İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Üretilen bal, organik sertifikasıyla satılacak

Üretilen bal, organik sertifikasıyla satılacak

GAÜ Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi, AB standartlarında üretim yapıyor.

Yayın Tarihi: 29/07/14 13:18
okuma süresi: 4 dak.
Üretilen bal, organik sertifikasıyla satılacak
A- A A+

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Karpaz Yerleşkesi Arıcılık Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezi bünyesinde üretilen organik balın, AB organik üretim standartlarının referans olarak alınmasına karar verildi.

?İlk yıl geçiş süresi tamamlandıktan sonra, 2015 yılından itibaren merkez tarafından üretilen balların organik sertifikayla adayla buluşacağı bildirildi.

Merkezi, İtalya merkezli ürün kontrol ve sertifikasyon kuruluşu olan (ICEA) uzmanı ve Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Tarım Dairesi yetkilileri tarafından ziyaret edildi.?GAÜ Karpaz Yaşam Kampusu bünyesinde çalışmalarını sürdüren, GAÜ Arıcılık Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezi'ne gerçekleştirilen ziyarette, ürünler üretim biçimi, hijyeni ve doğallığı ile büyük beğeni topladı.

Uluslararası laboratuarlarda analiz ediliyor?

Her yıl üretilen ballar piyasaya arz edilmeden önce akredite edilmiş uluslararası laboratuarlarda analiz edilerek piyasaya sunulacak. Karpaz bölgesinde üretilen organik balların üretim aşamasında ve daha sonrasında hiçbir kimyasal veya yan unsur kullanılmadığı belirtilen açıklamada, Karpaz bölgesindeki salvia (adaçayı), Thymus (kekik), ceretonia siliqua (harnup) gibi ballı bitkilerin yanı sıra 24 endemik bitki çeşidinden elde edilen balların, dünyanın en zengin içerikli ballarının başında geldiği vurgulandı.?Merkezde bal dışında arı sütü, polen ve propolis gibi arı ürünlerinin de üretildiği, bu ürünlerin karışımından medikal ürünlerinde hazırlandığı belirtildi. Bu ürünlerin insan yaşamında çok önemli faydalarının bulunduğu, özellikle bağışıklılık sistemini güçlendirme, hücre yenileyici özelliği olduğu vurgulandı.??

Çok kıymetli bir arı ırkı

Kıbrıs'ın en önemli değerlerinden olan Kıbrıs arı (Apis Mellifera Cypria) ırkının İtalyan arı ( Apis Mellifera L.) ırkının atası olarak kabul edildiği, yavru üretim aktivitesinin çok olması, oğul verme eğiliminin düşük olması en kıt dönemlerde dahi iyi bal toplama özelliğinden dolayı çok kıymetli bir arı ırkı olduğu vurgulandı.

?Yapılan bazı yanlış uygulamalar neticesinde Kıbrıs arı ırkı genetik kirlemeye maruz kalarak yavaş yavaş yok olmaya başladığı ifade edilen açıklamada, GAÜ Arıcılık Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezi'nin en önemli faaliyetlerinin başında Kıbrıs arı ırkının muhafazası ve geliştirilmesi ile ülke çapındaki birçok arı kolonisinin taranıp, saf hatların tespit edilerek muhafaza edildiği belirtildi.

?2000 kolonilik bir popülasyon içerisinde seleksiyona tabi tutulan 300 kovanın bulunduğu ve bu yapının sürekli kontrol ve kayıt sistemleri ile soy takibi yapılarak, mevcut arının muhafazası sağlanıp, suni tohumlama desteğiyle devam ettiği belirtildi. Bu çalışmalar neticesinde elde edilecek damızlık vasıflı saf Kıbrıs arı ırkının arıcıların hizmetine sunularak mevcut bal veriminin 2-3 kat daha artacağı vurgulandı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.