İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Nolan: "Yargıya ayrılan pay yetersiz"

Nolan: "Yargıya ayrılan pay yetersiz"

Yüksek Mahkeme Başkanı Nevvar Nolan, BRT'ye yargının maddi yönden yaşadığı sıkıntılar ve Anayasada yapılması öngörülen 25 maddelik değişikliğe ilişkin sorulara yanıt verdi.

Yayın Tarihi: 25/04/14 08:14
okuma süresi: 4 dak.
Nolan: "Yargıya ayrılan pay yetersiz"
A- A A+

Nolan, bütçede yargıya ayrılan payın yetersiz olduğunu belirtti. Nevvar Nolan, İskele Kaza Mahkemesi'nin Eylül 2014 de hizmete girmesiyle Gazimağusa Kaza Mahkemesi'ndeki dava sayısının azalacağını da kaydetti.

Nevvar Nolan, bir soru üzerine Anayasa değişikliği ile ilgili çalışmalarda Yüksek Mahkemenin görüşünün alınmadığını açıkladı. Nolan, Anayasa değişikliği ile ilgili yapılan çalışmalarda, yüksek mahkemenin görüşüne başvurulmamıştır. Görüş alınmamıştır. Yüksek mahkemenin ne düşündüğü sorulmamıştır. Böyle bir zorunluluk mu vardır, belki böyle bir zorunluluk yoktur ama demokratik bir ülkede hele hele mahkemeyi, yargıyı ilgilendiren düzenlemelerde keşke yargının da görüşü alınmış olsaydı. Alınmadı. Bu nedenle bizim bu safhada çok kalıplaşmış kesin, kalıplaşmış düşüncelerimiz yok anayasa değişiklikleri ile ilgili" dedi.

Yüksek Mahkeme Başkanı Nolan, 25 maddelik Anayasa Değişiklik çalışmaları içinde yüksek idare mahkemesinin yapısında öngörülen değişiklikle ilgili de şu cümleleri kullandı.

Nolan, "Yüksek mahkemenin yapısı ile ilgili bir değişiklik düşünüyorum. Ben kişi olarak prensipte buna olumlu bakıyorum. Yani düşünülen değişiklikler, yüksek idare mahkemesine ilişkindir. Kaza mahkemesi düzeyinde idare mahkemeleri olacağından söz ediliyor. Bu düzenleme pozitif bir yaklaşım. Ben de buna şahsen katılıyorum. Bunun altının doldurulması lazım" dedi. Nolan konuşmasında Anayasadaki sıkıntıları en iyi anlayanın içinde yaşayan olduğuna da dikkati çekti.

Yüksek Mahkeme Başkanı Nolan, ülkede neden suç oranının her geçen gün arttığının da bilimsel olarak değerlendirilmesi gerektiğini de söyledi.

Yüksek Mahkeme Başkanı Nolan, 29 Haziran'da yapılacak yerel seçimlerle ilgili de şunları söyledi.

"Belediye başkanı, belediye meclis üyesi, muhtar, ihtiyar heyeti, 4 ayrı pusula olacak. Anayasa referandumu yapılacaksa bir pusula daha olacak. Oy pusulaları ile ilgili seçmeni bilgilendireceğiz. Bir seçmen oy vermek için sandığa gitmişse ve oy kullanmışsa benim gönlümde yatan her seçmenin oyunun geçerli olması. Ama seçmenin de dikkat etmesi gerekiyor. Oyların geçerli olması için seçmeni bilgilendiriyoruz. Seçmen sayısı değişecek. Çünkü askıya çıkacağız. 2014 seçimleri için askıya çıktığımızda 175 bin 115 seçmenimiz olacak askıda. Tüm sandık seçmen listelerinden 175 bin 115 seçmenimiz olacak. Yani kabaca Lefkoşa'da 55 bin 200, Gazimağusa'da 45 bin 700, Girne'de 34 bin 370, Güzelyurt'ta 20 bin 250, İskele'de 18 bin 580 seçmen askıya çıkacak. Askıda tabii müracaatlar olacak. Bunlar da neticelendirildikten sonra kesin kayıtlı seçmen sayısı ortaya çıkacak. Seçmen sayısı değil, nüfus sayısı önemli. Her beldeden çıkacak belediye meclis üyesi sayısının belirlenmesinden, o beldedeki nüfus sayısı dikkate alınmalı. Burada da parantez açayım. O beldedeki nüfus sayısı derken aslında burada kastedilen yurttaş nüfus sayısıdır. O beldedeki yurttaş nüfus sayısı o belde meclis üyesinin sayısını belirleyici oluyor. Nitekim 2014 yerel seçimlerinde 2 belediyede meclis sayısında artış olacaktır. Gönyeli belediyesi meclis sayısı üyesi 12 oluyor yani 2 artış var. Girne'de 12 den 14'e yükseliyor."

BRTK

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.