İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Eroğlu'ndan 1 Ağustos mesajı

Eroğlu'ndan 1 Ağustos mesajı

Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu, Kıbrıs'ın Türkler tarafından fethinin 443'ncü, Türk Mukavemet Teşkilatı'nın (TMT) kuruluşunun 56'ncı, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı'nın kuruluşunun 38'nci yıldönümleri dolayısı ile bir mesaj yayınladı.

Yayın Tarihi: 31/07/14 09:20
okuma süresi: 5 dak.
Eroğlu'ndan 1 Ağustos mesajı
A- A A+

Eroğlu mesajında şunları kaydetti:

"1 Ağustos Kıbrıs'taki Türk varlığı açısından büyük önem taşıyan bir tarihtir.

1 Ağustos 1571'de Kıbrıs'ın Türkler tarafından fethi ile o zaman da kaynayan bir kazan halinde olan Ortadoğu'da Haçlı seferleri durdu, Osmanlı İmparatorluğu ve İslam Dünyası yüzyıllar sürecek olan rahat bir nefes alma fırsatını buldu.Kıbrıs'ın fethi ile Ada'da Türk varlığı başladı ve yüzyıllar boyunca bu topraklarda karşılıklı anlayış, adalet hüküm sürdü, Ortodoks Rumlar hiç tatmadıkları gelişmeleri yaşadı.

Kıbrıs'ın 1878'de Osmanlı elinden çıkarak İngilizlerin yönetimine geçmesi İngilizlerin Ortadoğu'ya hakim, stratejik bir Ada'nın ele geçirilmesi, Osmanlı İmparatorluğu'nun geriletilmesi, Rusların sıcak sulara inişinin engellenmesi hedeflerinin bir sonucudur.

Kıbrıs Türk Halkı 1878'den itibaren zor günler yaşamaya başladı ancak hiç bir zaman benliğini, özgürlük istencini yitirmedi, Rumların Ada'nın Yunan hegemonyasına sokulması çabaları karşısında boy eğmedi.

Rumların 1931 isyanındaki ana gayeleri, 1950 halkoylamasını yaparken akıllarındaki hedef Ada'nın Yunanistan'a bağlanması idi. Yunanistan 1954'te Kıbrıs halkının self determinasyon hakkı için Birleşmiş Milletlere başvururken çeşitli nedenlerle Ada nüfusunun büyük çoğunluğunu ele geçiren Rumların oyları ile Ada'yı kendisine bağlamayı amaçlıyordu. 1955 yılında ise Ada'da Yunanistan'ın dürtüsü 'Kıbrıslıların Milli Mücadele Örgütü' anlamına gelen EOKA terör örgütünü kurdular. Bu gelişme karşısında hareketsiz kalması halinde Girit'teki Türklerin yaşandığı gibi toprağından, canından benliğinden olacağını iyi bilen Kıbrıs Türkleri ise 1 Ağustos 1958'de direniş için 'Türk Mukavemet Teşkilatı'nı 'vücuda getirdi.

Anavatan Türkiye ile birlikte verilen mücadele sonucu, Kıbrıs Türk Halkı olarak 1960 yılında kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti Devleti'nin Kıbrıs Rum Halkı ile siyasi eşitliğe sahip kurucu ortağı olduk. Ancak Rumların hedefi değişmediği, hala Ada'yı Yunanistan'a bağlama ülküsünden ayrılmadıkları için kurulan ortaklık Devleti 21 Aralık 1963'teki silahlı Rum saldırıları ile yıkıldı. Çok acılar çektik, toplu mezarlara gömüldük, 103 köyümüzü terk etmek zorunda kaldık, göçmen olduk ama Enosis'e geçit vermedik. 1968-1974 yılları arasındaki toplumlar arası görüşmelerde bozulan ortaklığın yeniden kurulması için yapıcı rol oynadık ancak Rumların aklında-fikrinde Enosis olmaya devam etti. 15 Temmuz 1974'teki Rum-Yunan darbesi pervasızca atılmış kesin hedefi Enosis olan bir adımdı. 20 Temmuz 1974'te başlayan Kıbrıs Türk Barış Harekatı bizi Yunan egemenliğinden, toplu mezarlardan kurtardı, üzerinde Devlet kurduğumuz, özgürce, güven içinde yaşadığımız bir toprak parçasına kavuşmamızı sağladı. Tarihi gerçekler bunlardır. Bu topraklarda özgür yaşamak isteyen her Kıbrıs Türkü bu gerçekleri bilmeli, anlatmalı, gelecek nesillere aktarmalıdır. Bizim tarihimizde utanacağımız bir sayfa yoktur. Biz esir alınmak, yok edilmek istenmemiz karşısında direndik ve başardık.

1 Ağustos 1976'da Türk Mukavemet Teşkilatı'nın görevini başarı ile tamamlayarak tarihteki yerini almasından sonra yasa ile barışı sürdürmek, özgürlüğümüzü, güvenliğimizi sağlamak için Güvelik Kuvvetleri Komutanlığımız kuruldu.Kıbrıs Türk Halkı 50 yılı aşkın bir süredir Rum komşularının Enosis hayalinden vazgeçmesi, kalıcı, yaşayabilir bir antlaşma beklentisi ile görüşme masasında bulunuyor.Dün olduğu gibi bugün de Rum komşularımıza, "geliniz bu Kıbrıs'ı tüm Dünya'ya örnek olacak şekilde bir barış, huzur, işbirliği adası haline getirelim diyoruz ama hala olumlu bir karşılık bulmuş değiliz.

Bizler için anlamı büyük olan 3 mutlu olayın yıldönümlerinde bir kez daha Rum komşularımıza dostluk ve barış çağrımızı yinelerken, Kıbrıs Türk Halkı'nın bize yapmakta oldukları haksızlıklara uzun süre daha tahammül etme niyetinde olmadığını, tarihten ders çıkarmamaları halinde bugünleri arar duruma gelebileceklerini ifade etmek istiyorum.

Bu duygu ve düşüncelerle dünden bugüne bu topraklardaki Türk varlığı, özgürlüğümüz, güvenliğimiz için mücadele ederken canlarını kaybeden tüm şahitlerimizi Rahmet, gazilerimizi şükranla anıyor halkımızın 1 Ağustos Toplumsal Direniş Bayramı'nı candan kutluyorum."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.