Rum SİMERİNİ ve diğer gazeteler; Rum Dışişleri Bakanı Markos Kiprianu’nun dün, ana muhalefet DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, KKTC’de yaşayan TC kökenli vatandaşlar konusuna da değinerek, “bu durumun yasadışı olduğunu, işgalin ve istilanın bir sonucu olduğunu ve uluslararası anlaşmalarca yasaklandığını” savundu.
Kiprianu; Kıbrıs Rum tarafının bu konudaki değişmez tezinin; TC kökenlilerin adadan ayrılması konusunda ilke anlaşmasına varılması ve “insani sebeplerden” ötürü uygulanacak istisnaların ele alınması gerektiği yönünde olduğunu söyledi.
Habere göre AKEL Basın Sözcüsü Andros Kiprianu da açıklamasında, TC kökenli KKTC vatandaşlarının varlığının bir savaş suçu olduğunu iddia etti ve Kıbrıs sorununun bütünlüklü çözümü çerçevesinde konunun “insani yönünün de gözönüne alınması gerektiğini” kaydetti.
Kiprianu ayrıca; partisinin görüşünün; KKTC’deki TC kökenlilerin sayısının bağımsız bir örgüt tarafından tarafsız bir şekilde belirlenmesi yönünde olduğunu da belirtti.
Eski AİHM Rum Yargıcı Lukis Lukaidis de, TC kökenlilerin varlığının “bir savaş suçu olduğunu ve yerleşiklerin hiçbir zaman yasal nitelik kazanamayacaklarını” iddia etti.
TC kökenli KKTC vatandaşları için insani sorunların ortaya çıkacağını kabul ettiğini belirten Lukaidis; Rum hükümetinin; “bu insani sorunların çözülmesinde hiçbir yükümlülüğü bulunmadığını, sorundan sorumlu olan Türkiye’nin yine bu sorunu çözmekle yükümlü olduğunu” savundu.