İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Talat: "Müzakerelerde havanda su dövülüyor"

Talat: "Müzakerelerde havanda su dövülüyor"

2'nci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, müzakerelerde bir ilerleme sağlanamadığını ancak her iki tarafın bundan memnun olduğu izlenimi verdiğini savunarak, görüşmelerin her an kopabileceğini veya buzdolabına konabileceğini söyledi. Ofisinden yapılan açıklamaya göre Talat, katıldığı bir televizyon programda Kıbrıs sorununu değerlendirerek, "Göründüğü kadarıyla müzakerelerde havanda su dövülüyor" dedi.

Yayın Tarihi: 26/07/14 10:00
okuma süresi: 4 dak.
Talat: "Müzakerelerde havanda su dövülüyor"
A- A A+

Liderlerin müzakerelerde güven yaratıcı önlemleri görüştüğünü söyleyen Talat, "Bunların liderlerin işi olmaması gerek. Teknik komiteler esasen bu amaçla kuruldu" diye konuştu.

Bir soru üzerine Talat, sivil toplumun Kıbrıs sorunundaki sürece katılmasının önemli ve olumlu olduğunu kaydederek, son günlerde ortaya konan çerçeve anlaşması düşüncesinin de olumlu karşılanması gerektiğini söyledi.

Görüşmelerin tıkandığı bir aşamada yapılan bu gibi önerilerin önemle ele alınması gerektiğini kaydeden Talat, Londra-Zürih antlaşmaları gibi bir çerçeve antlaşmasının referanduma sunulmasının mümkün olduğunu belirtti.

Kıbrıs Türkü'nün çözüm istediğini belirten 2. Cumhurbaşkanı, bu nedenle kuzeyde politikacıların seçim dönemlerinde barış mesajları verdiğini, "güvercinleştiğini" söyledi.

Talat, özellikle geçmiş yıllarda, çözümü Kıbrıslı Türklere tavizler vermek olarak algılayan Rum toplumundaki siyasetçilerin, seçim dönemlerinde keskin açıklamalar yaptığını, siyasilerin bu dönemde "şahinleştiklerini" belirtti.

Mehmet Ali Talat, "İşte bu nedenle Hristofyas, geçmişte Annan Planı'nda bazı değişiklikler öngörürken, seçimden sonra, planın adını bile duymak istemedi. Anastasiadis de yine aynı nedenle Annan Planı'nı kabul eden lider olarak, seçimden sonra geri çekilerek müzakerecilik görevini temsilcisine devretti ve bugün Hristofyas'ın hediyeleri olarak nitelediği yakınlaşmaları bir kenara itmeye çalışıyor" diye konuştu.

Konuşmasında Kıbrıs sorununun karmaşıklığına dikkat çeken Talat, Avrupalıların Kıbrıs sorunundan elaman çektiğini de söyledi.

Talat, Rum tarafının meseleyi geciktirmeye çalıştığının bilindiğine işaret ederek, süreci hızlandırması gerekenin Türk tarafı olduğunun kavranması gerektiğini söyledi.

Mehmet Ali Talat, "Bu gerçekler ortadayken, 2010 seçimlerinden sonra Eroğlu'nun, 'kalınan yerden devam edeceğim' demesine rağmen ilk yaptığı iş sunulan paketten çapraz oyu çekip almak oldu. Bunun üzerine Rum tarafı da dönüşümlü başkanlığı geri çekti. Yeniden başa dönüldü" dedi.

Başka bir soru üzerine Talat, İsrail'in Gazze'ye saldırılarını değerlendirerek, uluslararası toplumun bu konuda sınıfta kaldığını söyledi.
Ülke gündemiyle ilgili değerlendirmelerde de bulunan Talat, birtakım yasalar konusunda hükümetin önemli adımlar attığını vurguladı.

Mehmet Ali Talat, "Ancak çözümsüzlük şartlarında ekonomide kaynak yaratmak kolay değil. Bunun için iyi ekonomik programlar yaparak Türkiye'nin aktardığı ve aktaracağı kaynakları üretici sektörlere kanalize etmeliyiz", dedi.

Rum tarafının hellim ürününü Avrupa Birliği'nde tescil etmeye çalıştığına dikkat çeken Talat, Güney'de hayvancılık alanındaki teşvik uygulamalarına işaret ederek "Biz buna ayak uyduramazsak on yıl sonra hellim işi bizim için bitecek" dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.