İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Nami: "Dış yatırım, izolasyonları kaldırabilir"

Nami: "Dış yatırım, izolasyonları kaldırabilir"

Ticaret Odası Eski Başkanı Erdil Nami, yatırımın büyük olması dahilinde liman sözleşmelerinin 49 yıldan 99 yıla çıkarılabileceğini söyledi

Yayın Tarihi: 02/08/14 10:21
okuma süresi: 5 dak.
Nami: "Dış yatırım, izolasyonları kaldırabilir"
A- A A+

Dış yatırımın oldukça ülke için avantajlı olduğunu söyleyenİşadamları Derneği ve Ticaret Odası Eski Başkanı Erdil Nami, ülkenin uluslararası sularda tanıtılmasının uygulanan izolasyonların da kalkmasını sağlayacağını belirtti. Liman sözleşmesinin 49 yıldan 99 yıllığına çıkarılmasını talep ettiklerini aktaran Nami, mevzuatta da yatırımın büyük olması dahilinde 99 yıla çıkarılabileceğinin yazdığını konuştu.


DIŞ YATIRIMIN AVANTAJLARI

ADA TV'de Cansu Örmeci'ninsorularını yanıtlayan söyleyen İşadamları Derneği ve Ticaret Odası Eski Başkanı Erdil Nami programda şu ifadelere yer verdi: "Bizim memleketimizin güzel insanlarını, üslubu lisanı güzel olan, okuma yazma oranı yüksek olan eleman bolluğumuz, coğrafya güzelliğimizi dikkate alınacak olursa bizim buraya dış yatırım getirebilmemiz lazımdır. Yeter ki dış yatırımı hoş karşılayan bir atmosferimiz olsun. Bana göre biz bunu tam olarak yakalayamadık. Türkiye'de bir miktar yatırımcı var, ben iftihar ediyorum ve örnek olsunlar diyorum. Ben onları hem takdir ediyorum hem de iyi bir şey olduğuna inanıyorum. Bazılarında yeterli eleman yoksa bunlar sorundur. Bu sorunlar cebri polis zoru ile halledilemez. Yatırımcı ile çalışma bakanlığımızın bu konuda bir hareket etmesi gerekiyor.

"49 YILLIK LİMAN SÖZLEŞMESİ…"

Yatırımların gelmesi Kıbrıs için çok iyi. Yatırımlar Türkiye'den kredi alıp gelinirken Güney'deki komşularımız gayri yasal diyorlar. Ben diyorum ki bu tip yatırımları çoğaltırsak, yani örneğin ben bir Marina'nın yönetim kurulu danışmanıyım. Şuana kadar da 100 milyon dolarlık yatırım yapıldı. Orada 40-45 metre boyundaki yatların dahi alt bakımı yapılabilir. 18 bin metre karelik beton bakım onarım tersanemiz vardır. Biz Suriye'den veya Lübnan'dan bile birilerinin yatlarının bakımını yaptık. Ama yatırımı devam ettirebilmek için kira sözleşmesinin süresinin 49 yıldan 99 yıllığına çıkarılmasını talep ediyoruz. Eğer yatırım büyükse mevzuatta da 99 yıla çıkartılabilir deniliyor.

"MARİNANIN LEFKE-GÜZELYURT KISMINA AÇILMASI LAZIM"

Lefke-Güzelyurt kısmına, Girne'nin batı ve doğu kısmına açılması lazım Marina'nın. Doğudan batıya geçen yatlar, modern imkanımızın olduğu bilirlerse daha rahat ederler. Sığınacakları modern Marinaları bilmeleri önemlidir. Türkiye dışındaki yatırımların iki avantajı vardır kendileri ve diğer yatırımlara meşruluk kazandırır. Bizim izolasyon dediğimiz kısıtlamalar gibi olaylarımız konusunda bu insanlar konuşacak. İzolasyonların kaldırılmasında rol oynayacaklar. Tanınabilir diyecekler. Ortaklıktan atıldı bu insanlar ancak 4-4'lük tanınan devletten daha iyi bir devlet mekanizması vardır diyecekler. Bu firmalar öyle dedikleri zaman da sorunlar çözülecektir.

"GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERİN TAMAMINDA TASARRUF AÇIĞI VAR"

Dış yatırım çok önemlidir. Yatırım dediğimiz olay büyük tasarruf yaparsınız, tasarrufunuzun da bir kısmını yatırıma verirsiniz. Gelişmekte olan ülkelerin tamamında tasarruf açığı var. İnsanlarımız tasarruf sahibi. Devletin yapması gereken insanları zorlamadan teşvik ederek yasal sistemle teşvik ederek tasarruflarını nasıl yatırıma çevireceklerinin araştırılıp bulunması gerekiyor.

"YATIRIM AJANSI'NA ÇOK GENİŞ YETKİLER VERİLMELİYDİ"

Yatırım ajansı kuruluşumuz var. O kurumun kuruluş aşamasında, çok geniş yetkilerin verilmesi lazımdı. Bizdeki olay, mevcut bakanlıklar var, limanlar, yollar, çevre bakanlığı hepsi başka bir yere bakar.Turizm bambaşka bir bölümde. Yeni yatırım yapacağınız zaman genellikle 5-6 veya 7 ayrı bakanlıkla yazışmanız gerekiyor. Yatırım ajansının vazifesi, bu işleri yatırımcı adına yapıp yatırımcıyı bilgilendiriyor. Yatırımcı adına bu kurum yazıları yazdığı zaman ilgili bakanlığın belli bir sürede cevap vermesi gerekiyor. Benim bir önerim olmuştu, demiştim ki 30 gün içerisinde ilgili bakanlık cevap vermek zorunda olsun, cevap vermezse, müspet cevap versin sayılsın dedim. Kıyamet koptu. Kanuni haklara sınır getirilmiş olur bu şekilde. Karşı olma hakkı korunuyor ancak en azından bir resmi açıklama yapabilirler diye."

Star Kıbrıs - Nupelda Karabuğday

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.