İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Eğlence mekanlarında sigara yasağı deliniyor

Eğlence mekanlarında sigara yasağı deliniyor

Tütün Ürünlerinin Zararlarından Korunma ve Denetim Yasası'nda değişikliğe gidiliyor, hazırlanan değişiklikle "kapalı alan" tanımına açıklık getirilirken, elektronik sigara ve nargile de yasak kapsamına alınacak.Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Dr. Emine Güllüelli, Ocak – Haziran 2014 döneminde, kapalı alanda sigara içilmesini önlemek için gerçekleşen denetimler ve kesilen cezalarla ilgili bilgi vererek, bu yasağın en çok eğlence mekanlarında delindiğini belirtti ve "Oralarda tam kontrol sağlayamadık" dedi.

Yayın Tarihi: 24/07/14 11:19
okuma süresi: 4 dak.
Eğlence mekanlarında sigara yasağı deliniyor
A- A A+

Kıbrıs Postası - Filiz Seyis

2008 yılında yürürlüğe giren Tütün Ürünlerinin Zararlarından Korunma ve Denetim Yasası'nda bazı değişiklikler yapılacak. Konuyla ilgili Kıbrıs Postası'na bilgi veren Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Dr. Emine Güllüelli, mevcut yasada bazı noktaların yeterince net olmadığını ve bu nedenle değişiklik yapmaya ihtiyaç duyduklarını anlattı.

"Kapalı alan tanımı net değil"

Güllüelli, "Değişiklik önerimizi hazırladık, merkez mevduata gönderdik. Meclise sevkedilecek ve bu düzenlemeler yapılacak. Mevcut yasada bazı şeyler yeterince net değil. Örneğin, kapalı alan tanımı... Kapalı alan tanımına açıklık gelecek. Ayrıca elektronik sigara ve nargile de yasak kapsamına alınacak. Avrupa Birliği müktesebatına daha uygun hale gelecek yasa" ifadelerini kullandı.

Altı ayda 73 işyerine ceza kesildi

Gerçekleşen denetimler ve kesilen cezalarla ilgili de bilgi veren Güllüelli, son altı ayda 1269 işyerinin denetlendiğini ve 73 işyerine para cezası kesildiğini anlattı.

"İçiciyi caydırmak, pasif içiciyi korumak için..."

Amaçlarının hem sigara içen kişiyi caydırmak hem de pasif içicileri korumak olduğunu vurgulayan Güllüelli, tüm Avrupa ülkelerinde olduğu gibi Kuzey Kıbrıs'ta da kapalı yerlerde sigara içmenin yasak olduğunu yineleyerek "Ülkemizde de bunu uygulamaya ve denetlemeye çalışıyoruz" dedi.

Müfettiş yetersizliği

Dr. Emine Güllüelli, Sıhhıye Müfettişi sayısındaki yetersizliğe dikkati çekerek, ülke genelinde 18 tane Sıhhıye Müfettişi olduğunu ve bu sayının yeterli olmadığını ifade etti.

"Denetimler istenen düzeyde değil"

Güllüelli sözlerini şöyle sürdürdü:

"Denetimlerde zayıflıklar var ama yasa yürürlüktedir. Kapalı alanlarda sigara içmek yasaktır ve cezai yaptırımı vardır. İçen kişi asgari ücretin %10'u kadar, içilmesine onay veren kişi ise asgari ücretin yarısı kadar para cezasına çarptırılır. Bu anlamda Sıhhıye Müfettişlerimiz denetimler yapıyor. Denetimler istenen düzeyde değil. Halkımız da tam olarak uymuyor bu yasağa."
Bilinçlendirme çalışmaları sürüyor

"Bilinlendirme çalışmaları yapılmalıdır ve bu konuda da çalışmalarımız var. Televizyonlar ayda 90 dakika sigaranın zararlarını anlatan yayın yapmak zorundadır. Videoları bakanlık hazırlıyor, televizyonlara gönderiyor. Özel – devlet tüm kanallarımız videolarımızı yayınlıyor. Yeni videolarımız da yolda. Sigara içip de zararını gören kişilerle yeni kayıtlar yaptık, yakında bunlar da yayınlanacak."

"Yasak en çok eğlence mekanlarında deliniyor"

Kapalı alanlarda sigara içme yasağının en çok eğlence mekanlarında delindiğini vurgulayan Güllüelli, "Eğlence mekanlarında tam kontrol sağlayamadık. Okullar ve devlet dairelerinde ise büyük oranda kontrol sağlandı. Elbetteki oralarda da yasak deliniyor bazen ama bu artık insanların duyarlılığı ile de ilgilidir" şeklinde konuştu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.