İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Özyiğit : "Liderler çözüm yönünde samimi olmalılar"

Özyiğit : "Liderler çözüm yönünde samimi olmalılar"

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Derviş Eroğlu ile Nikos Anastasiadis'in çözüm yönünde samimi olmaması ve süreci zora sokacak tutumları neticesinde müzakere masasının kilitlendiğini belirterek, her iki liderin de attıkları imzalara sahip çıkmamasından büyük rahatsızlık duyduklarını vurguladı.

Yayın Tarihi: 26/07/14 14:02
okuma süresi: 4 dak.
Özyiğit : "Liderler çözüm yönünde samimi olmalılar"
A- A A+

Esaslı görüşmelere başlayamayan liderlerin güven artırıcı önlemler ile yeni geçiş kapılarının açılması konularında da sıkıntı yaşadıklarını belirten Özyiğit, çözüm yönünde iyi niyet ve samimiyet olmaması halinde varılacak noktanın kaygı verici olduğunu ifade etti.

"Çözüm yönünde samimi değiller"

Cumhurbaşkanı Eroğlu'nun Rum lider Nikos Anastasiadis'i geçmişte sağlanan yakınlaşmalar konusunda retçi bir tutum içine girmekle suçladığını, diğer yandan da Rum Başkanlık Sözcüsü Nikos Hristodulidis'in Eroğlu'nu Downer belgesini kabul etmemekle suçladığını anımsatan Özyiğit, üzerinde anlaşılan konuların kabul edilmemesi ve tekrar görüşülmek istenmesinin doğru bir yaklaşım olmadığını, bunun tamamen zamana oynamak olduğunu vurguladı. Yıllarca yapılan görüşmelerde tarafların üzerinde anlaştığı, anlaşmaya yakın olduğu ve anlaşılamayan konuların 3 başlık halinde 77 sayfalık belge olarak yayınlandığını anımsatan Özyiğit, üzerinde anlaşılan konuları tekrar görüşmek istemenin doğru bir yaklaşım olmadığını söyledi.

Rum lider Anastasiadis'in "Erdoğan'la bu işi çözeriz' söylemiyle Kıbrıslı Türkleri dışlayarak doğrudan Türkiye'yi muhatap almak istemesinin doğu bir yaklaşım olmadığını, Cumhurbaşkanı Eroğlu'nun ise ısrarla iki halk, iki devlet olgusuna vurgu yaparak bölünmeyi kalıcılaştırmak yönündeki istencinden vazgeçmediğini belirten Özyiğit, "Sn. Eroğlu geçtiğimiz günlerde BBC'ye verdiği demeçte de bunu açıkça ortaya koymuştur. Oysa Sn. Eroğlu 11 Şubat tarihli ortak açıklamada 2 bölgeli, 2 toplumlu siyasi eşitliğe yönelik federasyona imza atmıştı" dedi.

Federasyon temelinde bir çözüme ulaşılması yönünde belgeye imza atan Eroğlu'nun tutum ve önerileri ile çözümsüzlüğün devamı yönünde uğraş verdiğini kaydeden Özyiğit, bu tutumu samimiyetten uzak olarak nitelendirdi. Cumhurbaşkanı Eroğlu'nun iç politikaya harcadığı zaman ile gösterdiği hassasiyetin yarısını bile Kıbrıs Sorunu'na göstermediğini kaydeden Özyiğit, Eroğlu'na iç politika ile uğraşmaktan vazgeçerek attığı imza doğrultusunda Kıbrıs Sorunu'nun çözümü yönünde uğraş vermesi çağrısında bulundu.

"Çerçeve anlaşması…"

Açıklamasında son günlerde gündeme getirilen 'Çerçeve Anlaşmasına' da değinen Cemal Özyiğit, "Eğer çerçeve anlaşması al-ver yapalım, bazı güven artırıcı önlemlerde karşılıklı adımlar atalım ama çözüm olmasa da olur şeklinde ise buna kesinlikle karşıyız. Ancak, Güven Yaratıcı önlemler konusunda somut adımlar atılacak ve bunlar kapsamlı çözüme giden yolda araç olacaksa buna olumlu bakabiliriz" dedi.

"Esas olan özlü müzakerelerdir"

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Kıbrıs Sorunu'nun çözümüne yönelik özlü müzakerelerin esas faktör olduğunu, tarafların tüm kapasiteleri ile buna yoğunlaşması gerektiğini, ancak, Güven Yaratıcı Önlemlerin de iki toplum arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için son derece önemli olduğunu vurguladı. Özyiğit, özlü müzakereleri etkilemeyecek ve sekteye uğratmayacak şekilde, güven yaratıcı önlemler konusundaki görüşmelerin de paralel şekilde teknik komiteler tarafından sürdürülmesi gerektiğini belirtti.

Gelinen aşamada her iki liderliğin karşılıklı suçlamaları bırakıp, özlü müzakereler için yol haritası belirleyip bu doğrultuda yoğunlaşarak samimi bir şekilde çözüme ulaşmanın yollarını bulmaları gerektiğini, çünkü bunun tüm Kıbrıslıların yararına olacağını vurgulayan Özyiğit, çözümsüz geçen zamanın Kıbrıslıların zararına olduğu ve çözümü zorlaştırdığı gerçeğinin unutulmaması gerektiğini ifade etti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.