İÇ HABERLER
okuma süresi: 8 dak.

KIB-TEK arızalara yetişemiyor!

KIB-TEK arızalara yetişemiyor!

Lefkoşa ve Girne'de bayram süresince zaman zaman meydana gelen elektrik enerjisi kesintilerinin arkasında, teknik donanım ve eleman eksikliğinin olduğu ortaya çıktı.

Yayın Tarihi: 31/07/14 08:56
okuma süresi: 8 dak.
KIB-TEK arızalara yetişemiyor!
A- A A+

Kıbrıs Postası - Meryem Ekinci

El-Sen Başkanı Çağlayan Cesurer, elektrik enerjisi kesintilerinin Kalecik ile Geçitkale arasında yer alan yüksek gerilim hattındaki izolatörlerde meydana gelen "çatlak" nedeniyle oluştuğunu ifade ederek, izolatörlerin düzenli temizlenmesinin ne eldeki teknik imkânlar ne de personel sayısıyla mümkün olmadığının altını çizdi.

İzolatörlerin temizliği konusunda yaşanan sıkıntıyı aydınlatmak adına KIB-TEK'in personel sayısına vurgu yapan Cesurer, son 1 yılda istifa eden 100 kişiyle eleman sayısı abone sayısındaki artışla ters orantılı olarak düşen KIB-TEK'in, 100'e yakın teknik elemanla gerek elektrik enerjisi sağlayan sistemde meydana gelen arızalara gerekse bakım ve onarıma yetişmesinin mümkün olmadığını söyledi.

Cesurer, ayrıca KKTC'de gelişmiş ülkelerde helikopterlerle yapılan temizlik çalışmalarının aksine, izolatörlerin basınçlı temizlik aletleri kullanılarak personel tarafından yapıldığını ve böylelikle izolatörlerin kısa sürede temizlenmesinin mümkün olmadığını kaydetti.

Kalecik-Geçitkale arasındaki yüksek gerilim hattındaki izolatörlerde meydana gelen "çatlak" nedeniyle, bayram süresinde Lefkoşa ve Girne'de zaman zaman, özellikle de sabah saatlerinde meydana gelen elektrik enerjisi kesintilerinin ardında teknik donanım ve personel eksikliğinin olduğu ortaya çıktı.

Elektrik enerjisi kesintileri konusunda Kıbrıs Postası'nın sorularını yanıtlayan El-Sen Başkanı Çağlayan Cesurer, 3 gün boyunca özellikle Lefkoşa ve Girne'de etkili olan elektrik enerjisi kesintilerinin, Kalecik-Geçitkale arasındaki yüksek gerilim hattındaki arızadan kaynaklandığını belirtti.

İzolatörlerde özellikle küçük çatlaklar içerisinde toz birikmesi meydana geldiğini ve söz konusu birikintinin sabah saatlerinde oluşan çiğle birlikte hattın üzerindeki elektriği yere akıtması sonucunda sistemin korumaya geçtiğini anlatan Cesurer, bu hattın devre dışı kaldığını, Yeniboğaziçi'nden başlayarak Mağusa üzerinden enerji dağıtımı yapan 50 Megavat'lık (MW) ikinci hattın da Aksa'nın ürettiği 80 MW'lik enerjiyi taşıyamadığını kaydetti.

Aksa daha az üretecek

Termal kamerlarla izolatörlerin tarandığını ve ısı tepsiti yapılmaya çalışdığını belirten Cesurer, Aksa'nın elektrik enerjisi üretiminin de özellikle sabah saatlerinde 46 MW'ın üstüne çıkmaması kararı alındığını bildirdi.

"Zaman kaybı"

Sorunun çözüldüğünü ve termal kameralarla izolatörler üzerindeki arızanın tespitine çalışıldığını vurgulayan Cesurer, eldeki teknik imkanların yeterli olmayışı ve izolatörlerin temizlenmesinin tamamen personelle sağlanlaması nedeniyle hem zaman kaybı hem de profesyonel anlamda sorun yaşandığının altını çizdi.

Cesurer şöyle konuştu:

"Dünyada bu izolatörler helikopterle yıkanırken, biz bunu basit ilaçlama makineleriyle yapmaya çalışıyoruz. Hem zaman kaybı hem de profesyonellik açısından sorun yaşıyoruz. Kalecik-Geçtikale hattında bakım var. İzolatörler temizleniyor. Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi helikopterle yapılmıyor, çalışanlar tazikli pompalarla direklere çıkıp biriken tozu temizliyor. Günde 5 direk temizleyebiliyoruz."

"Teknik personel 100'ün altına düştü"

KIB-TEK'te son 1 yılda istifa eden 100 kişiyle eleman sayısının abone sayısındaki artışla ters orantılı olarak düştiğini kaydeden ve bugün teknik personel sayısının ihtiyacın çok gerisinde kaldığını vurgulayan Cesurer, en önemli sorunun eleman ihtiyacı olduğunu belirtti.

KIB-TEK'in, 100'e yakın teknik elemanla gerek elektrik enerjisi sağlayan sistemde meydana gelen arızalara gerekse bakım ve onarıma yetişmesinin mümkün olmadığını söyleyen Cesurer, şöyle konuştu:

"Abone sayısının 120 bin olduğu dönemde, çalışan sayısının 880 olması gerektiği tespit edilmişti. Şu anda abone sayısı 154 bin ancak personel sayısı 570'e geriledi. Bu, sürekli verilen hizmetin aksamasına neden oluyor. Yaşanan ikinci bir arızaya müdahalede, eleman sıkıntısı nedeniyle zorluk çekiyoruz. Ada genelinde teknik personel sayısı 100'ün altında düştü. O nedenle dönem dönem teknik personel istihdamının hızlı bir şekilde olması lazım. Artan iş yükü karşısına bazı personel, iş yükü altında ezilmeye başladı. Her bölgede belli oranla teknik ekibimiz var. 2-3 arıza olduğunda, biri bittikten sonra diğerine müdahale ediliyor. Her geçen gün belki de bu ayda birkaç personel emekli olacak. Arka arkaya gelen arızalarda sıkıntı yaşanıyor. Sadece arızalar için değil bakımlar ve yatırmların yapılmasıyla ilgili de personel ister."

Kalyoncu: "Gereksiz ve sıkıcı zaman kayıplarına neden olmaktadır"

TÜRK-SEN Başkan Vekili Tuluy Kalyoncu da dün sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, dünyada helikopterlerle yapılan temizlik çalışmalarına atıfta bulunarak, KKTC'deki uygulamanın gereksiz bir zaman kaybına neden olduğu üzerinde durdu.

KIB-TEK'te gecikme olmaksızın bir kriz grubu oluşturulması gerektiğini de ifade eden Kalyoncu şöyle yazdı:

"Son günlerde peşi sıra yaşanan elektrik kesintilerine neden olan arıza şekli kabul ediyorum elimizdeki olanaklarla kolaylıkla tespit edilip giderilecek türden değil. İşin şanssızlık boyutu da var ki iki farklı devrede (Kalecik-Geçitkale ve Teknecik-Lefkoşa) birden arıza meydana gelmektedir. Ancak, bu konu tek bir birimin boynuna asılarak kısa sürede çözülecek gibi görünmüyor. Bir an önce bayram tatilini bir kenara bırakıp Kurum üst kademesinin katılımı ile bir kriz grubu oluşturulmalı ve arıza tespit ve tamir işleri programlanmalı! Daha fazla kendi bindiğimiz dalı kesmeden bu yapılmalı..

Yüksek gerilim hatları üzerinde bulunan izolatörlerde meydana gelen ince çatlaklar veya biriken tozların nem ile birleşmesi sonucu izolatörler görev yapamamakta, hat üzerinden akan elektrik bir anda toprağa akmakta bunun sonucunda hattın korumaları devreye girerek hattı enerjisiz bırakmaktadır. Bu tür arızaların çıplak gözle hat güzergahı boyunca aşağıdan yapılacak patrollarla tespit edilmesi kolay değildir.

Gelişmiş ülkelerde bu tip arızaları oluşmadan önce önlemek, meydana gelmesi durumunda ise tamir etmek için termal kamera ve başka bazı özel donanıma sahip helikopterler kullanılmaktadır. İzolatörler üzerinde tozların birikmesini engellemek için havadan yıkama yapılmaktadır. Elektrik akısının iyi olmadığı yerlerde, ilgili elemanlarda kızarma ve bunun sonucunda kopma-kırılmalar meydana gelmektedir. Bunun da önceden tespitinde termal kamerayla donatılmış helikopterlerden yararlanılmaktadır.

Kıbrıs'ın kuzeyinde iletim şebekesi uzunluğu başka ülkelerle kıyaslandığı zaman çok küçük olsa da bu tür anlık ve kalıcı olmayan ancak tekrarlayan arızaları tespit etmek gereksiz ve sıkıcı zaman kayıplarına neden olmaktadır. Son birkaç günden beridir yaşanmakta olan kesintiler işte bu tipe giren arızalardır ve işin bir başka şanssız yönü; Geçitkale-Dikmen ve Teknecik-Lefkoşa arasında iki farklı devre ve güzergahta meydana geliyor olmasıdır."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.