İÇ HABERLER
okuma süresi: 7 dak.

Emekçiye buruk bayram!

Emekçiye buruk bayram!

Paylaşım, dayanışma, insan ilişkileri adına özlenesi özel kutlamalardan biri haline gelen Ramazan Bayramı, hayat pahalılığı nedeniyle artan yoksullaşma, işsizlik, adaletten uzak ücret politikaları nedeniyle yaşanamayan sevinçlerden biri haline dönüştü.

Yayın Tarihi: 28/07/14 10:42
okuma süresi: 7 dak.
Emekçiye buruk bayram!
A- A A+

Bayrama ilişkin toplumsal mesajlarla yüklü mesaj ileten sendikacılar, insanların çocuklarını sevindiremez hale geldiğini ifade ederek, emekçiler için ülke koşullarında kutlama yapacak bir ortamın bulunmadığını kaydetti.

KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan: "Bu şartlarda ve hayat pahalılığının bu düzeyde olduğu bir ortamda, insanların mutlu bir bayram geçirmesi ve çocuklarını, ailesini sevindirmesi imkansız hale gelmiştir."

KTÖS Genel Başkanı Semen Saygun: "Açıkçası bayramlar ailelerin bir araya geldiği günler oldu. O kadar çok sorunla mücadele eder olduk ki, 'bayram benim neyime' der hale geldik."

Devrimci Genel-İş Genel Başkanı Hasan Felek: "Artan hayat pahalılığı, insanların yoksullaşması içinde bulunduğumuz ortamın fotoğrafıdır. Emekçiler açısından bu bayram iç açıcı ve umut verici bir tablo çizmemektedir."

KAMU-SEN Başkanı Mehmet Özkardaş: "İşsizliğin boyutlarını, alım gücünün ne kadar düştüğünü görüyoruz. Bayramı nasıl geçirelim?."

Kıbrıs Postası - Meryem Ekinci

Ramazan Bayramı nedeniyle Kıbrıs Postası'na konuşan sendikacılar, ülkemizdeki iş yaşamının sorunlarına, eşitsizliğe, Kıbrıs sorununa ve yakın coğrafyada yaşanan şiddette işaret ederek, bayram sevincinin yaşanamaz hale geldiğini belirttiler.

Kaptan: "İnsanların ailesini sevindirmesi imkansız hale gelmiştir"

KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan, öncelikle alım gücünün bu denli düştüğü bir dönemde, çalışanların kısa süreli bir tatil imkanı da veren bayram sürecini değerlendirebilmesinin mümkün olmadığının altını çizerek, ülkede asgari ücretin yeniden belirlenmemesine isyan etti.

Kaptan şöyle konuştu:

"Bu ekonomik şartlarda, hayat pahalılığının bu kadar yüksek olduğu bir ortamda, alım gücünün bu kadar geriye götürüldüğü bir devrede tatili düşünmek mümkün mü? Özellikle asgari ücretli özel sektör çalışanları gerçekten çok zor durumdadır. Onlar için maalesef sonuç verici toplantılar yapılmıyor, adımlar atılmıyor. Göstermelik ve gerçeklerden uzak bir beyanatlar dizisi geçiyor ve zamana oynanıyor.

Hükümet bir an önce ülke insanının alım gücünü ileriye götürmek için asgari ücreti belirlemeli ve piyasada fiyat denetimini artırmalıdır. Keyfi yapılan zamlara karşı önlemler almalıdır.

Bu şartlarda ve hayat pahalılığının bu düzeyde olduğu bir ortamda, insanların mutlu bir bayram geçirmesi, çocuklarını ve ailesini sevindirmesi imkansız hale gelmiştir. Tüm olumsuzluklara rağmen bütün çalışanların ve halkımızın Ramazan Bayramı'nı kutlarım."

Saygun: "Sevinçler yaşayamaz olduk"

KTÖS Genel Başkanı Semen Saygun da, kamu görevlileri arasında maaş açısından eşitliği ortadan kaldıran yasal düzenlemelerle, gençlerin oluşturduğu ailelerin ekonomik sıkıntı içerisinde olmasına dikkati çekerek, bayramlarda sevinçlerin bile yaşanamaz hale geldiğini söyledi.

Saygun şöyle konuştu:

"Açıkçası bayramlar ailelerin bir araya geldiği günler oldu. O kadar çok sorunla mücadele eder olduk ki, 'bayram benim neyime' der hale geldik. Özellikle son zamanlarda göç yasası gündemimize iyice oturdu. Ekonomik sıkıntı çeken pek çok aile ve genç gündemimize geldi. Onların ekonomik sıkıntı altında ezildiklerini gördükçe özel bir kutlama hiç yapamaz olduk. Bayramlar insanların birbirlerine zaman ayırdığı günler haline geldi.

Özellikle insanlar arasında ekonomik açıdan çok büyük farklar. Öğretmenler arasında bile uçurumlar oluştu.

Siyasi açıdan da memleketimizin durumu iç açıcı değildir. Özelleştirmeler, işgal, istila altında ezilir hale gelmemiz, geleceğe umutla bakmamızı engeller hale geldi. Ek sevinçler yaşayamaz olduk. Özel bir bayram kutlaması, sevinçle kutlanacak bir bayram yok artık."

Felek: "Bu bayram iç açıcı ve umut verici bir tablo çizmemektedir"

Devrimci Genel-İş Genel Başkanı Hasan Felek de artan hayat pahalılığı ve yoksullaşmaya dikkati çekerek, emekçiler açısından umut verici bir tablo çizilmemesinin bayrama da yansıdığını ifade etti.

Felek şöyle konuştu:

"Ülkemizde temel sorunlara baktığınızda, Kıbrıs sorununda hiçbir umut ışığı yok. Kuzey Kıbrıs'taki çalışanların pozisyonuna geldiğimizde, emekçilerin aleyhine ağırlaşana yaşam şartlarıyla karşı karşıyayız. Sefalet ücreti olan asgari ücret yerinde sayıyor. Devlette işe yeni başlayan çalışanların sosyal hakları, 'Göç Yasası' altında ellerinden alınmaya çalışılıyor. Özel sektördeki örgütlenme çalışmaları binbir güçlükle yürütülüyor, herhangi bir sonuç alınamıyor. Artan hayat pahalılığı, insanların alım güçlerinin düşmesi ve yoksullaşması, içinde bulunduğumuz ortamın fotoğrafıdır.

Emekçiler açısından bu bayram iç açıcı umut verici bir tablo çizmemektedir. Örgütlenme yoğunlaştığı ve emekçiler yaşayabileceği ücret koşullarına kavuştuğu zaman, gerçek bayram kutlaması yapılacağını düşünüyorum."

Özkardaş: "Bayramı nasıl geçirelim? Dünya kan gölü içinde"

KAMU-SEN Başkanı Mehmet Özkardaş da, işsizliğin boyutlarına ve alım gücünün giderek düşmesine işaret ederek, buruk bayram mesajı verdi. Özkardaş, Filistinlilerin öldürülmesine dünyanın seyirci kalmasına da sert eleştiri getirdi.

Özkardaş şöyle konuştu:

"Bayramı nasıl geçirelim? Dünya kan gölü içerisinde. Dünya barışını korumak için kurulduğu iddia edilen BM Güvenlik Konseyi'nin, AB'nin, NATO'nun gözünün önünde bebekler katlediliyor. Suriye'de, Irak'ta, Filistin'de…. Ama kimse buna dur diyemiyor.

Dünyanın başka yerlerinde bebekler öldürülürken, çocuklar annelerinin kucağında paramparçayken bayram olur mu? İnsan olan insan nasıl huzurlu bir bayram yapabilir? Ben şahsen bu duygular içindeyim. İnsanlığın ne kadar aciz kaldığını, öldüğünü görmekten üzüntü duyuyorum. Bayramda evimde çocuklarımla olacağım, yüreğimin bir parçası da ölen masum insanlarla birlikte olacak.

Ülkemizde işsizliğin boyutlarını, alım gücünün ne kadar düştüğünü görüyoruz. Dün bizimle birlikte 'Göç Yasası' kalksın diye mücadele eden siyasi partilerin, bugün hükümette olmalarına rağmen, Göç Yasası'nın geri alınması önerisini nasıl reddettiğini görüyoruz. Biz AİHM'den adalet, BM'den barış bekliyoruz. Bu dünya güçlülerin dünyasıdır. Tıpkı bizim KKTC'de olduğu gibi. Burada da hukuk güçlülerin hukukudur."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.