İÇ HABERLER
okuma süresi: 9 dak.

Naimoğulları "Beceriksizler Tarım Bakanlığı'nda toplandı"

Naimoğulları "Beceriksizler Tarım Bakanlığı’nda toplandı"

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği bugün (24 Temmuz) Birlik binasında basın açıklaması gerçekleştirdi.

Yayın Tarihi: 24/07/14 17:02
okuma süresi: 9 dak.
Naimoğulları "Beceriksizler Tarım Bakanlığı’nda toplandı"
A- A A+

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği başkanı Mustafa Naimoğulları yaptığı açıklamada Tarım Bakanını eleştirerek eylem hazırlıkları içinde olduklarını söyledi.

Naimoğlulları yaptığı açıklamada şunları söyledi;

'Hayvancılar Birliği olarak yıllardır bir duruşumuz vardır. Ülkedeki sektörlerin geleceği açısından kim hükümet olursa olsun her zaman fikirlerimizi ortaya koyarak, diyalog yolunu seçerek, özellikle kurak yıllarda üreticilerimizi nasıl daha iyi yerlere taşıyabiliriz diye yıllardır Tarım bakanları ile sıkıntılarımızı ortaya koyduk. Eylem açıkladığımız günlerde de herkes tarafından bilinir ki yıllardır eylemleri bizler son çare olarak gördük ve son çare olarak ortaya koyduk.

"HER TÜRLÜ DİYALOGU KURDUK AMA…"

Biz bugüne kadar her türlü yolu denedik ve her türlü diyalogu kurduk. Tarım Bakanı Önder Sennaroğlu 20 Temmuz tarihinde Türkiye Cumhuriyeti ile bir protokol imzalayacağını ve bu protokol ile birlikte hayvancılara verilecek olan kuraklık tazminatlarını, Doğrudan Gelir Desteklerini ve bunun yanında küçükbaş ve büyükbaş üreticiye neler hibe olarak vereceğini açıkladı. Kendisi de basında çiftçinin ve hayvancının borçlarının bir yıl sonraya aktarılması için protokole 2,7 milyon TL destek kondu. Kendisi de hayvancının borçlarını bir yıl sonraya aktaracağını söyledi. Ama dün Başbakanın da yaptığı açıklamada iki Doğrudan Gelir Desteğini birleştirerek bayramdan önce üreticinin para almadan borçlarına kesilmesi için yapılan bir oyundu.

Bunun neden yapıldığına gelince; sadece bir doğrudan gelir desteği borçlara kesilmesine yeterli değildi. Böylece ikisini birleştirerek, üreticinin tüm borcu kesilerek üretici mağdur edildi. Tarım Bakanı bu yaptığı açıklamaları neye dayanarak yapmıştır? Üreticiye bunun hesabını vermelidir. Dün ben kendisini aradığımız zaman bankanın kendisini dinlemediğini, Kooperatif Merkez Bankası'nın parasının olmadığını söyledi. Bugün hükümet Tarım Bakanının açıklamasını hiçe sayarak, bayramdan önce üreticinin yaşaması için vereceği kaynağı kesmiştir. Üreticimiz tek kuruş para alamadı. Birçok üretici bize ulaşarak ellerine hiç para geçmediğini aktardı. Biz birlik olarak çıkan komik rakamlardaki parayı almayınız dedik. Çıkan 50-100 TL gibi komik rakamları da Başbakan ve Tarım Bakanına hibe edeceğimizi söyledik. Biz aylardır kendilerine destek ve yardımcı oluyoruz. Kendileri ise üç kuruş parayı üreticiye ödemeyi mehel görmedi.

"24 SAAT İÇERİSİNDE ÜRETİCİYE PARALARINI ÖDEMEZLERSE GEREKNİ YAPACAĞIZ"

Protokol kurallarına uymaları gerekir. Bu aldıkları yani üreticiden kestikleri parayı 24 saat içerisinde geri iade etmezlerse biz birlik olarak gerekeni yapacağız.

Gereken açıklamaları en ağır şekilde yapacağız. 24 saat içerisinde bu para geri ödenmezse ülkede isyan çıkacaktır. Üreticinin 2.7 milyon liralık kaynağını nereye aktardılar? Bu kaynak nerdedir? Bu parayı Kooperatif Merkez Bankası parası yok diye çıkıp üreticinin bütün borcunu kesme lüksünü nerden buluyor? Kooperatif Merkez Bankası, üreticinin bankasıdır. Ama maalesef bu bankayı üreticinin değil siyasilerin çiftliği haline getirildi. Her türlü yanlış yapılmaktadır.

Sayın bakanla bu konuyu görüştük ve üreticinin borcunu 2015 yılında ödeyecektik. Bakana bu borcun bir yıl sonraya ertelenmesi gerektiğini söyledik. Kendisi de bizimle ayni düşüncedeydi. Ama bugün üreticinin tüm parası kesilerek, bu kurak geçen zamanda hiçbir üretici tek kuruş almadan üretici aç kalmıştır. Hayvanına yem, balya, su alacak olmalarını dahi mehel görmediler. Bundan sonra olacakların sorumlusu biz değiliz. Şuandan itibaren tüm diyaloglarımız kopmuştur. Hiçbir şekilde artık kendileri ile görüşmüyoruz.

"SON KEZ ÇAĞRI YAPIYORUZ, TARIM BAKANI VERDİĞİ SÖZLERİN ARKASINDA DURMALIDIR"

Tarım bakanına verdiği sözlerin arkasında durması için buradan çağrı yapıyorum. Bakan soruyoruz, Kuraklık desteği olarak üreticiye ne verecektir?

TC Yarım Heyeti'nden üreticiler için belli bir kaynak oluşturdular ve bu kaynağın da üzerine yattılar. Şubat ayında ödeyeceği desteği Temmuz ayında ödeyerek sırf borca kesmek adına bir oyun yapıldı.

Bir taraftan kuraklık desteği yok, diğer taraftan hibe arpa verileceğini açıkladılar, diğer taraftan sıfır faizli kredi vereceklerini açıkladılar ama maalesef hiçbiri ortada yoktur. Şuana kadar Tarım Bakanı ne hayvancılık sektörüne ne de tarım sektörüne tek kuruşluk destek vermemiştir. Verilen desteği de tamamen Kooperatif Merkez Bankası'nın kaynaklarına aktardılar ve bugün için üreticiye bir kuruş para vermemiştir. Gelen para yemiş parasıdır.

Üreticinin süt bedelini gününde ödemiyorsunuz ama elektriklerini kesiyorsunuz. Birçok üreticinin elektriği dün itibarı ile kesilmiştir. Süt bedellerini alamayan birçok üreticinin çekleri geri döndü. Biz birçok sıkıntının çözülebilmesi için anlayışlı ve sabırlı olduk. Ama görüyoruz ki karşımızda ciddi bir anlayış yoktur. Karşımızda ciddi bir Tarım Bakanı ve ciddi bir hükümet yoktur. Bu yüzden 24 saat süre tanıdık. Üreticiden aldıkları parayı 24 saat içinde ödemezlerse ve 31 Temmuz tarihinde biz gerekeni açıklayacağız. Sakın bu hayvancıyı yollara dökmesinler. Bu ülkenin en güçlü birliğiyiz. Biz son nokta olarak eylemi görmüştük. Halen bugün üreticiyi düşünen yoktur. Üretici borç batağındadır.

"NE BÖYLE BAKANLIK NE DE BÖYLE VETERİNER DAİRESİ OLMAZ"

Ülkede hayvancı hayvanlarına bakamadığı için hayvan ölümleri devam ediyor ama maalesef ki Veteriner Daireleri hiçbir çare üretemiyor. Veteriner Dairesi hayvan kayıtlarını bile tutamıyor. Kayıt sistemi çökmüş haldedir. Ne böyle bakanlık ne de böyle Veteriner Dairesi olmaz.

Biz buradan Başbakana sesleniyoruz. Kooperatif Merkez Bankası üreticinin bankasıdır, siyasilerin bankası değildir. Kooperatif Merkez Bankası üreticiden alıp, tüccarı ya da siyasileri ödeyecek değildir. Kooperatif Merkez Bankası üreticinin yanında olmalıdır. Böyle bir bankayı biz istemiyoruz. Derhal bu bankayı üreticilere devretsinler. Bugün parası yok diye üreticiye Doğrudan Gelir Desteklerini ödeyemiyorsa, bıraksınlar başka bankalar bunları yapsın. Bugün 2.7 milyonluk faiz farkını hibe sayarak, üreticinin tüm alacağına el koyarak üreticiyi aç bırakıyorsunuz.

24 saat içinde ciddi bir açılım gelmezse bizler çok ciddi şekilde yollara döküleceğiz. Çok büyük bir eyleme hazırlanıyoruz. Bugünden sonra yapılacak olan eylemin sorumlusu üretici değil hükümet ve tarım bakanıdır. Biz gelmeden o koltukları terk etsinler.

"ÜRETİCİ ÇOK ZOR DURUMDADIR"

Üretici acımasız ve çok zor durumdadır. Bir yandan susuzluk, bir yandan yem sıkıntısı, bir yandan balya sıkıntısı ve hayvan ölümlerinin artması üreticiyi sıkıntıya koymuştur. Üretici zordadır.

20 Temmuz'da yapılacak protokolün sonucunu bekledik ve 53 milyon liralık protokolün kaynak olarak nerde kullanacaklarını açıklasınlar. Ne kadar beceriksiz varsa bugün Tarım Bakanlığı'nda toplanmıştır. Doğru olarak iş yapsınlar ve üreticinin sorunlarını derhal çözsünler. Üreticinin borcunu bir yıl öteliyoruz diye televizyon programlarında açıklama yapan Tarım Bakanını üreticiye de açıklama yapması için bekliyoruz. Biz açıklama bekliyoruz.

(Vet. Hekim)

Mustafa NAİMOĞULLARI

BAŞKAN

Hayvan Üreticileri Ve Yetiştiricileri Birliği

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.