İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

KKTC'de işsizlik tırmanıyor!

KKTC'de işsizlik tırmanıyor!

Çalışma hayatının önemli sorunlarından kayıt dışı ve sosyal güvencesiz çalışma sorununun henüz çözümlenemediği KKTC'de işsizlik de tırmanışta.

Yayın Tarihi: 22/07/14 10:00
okuma süresi: 4 dak.
KKTC'de işsizlik tırmanıyor!
A- A A+

Kıbrıs Postası - Meryem Ekinci

Çalışma hayatının analiz edildiği KKTC İşgücü Piyasasının Etkinliğinin Tespiti Çalışması'na göre işsizlik hızla yükseldi. 2004'te yüzde 10 olan işsizlik, 2010'da yüzde 11.9'a çıktı.

İşsizlik sorununun özellikle 2006'dan sonra ciddi bir ivme kazandığının vurgulandığı çalışmada dikkat çekici unsurlardan biri de KKTC'de işsiz kalma süresinin Türkiye ve Güney Kıbrıs'a oranla çok daha yüksek olması.

Eğitimli işsiz oranıyla da dikkat çeken KKTC'de yüksek eğitimli bireyler arasındaki işsizlik de Türkiye ve Güney Kıbrıs'a büyük fark atıyor. Cinsiyet açısından ise kadınların dezavantajlı durumda olduğu KKTC'de, kadınlar arasındaki işsizlik de Türkiye ve Güney Kıbrıs'ın aksine yıldan yıla artıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile TC Yardım Heyeti ortaklığında, Ankara'da bulunan PG Global Küresel Danışmanlık ve Eğitim Hizmetleri Ticaret Limited'in eş güdümünde hazırlanan ve 2014 yılında yayımlanan KKTC İşgücü Piyasasının Etkinliğinin Tespiti Çalışması'na göre, KKTC, Türkiye ve Güney Kıbrıs'a kıyasla işsizliğin yükselişe geçtiği bir dönem yaşıyor.

KKTC, Türkiye ve Güney Kıbrıs'taki işgücünün kıyaslandığı raporun Mevcut Durum Analizi'ne ilişkin birinci bölümünde yer alan verilere göre, KKTC'de istihdam oranları 2004 yılından itibaren düşüşe geçti.

İstihdam dostu ortam yok

2007 yılına kadar gerçekleşen hızlı büyümenin de KKTC'deki istihdam oranlarını artırmadığının vurgulandığı raporda, 2006'dan sonra istihdam dostu bir ortam olmadığı vurgulandı.

İstihdam oranlarını gösteren tablodaki verilere göre 2004 yılında yüzde 48.8 olan istihdam oranı, 2010 yılına gelindiğinde yüzde 43.7'ye geriledi.

Durum kadınlar aleyhine

Cinsiyetler açısından ise durumun özellikle kadınlar aleyhine çalıştığının vurgulandığı raporda, işsizlik oranlarının 2009 yılına gelindiğinde kadınlarda yüzde 17, erkeklerde ise yüzde 10 düzeyine çıktığının altı çizilerek, işgücüne katılım oranları daha düşük olan kadınların, genel işsizlerin yarısını oluşturdukları kaydedildi.

Raporda, Güney Kıbrıs ile KKTC arasındaki istihdam oranı arasındaki farkın da yıldan yıla açıldığı ve işsizlik oranı yükselen KKTC'deki kadın işsizler açısından da Güney Kıbrıs ve Türkiye ile arasında büyük farklar bulunduğu kayda geçirildi.

Güney Kıbrıs'ta ve Türkiye'de kadın istihdam oranının zamanla artmasına rağmen KKTC'de tam tersi bir durumun söz konusu olduğunun vurgulandığı raporda, "zaten düşük olan kadın istihdam oranı düşmeye devam etmektedir" denildi.

Eğitim de fark ettirmiyor

KKTC'de eğitim düzeyi yüksek kişilerin işsizlik oranlarının da Türkiye ve Güney Kıbrıs'a oranla çok yüksek olduğuna dikkat çekilen raporda, bu durum nitelik gerektiren işlerin daha az olması ve eğitimli insanların daha seçici olması ile eğitimli kişilerin diğer iki ülkeye oranla daha yüksek ücret ödeyen ve daha güvenceli olan iş arayışının daha uzun sürmesine bağlandı.

İşsizlik süresi uzuyor

İşsizlik oranının yükseldiği KKTC'de, iş bulma süresi de uzuyor.

KKTC'de bir yıldan fazla işsiz kalan kişilerin oranının 2010 yılında yüzde 60 olduğunun vurgulandığı raporda, söz konusu oranın Türkiye'de yüzde 28, Güney Kıbrıs'ta ise yüzde 28 olduğunun altı çizildi.

Raporda, işsizlik süresinin uzun olması ise işsizlerin daha yavaş iş bulabilmelerine bağlandı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.