İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Tsunami olabilir; rahat olun, hepimiz öleceğiz!

Tsunami olabilir; rahat olun, hepimiz öleceğiz!

Türkiye Bölgesel Deprem ve Tsunami İzleme Merkezi'nin (BDTİM) Girit'in Güney'inde oluşacak bir "olası depremde Gökova Körfezi'ni, Kıbrıs'ı, Lübnan'ı ve Libya'yı tsunami vurabilir" açıklamasına karşılık KKTC Meteoroloji Dairesi Müdürü Raif İlker Buran, olayı basından duyduğunu söyledi...

Yayın Tarihi: 19/08/14 10:30
okuma süresi: 4 dak.
Tsunami olabilir; rahat olun, hepimiz öleceğiz!
A- A A+

Kıbrıs Postası - Ertuğrul SENOVA

Daire Müdürü Buran gazetemizin "böyle bir durum karşısında önceden veya sonradan ne gibi önlemler alınabilir?" şeklindeki sorusuna ise "Tsunamiye karşı herhangi bir önlem alınamaz; önüne geleni yıkar, gider!" yanıtını verdi. "Deprem önceden tespit edilemez" de diyen Meteoroloji Buran, kamuoyunu yaptığı açıklamayla rahatlattı.

Türkiye Bölgesel Deprem ve Tsunami İzleme Merkezi'nin (BDTİM) açılış töreni sırasında konuşan Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik'in Girit'in güneyindeki "dalma batma zomunda" oluşacak bir depremin, Türkiye'nin Gökova Körfezi'ni, Kıbrıs'ı, Lübnan'ı ve Libya'yı tsunami vurabilir açıklamasına karşılık Meteoroloji Dairesi Müdürü Raif İlker Buran, "olayı basından duyduk" dedi.

Konuyla ilgili Gazetemiz Kıbrıs Postası'na konuşan Buran, Meteoroloji Dairesi olarak konuyla ilgili herhangi bir öngörülerinin bulunmadığını belirterek, "deprem önceden tespit edilemez" dedi.

"Önlem alınamaz"

Tsunaminin her şeyi yıkıp geçtiğini, karşı konulamaz olduğunu vurgulayan Buran, gazetemizin, "böyle bir durum karşısında önceden veya sonradan ne gibi önlemler alınabilir?" sorusuna "Tsunamiye karşı herhangi bir önlem alınamaz önüne geleni yıkar gider" şeklinde cevap vermesi şaşırttı.

Hedef Doğu Akdeniz bölgesi

Türkiye Bölgesel Deprem ve Tsunami İzleme Merkezi'nin açılışı geçtiğimiz gün yapıldı. Açılış töreni sırasında konuşan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik, "Merkezin esas görevlerinden biri Doğu Akdeniz bölgesinde meydana gelecek olan tsunami olayları hakkında bölge ülkelerine erken ve doğru bilgi sağlamak, erken uyarı sinyali vermektir" dedi.

Ama aynı zamanda deprem algılama sistemini de tüm bölgeye yaydıklarını kaydeden Erdik, "Bu açıdan gerek komşu ülkelerde gerekse ülkemizde olan depremler hakkında en doğru ve hızlı ve bilgiyi anında vermeye çalışıyoruz" diye konuştu.

Erdik, deprem ve tsunami izleme merkezinin teknolojiyle donatıldığını ifade ederek, merkezin yaklaşık 1000 istasyondan canlı olarak bilgi toplayıp, değerlendirebilecek kapasiteye sahip olduğunu anlattı. Aynı zamanda binanın yeşil bina olarak tasarlandığını dile getiren Erdik, "Kendi otonom elektrik sistemi var. Deprem sonrasında devamlı faaliyeti olacak. Binanın altında deprem yalıtım sistemi vardır. Yani bir deprem sırasında deprem hareketleri binaya ulaşmayacaktır. Zemin sallanacak fakat bina sabit duracaktır. Bu da burada çalışan teknisyen arkadaşlarımızın ve cihazların emniyetli bir şekilde görevlerine devam etmesini sağlayacaktır" diye konuştu.

En son 792 yıl önce olmuştu

Pek fazla doğal afetin yaşanmadığı Kıbrıs'ta en son 11 Mayıs 1222'de yani 792 yıl önce saat 06.15 sularında bir deprem meydana gelmişti. Büyüklüğü tahmini olarak 7,0–7,5 dolaylarında olan deprem, Libya ve İskenderiye'de gözlemlenmiş bir tsunamiye yol açmış ve en şiddetli biçimde Lefkoşa, Limasol ve Baf'ta hissedilmişti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.