP MYK'sının kararının, DPUG'nin İskele Belediye Başkanlığı için İskele Milletvekili Hüseyin Avkıran Alanlı konusundaki ısrarıyla bağlantı olmadığını da savunan ve UBP Kurultayı ve UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün'e yönelik bir manevra olarak değerlendiren Taçoy, "Bozulması Hüseyin Alanlı'nın aday gösterilmesiyle bağlantılı olamaz. Burada önemli olan UBP'nin gelecek dönemdeki kurultay çalışmalarıdır. Kurultay çalışmaları içerisinde kendi kendilerine yaptıkları hesapların ürünüdür bu. Burada da Sayın Özgürgün'e karşı bir hareketin olduğu ortaya çıkıyor. Bu ittifakın sona ermesi sadece ve sadece Özgürgün'ün aleyhinedir. Özgürgün'ün bu açıdan bakması gerekir. Maalesef bakmıyor. Çok büyük bir yanlış yapıyor" şeklinde konuştu.

"Koalisyonu ittifakla ilişkilerimize karıştırmadık"

Taçoy, DPUG'nin UBP ile ittifakını koalisyon hükümeti içerisinde bir nevi koz olarak kullandığı yönündeki iddialara karşılık ise, "Öyle bir şey yok. Bizde öyle bir tavır yoktu. Bizdeki tavır hükümet anlayışıyla ilgili bir tavırdır. Koalisyonla ilgili olanları, ittifakla ilişkilerimize karıştırmadık" dedi.

"Cumhurbaşkanlığı seçimiyle alakası yok"

Taçoy, "Ben bu işbirliğinin olması gerektiğini iddia edenlerdenim. Tüm tabanımızın arzuladığı bu işbirliğini devam ettirmektir" dedi.

Taçoy, bozulan ittifakın ne olası bir koalisyon hükümet ne de gelecek yıl yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik olmadığını tamamen "güven" odaklı bir ittifak olduğunu da vurgulayarak, "Cumhurbaşkanlığı seçimiyle alakası yok. Bu bir güven ittifakıydı. Başka birşey değildi. Ne olası cumhurbaşkanlığı ne de koalisyonla ilgiliydi. İşin içerisinde sağ oyların belli bir havuzda toplanabilmesi de vardı ancak görünen o ki bu çalışmadı, çalıştırılmak istenmedi" ifadelerini kullandı.

"HER YERDE FAZLASIYLA ADAYIMIZ VAR"

Taçoy, DPUG'nin bazı bölgelerde aday bulamadığı idddialarına karşılık ise, "Aday çıkaramıyoruz diye bir mevzu yoktur. Her yerde fazlasıyla adayımız vardır. Bu adayların ne olduğunu ne bittiğini UBP bilir" şeklinde konuştu.

Taçoy, ittifakın bozulmasının DPUG için negatif bir etkisi olmayacağını aksine seçimlere "daha rahat" gitmesini sağlayacağını da kaydetti ancak bu konuda daha fazla açıklama yapmak istemedi.

Taçoy, UBP'ye dönüşler ya da DPUG'den kopmalar olup olmadığı konusunda ise, "Olabilir. Her iki taraf da kendine göre çalışmalarını sürdürecektir. Müdahale edilmesi gerekli olan durumlarda da müdahale edilmesi gerekiyor" dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.