İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Alaminyo Şehitleri anıldı

Alaminyo Şehitleri anıldı

Larnaka'ya bağlı Alaminyo köyünde yaşayan ve 1974 Barış Harekâtı sırasında şehit düşenler ölümlerinin 40'ıncı yıldönümünde törenle anıldı.

Yayın Tarihi: 22/07/14 10:55
okuma süresi: 4 dak.
Alaminyo Şehitleri anıldı
A- A A+

1974 Barış Harekâtı sırasında, Geçitkale Bölüğü Alaminyo Takımı'nda görev yaparken şehit düşenler için Değirmenlik'teki Alaminyo Şehitleri Anıtı önünde dün saat 19.30'da anma töreni yapıldı.

Törende 1967'de şehit edilen Alaminyolular dâhil köyün 20 şehidi anıldı.

Çelenklerin, protokol sırasına göre anıta sunulmasıyla başlayan törende, Lefkoşa Kaymakamı Alkan Değirmencioğlu, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı Temsilcisi Tank Albay Ahmet Tevfik Kuş, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı Temsilcisi Kurmay Albay Ertan İnaltekin, Değirmenlik Belediye Başkanı Osman Işısal, muharip dernekler, siyasi parti ve kurum- kuruluş temsilcileri ile bölge halkı hazır bulundu.

Lefkoşa Polis Müdürü Barbaros Savaşçı'nın da katıldığı anma töreni saygı duruşu, saygı atışı ve bayrakların göndere çekilmesinin ardından Değirmenlik Lisesi'nden 2 öğrencinin şiir okumasıyla devam etti.

"KIBRIS TÜRK HALKI CANI PAHASINA DİRENDİ..."

Değirmenlik Belediye Başkanı Osman Işısal, törendeki konuşmasında Kıbrıs Türk halkının canı pahasına Rumlara karşı direndiğini söyleyerek, Türkiye'nin adaya gönderdiği askerlerin mücahitlerle omuz omuza mücadele verdiğini vurguladı.

Konuşmasında Rumlara çağrıda bulunan Işısal, "Gelin bu güzel adada barış ve huzur içinde yaşayalım. Bir daha analar ağlamasın, çocuklar yetim kalmasın..." dedi.

"ALAMİNYO KARMA BİR KÖYDÜ..."

Törende Mustafa Tolga Alaminyo Köyü Şehit Aileleri adına bir konuşma yaptı. Tolga, konuşmasına karma bir köy olan Alaminyo'dan söz ederek başladı.

150 Türkün yaşadığı köyde Rum nüfusun fazlalığına dikkat çeken Mustafa Tolga, 20 Temmuz 1974'te Larnaka ve çevre köylerden gelen bin civarındaki Rum ve Yunan askerin köylerine saldırdığını, Alaminyo'yu korumaya çalışan mücahit sayısının ise 40'ı geçmediğini anlattı.

"ELİ SİLAH TUTAN HERKES DİRENDİ..."

Eli silah tutan herkesin saldırılara direndiğini dile getiren Tolga, mermisi tükenen mücahitlerin çağrılara uyarak teslim olduğunu söyledi. Tolga ilkokulda tutulan esirlerden 13'ünün Rumlar tarafından kurşuna dizildiğini, ardından da toplu mezara gömüldüğünü anımsattı.

"BUGÜNLER İÇİN NE BEDELLER ÖDENDİĞİNİN BİLİNMESİNİ İSTİYORUM..."

Köyün diğer şehitlerden de söz eden ve kara sınır kapıları açıldığında 13 mücahidin toplu mezarını nasıl ziyaret ettiklerini anlatan Tolga, "Bugünler için ne bedeller ödendiğinin, ne acılar yaşandığının bilinmesini istiyorum ama ne yazık ki Kıbrıs Türkü'nün kaderinde söz sahibi olanların birçoğu bunları unutmuş görünmektedir" dedi.

"40 YILDIR HUZUR VE GÜVEN İÇİNDE YAŞIYORSAK..."

Alaminyo şehitlerinin bulundukları toplu mezardan alınarak 12 Temmuz 2007'de askeri törenle KKTC'ye defnedildiğini anımsatan Tolga "40 yıldır huzur ve güven içinde yaşıyorsak, bu özgürlük ortamını, dünyanın en genç ve güzel devleti olan KKTC'nin şehitlerine, gazilerine, anavatan Türkiye'nin kahraman Türk Silahlı Kuvvetlerine borçluyuz. Bunu unutmamalıyız. Bunu unuttuğumuz gün bize ve dünyaya sahte gülücükler dağıtan, maskelenmiş yüzleriyle barış çağrısı yapan düşman yine gerçek yüzünü gösterecek, bizleri yok etmek için harekete geçecek" ifadelerine yer verdi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.