İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Hasgüler: "Anastasiadis'in işi zor"

Hasgüler: "Anastasiadis'in işi zor"

<P>Rum Lider Nikos Anastasiadis'in içinde bulunduğu siyasi ortamdan ve Rum halkından psikolojik baskı gördüğünü belirten, Uluslararası İlişkiler Uzmanı Mehmet Hasgüler, 'Rum liderin işi zor' dedi.</P>

Yayın Tarihi: 27/07/14 14:08
okuma süresi: 5 dak.
Hasgüler: "Anastasiadis'in işi zor"
A- A A+

Kıbrıs Postası - Pelin Dal

Hasgüler, Rum halkının çözüm konusunda motive edilmesi gerektiğini de belirterek, 'Anastasiadis, tüm bu gerilimleri omuzlarında taşıyarak müzakere masasına gidiyor' dedi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun Rum Lider Nikos Anastasiadis'e göre daha rahat olduğunu belirten Hasgüler, müzakere masasında gerginlikler yaşansa bile, gerginliklerin bu koşullar altında normal olduğunu ifade ederek, müzakerelerin kopmayacağını düşündüğünü kaydetti.

Hasgüler, 'Bu noktada Güney Kıbrıs toplumu istediğini aldı. Hem Annan Planı'na hayır diyerek bir çözüm olmasını istemediğini belirtti, hem de Avrupa Birliği'ne kabul edildi. Güney Kıbrıs toplumunun çözüme evet demesi için bugün çokta bir neden yok. Bu yüzden Rum toplumunun çözüm konusunda motive edilmesi gerekir' diye konuştu.

Geçtiğimiz gün gerçekleşen liderler görüşmesinde yaşanan gerginlik, gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz gün yapılan liderler görüşmesinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in sinirlenip, toplantıyı terk ettiği iddia edilmiş, bunun üzerine Rum Sözcü Nikos Hristodulis, bu yönde çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını dile getirmişti.

Konu ile ilgili Kıbrıs Postası'na konuşan Uluslararası İlişkiler Uzmanı Mehmet Hasgüler, Rum lider Nikos Anastasiadis'in üzerinde toplum baskısı olduğunu belirterek, Anastasiadis'in işinin zor olduğunu kaydetti. Müzakerelerin 'ortak açıklama' zemininde başladığına değinen Hasgüler, müzakerecilerin içinde bulundukları siyasi ve sosyal ortamdan dolayı psikolojik olarak etkilendiklerini belirterek, bu etkileşimlerin 'gerginlik' olarak kendisini müzakere masasında gösterdiğini belirtti.

"Rum toplumu çözüm konusunda motive edilmeli"

'Nikos Anastasiadis kişisel olarak bir çözüme varılmasını isteyebilir' diyen Hasgüler, Güney Kıbrıs'taki siyasi partilerin ve toplumun Annan Planı döneminde 'Hayır' diyerek kararını verdiklerini belirterek bu noktada Rum lider üzerinde oluşan baskıya dikkat çekti. Güney Kıbrıs'ın Annan Planı'na 'hayır' dediği halde Avrupa Birliği üyesi olduğuna değinen Hasgüler, 'Bu noktada Güney Kıbrıs toplumu istediğini aldı. Hem Annan Planı'na hayır diyerek bir çözüm olmasını istemediğini belirtti, hem de Avrupa Birliği'ne kabul edildi. Güney Kıbrıs toplumunun çözüme evet demesi için bugün çokta bir neden yok. Bu yüzden Rum toplumunun çözüm konusunda motive edilmesi gerekir' diye konuştu.

"Kuzey, Güney'e göre daha net"

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin bir çözüme ulaşarak, uluslararası toplum nezdinde kabul görmek istediğini belirten Hasgüler, bugün Kıbrıs Türk toplumun çözümden çok şey anladığını ve beklediğini kaydederek, bu noktada Rum halkının çözümden ne anladığına bakılması gerektiğini dile getirdi. Kuzey Kıbrıs'ın çözüm konusunda Güney Kıbrıs'a göre daha net olduğunu dile getiren Hasgüler, sözlerine şöyle devam etti: " Kuzey Kıbrıs şu anki durumda ne istediğini çok iyi biliyor ve ona göre adım atıyor. Amaç, artık Kıbrıs sorununu bir çözüme kavuşturup, uluslararası kimlik kazanmak. Güney Kıbrıs'ta ise bu yönde bir kaygı yok ve bu noktada Rum halkını tatmin etmek neredeyse mümkün değil. Rum halkı kendi liderinin elini zorlaştırıyor. Kuzey Kıbrıs halkının 90'lı yıllardaki ruh hali, bugün Güney Kıbrıs halkına geçmiş durumda ve Rum lider tüm bu gerilimleri omuzlarında taşıyarak masaya gidiyor"

"Müzakereler kopmaz"

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun Rum Lider Nikos Anastasiadis'e göre daha rahat olduğunu belirten Hasgüler, müzakere masasında gerginlikler yaşansa bile, gerginliklerin bu koşullar altında normal olduğunu ifade ederek, müzakerelerin kopmayacağını düşündüğünü kaydetti. Uluslararası toplumun müzakerelere olan ilgisine de dikkat çeken Hasgüler, liderlerin bu konuda cesaretlendirildiklerini belirterek, sürecin Sonbahara doğru hız kazanacağını düşündüğünü dile getirdi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.