İÇ HABERLER
okuma süresi: 8 dak.

Eroğlu: "İki tarafın talepleri arasında dağlar kadar fark var"

Eroğlu: "İki tarafın talepleri arasında dağlar kadar fark var"

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Türk tarafının talepleri ile Kıbrıs Rum tarafının talepleri arasında dağlar kadar fark olduğunu söyledi.

Yayın Tarihi: 19/04/14 15:26
okuma süresi: 8 dak.
Eroğlu: "İki tarafın talepleri arasında dağlar kadar fark var"
A- A A+

Kıbrıs Rum tarafının, 160 bin kişi için toprak istediğini kaydeden Eroğlu, dönüşümlü başkanlıktan da geri adım attıklarını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu ayrıca, Kıbrıs Rum tarafının uzlaşmaz tutumunun net bir şekilde görülmesine rağmen Cumhurbaşkanlığı'nın uzlaşmaz gibi gösterilmemesinin yanlış olduğunun altını da çizdi.

Kıbrıs Türk Emekliler Derneği 21. Olağan Merkez Genel Kurulu'na katılan Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, burada yaptığı konuşmada, "çözüm istemeyen biri" olarak suçlanmasından duyduğu hoşnutsuzluğu dile getirdi.

Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve kendisinin bir çözüm için Kıbrıslı Rumlarla müzakere etmesine rağmen, Rauf Denktaş ve kendisinin çözüm istememekle suçlanmasını eleştiren Eroğlu, ancak "daha çok çözüm yanlısı" olarak gösterilen İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve "görüşbirliği içerisinde olduğu" Rum Yönetimi eski Başkanı Dimitris Hristofyas'ın yaptığı müzakerelerden de sonuç çıkmadığına dikkat çekti.

Eroğlu, "Burada kimin suçlanması gerekir? Uzlaşmaz olan Rum tarafı… ama içimizden bazı çevreler 'Eroğlu çözüm istemez' diyor. Sanki karşımda çözüm isteyen bir taraf var veya masaya çözüm formülü koydu da kabul etmekten kaçtım" dedi.

Bir açılışta yaptığı konuşmada kullandığı "Dıştan birileri aferin diyecek diye nasıl olursa olsun bir çözüme imza koyacak değilim " ifadesi üzerine "Kim bu birileri?" şeklinde tepkiler yağdığına işaret eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, o söylemin dışa bir mesaj olduğunu, birilerinin takdirini alacak diye Kıbrıs Türk halkının takdir etmeyeceği bir anlaşmaya imza atmayacağını vurgulamak için söylediğini belirti.

Eroğlu, "Ortada bir yanlış yoksa ve sırf suçlama için konuşursanız bence bu yanlıştır. Bakın, müzakerelerin daha sık olmasını isteyen biz ama müzakereler süratlenmiyor diye suçlanan yine biz oluyoruz" dedi.

Lider ve müzakerecilerin daha sık bir araya gelmesini önermelerine rağmen bunun Kıbrıs Rum liderliği tarafından reddedildiğini belirten Cumhurbaşkanı Eroğlu, "Kendi kendimizi suçlama kompleksinden vazgeçmeliyiz" dedi.

FÜLE İLE GÖRÜŞME

Avrupa Komisyonu'nun Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Üyesi Stefan Füle ile Cumhurbaşkanlığı'ndaki görüşmesine de atıfta bulunan Eroğlu, görüşmede Stefan Füle'nin kendisinden müzakere masasında Avrupa Birliği temsilcisinin de yer almasına müsaade etmesini ve Maraş'ın 1974 öncesi sahiplerine geri verilmesini talep ettiğini açıkladı.

Eroğlu, Füle'ye verdiği yanıtta, AB'nin müzakerelerde yer almasının Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadei'in bir talebi olduğunu, Kıbrıs Rum kesiminin Avrupa Birliği'nin bir üyesi olmasından dolayı AB'nin müzakerelerde yer alamayacağını söylediğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Füle'ye, Avrupa Birliği; Kıbrıslı Türklerin üzerindeki ticari yaptırımların kaldırılması için tasarlanan Doğrudan Ticaret Tüzüğü'nü, Kıbrıslı Türklerin çözüm isteğini gerileteceğini düşünüyorsa, Maraş'ın 1974 sahiplerine iade edilmesi de Kıbrıs Rum tarafının çözüm isteğini geriletmez mi?" sorusunu yönelttiğini de anlattı.

TOPRAK VE DÖNÜŞÜMLÜ BAŞKANLIK…

Kıbrıs Rum liderliğinin, 160 bin Kıbrıslı Rum'un yerleştirilmesi için yoğun yerleşim olan bölgelerden toprak, 60 bin Kıbrıslı Rum'un da 1974 öncesi Kuzey Kıbrıs'ta bıraktığı mülk üzerinde birinci tercih hakkı bulunmasını talep ettiğini belirten Eroğlu, bunun yanında Kıbrıs Rum tarafının dönüşümlü başkanlıktan da geri adım atmaya başladığını açıkladı.

Eroğlu, "Dönüşümlü başkanlık konusundan da vazgeçtiler. 1960 Cumhuriyeti'ne dönelim ve Türkler Cumhurbaşkanlığı Muavini seçsin, veto hakkı olmasın. Böyle görüşler var" dedi.

Müzakerelerdeki konuları paylaşacağını, yapılacak referandumun da 2004'deki gibi olmayacağını kaydeden Eroğlu, 2004'te referanduma sunulan 9 bin sayfalık antlaşmanın okunmadığını, antlaşma metninin bir kısmının BM tarafından doldurulduğunu hatırlattı.

Eroğlu, "Böyle bir kampanya bir kez daha olmaz diye düşünüyorum" dedi.

Muhtemel bir antlaşmanın kalıcı olabilmesi için 1974'ten sonra geçen 40 yılın dikkate alınması gerektiğini, bunu Anastasiadis'e de söylediğini kaydeden Eroğlu, "Geçen 40 yıl dikkate alınarak varılan bir antlaşma yaşayabilir" dedi.

İki kesimli, eşit statüye sahip iki toplum temelinde bir federasyon modelinde herhangi bir sorun görülmediğini kaydeden Cumhurbaşkanı Eroğlu, esas olanın bunun altının nasıl doldurulacağı olduğunu belirtti.

"DAĞLAR KADAR FARK VAR"

Eroğlu, "Rum'un istekleri ile bizim isteklerimiz arasında dağlar kadar fark vardır. Müzakereler ilerledikçe Rum tarafı gerçekleri dikkate alarak yakınlaşma içerisine girer mi germez mi onu göreceğiz" dedi.

Harita konusunun diğer konularda anlaşmaya varıldıktan sonra görüşüleceğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs Türk tarafının kriterinin "Mümkün olduğunca az insanın yer değiştirmesi" olduğunu kaydetti.

Bir çözüm durumunda yer değiştirmek zorunda kalacak insanlarla ilgili olarak ise Eroğlu, "Aynı yaşam standardını, ayni koşulları bu insanlara hazırlamazsanız felaket olur. İnsanlar bir birine girer" dedi.

Niyet olduğu takdirde Kıbrıs sorununa 3 - 4 ay içinde çözüm bulunabileceğini kaydeden Eroğlu, "Ancak karşı tarafta niyet gördüğümü söyleyemem" dedi.

Cumhurbaşkanlığı'nın müzakereler hakkında yeterince bilgilendirme yapmadığı söylemlerine de değinen Eroğlu, her Salı Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, her Çarşamba ise Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş ile bir araya geldiğini, tüm siyasi partilere de kapısının açık olduğunu kaydetti.

Eroğlu, "Önemli olan, Kıbrıs Türk halkının mutlu olacağı bir antlaşmaya imza koymaktır. Bunun dışında bir antlaşma bizim bu topraklarda yaşama imkanlarımızı daraltır" dedi.

İÇ KONULAR

İçte dile getirilen sorunlara da değinen Cumhurbaşkanı Eroğlu, pek çok sorun bulunduğunu ancak KKTC Devleti'nin nerelerden bu günlere geldiği dikkate alınırsa katedilen mesafenin az olmadığını kaydetti.

Kıbrıs Türkünün ne zorluklar yaşadığını çok iyi bilen biri olduğunu belirten Eroğlu, "Tatmin edici bir noktada mıyız diye sorarsanız, elbette değildir. Daha güzel günler beklentisi içerisindeyiz, daha iyi yaşam koşulları arzu ediyoruz ama bazen imkanlar buna müsaade etmeyebilir" dedi.

Ülkede demokrasinin kökleşmiş olmasının büyük bir zenginlik olduğunu da kaydeden Cumhurbaşkanı Eroğlu, KKTC'nin bazen tartışmalara konu olan parlamenter sistemini başarı ile uygulayan ülkelerden biri olduğunu, demokrasi konusunda dünya sıralamasında iyi bir yerde olduğunu vurguladı.

OKUL MÜDÜRLERİ İLE İLGİLİ MAHKEME KARARI

Bazı okul müdürlerinin 2.5 yıl aradan sonra görevden alınmasıyla ilgili mahkeme kararına da değinen Eroğlu, yargının bu konuda hassas davranması gerektiğini belirtti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.