İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Hasan Sarıca: "Bin defa yuh olsun!"

Hasan Sarıca: "Bin defa yuh olsun!"

Dev-İş Eski Başkanı ve CTP Eski Milletvekili Hasan Sarıca, "İşçi sınıfına hıyânet eden birçok eski yol arkadaşım var... Her kim olursa olsun, Toplu Sözleşme Hakkı'nı ortadan kaldırmak isteyenlere yuh olsun! Hele de bunu yapan, emekçiler ve halk adına konuştuğunu iddia edenlerse eğer, bin defa yuh olsun!" dedi…

Yayın Tarihi: 23/08/14 10:08
okuma süresi: 4 dak.
Hasan Sarıca: "Bin defa yuh olsun!"
A- A A+

Kıbrıs Postası – Filiz Seyis

"Bin defa yuh olsun!" diyen Dev-İş Eski Başkanı ve CTP Eski Milletvekili Hasan Sarıca, Toplu İş Sözleşmesi Hakkı'nı ortadan kaldırma çabası içinde olanlara sert konuştu…

Kıbrıs Postası'na konuşan Sarıca, DEV-İŞ başkanlığı döneminde Sanayi Holding'de gerçekleştirdikleri açlık grevinin hikâyesini anlatarak, günümüzde DEV-İŞ, BES ve Mağusa Türk Genel-İş'in Hükümet, Savcılık ve Sayıştaylık'ın sendikal hakları yok etmeye yönelik çabasını protesto etmek amacıyla başlatacağı açlık grevi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (DEV-İŞ) Eski Başkanı ve CTP Eski Milletvekili Hasan Sarıca, Anayasa ve yasaların yok sayılarak, Toplu İş Sözleşmesi Hakkı'nı ortadan kaldırmaya yönelik olarak yapılan saldırıları protesto etmek için DEV-İŞ ve bağlı sendikalar, BES ve Mağusa Türk Genel-İş'in 2 Eylül tarihinde başlatacağı açlık grevi ile ilgili değerlendirmelerde bulunurken, kendisinin DEV-İŞ Başkanı olduğu dönemde Sanayi Holding'de yapılan, KKTC tarihinin ilk ve tek açlık grevinin de hikâyesini anlattı.

"1980'DE, KENDİ KENDİLERİNE KURALLAR ÇIKARDILAR"

1980 yılında DEV-İŞ ile Sanayi Holding arasında imzalanan Toplu İş Sözleşmesi'nin (TİS) tarihinin dolmasıyla yeni bir TİS imzalanması için başvuru yaptıklarını anlatan Sarıca, işverenin bu isteklerini reddettiğini ve kendi kendilerine karar vererek "Mali ve İdari Kurallar" isimli bir genelge çıkardıklarını ifade etti.

"TİS HAKKIMIZI GASP ETTİLER, HÜKÜMET DESTEK VERDİ"

İşverenin işyerindeki koşulları bu kurallar ile düzenlemek istediğini belirten Sarıca, "Toplu İş Sözleşmesi hakkımızı gasp ettiler ve dönemin hükümeti de buna destek verdi" dedi.

"14 GÜN AÇLIK GREVİ YAPTIK, HAKKIMIZI GERİ ALDIK"

Sarıca sözlerini şöyle sürdürdü: "O dönem yaşanan bu hak ihlalinde, Türkiye'deki 80 darbesinin de etkisi vardı. Türkiye'de sendiklar kapatılıyordu. Sanayi Holding, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na bağlıydı, Sanayi ve Ticaret Bakanı ise Taşkent Atasayan idi. O zaman Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Referandum Yasası da yoktu.

Biz de gasp edilen TİS hakkımızı geri alabilmek için 14 gün süren bir açlık grevi yaptık. Açlık grevinin yanında çeşitli eylemler de yaptık ve sonunda hakkımızı geri aldık."

"BUGÜN DE AÇLIK GREVİ KAÇINILMAZ İSE YAPILMALI"

Bugün yaşananı da kazanılmış hakları ortadan kaldırmaya yönelik bir müdahale olduğunu kaydeden Sarıca, bir kez daha sınıf mücadelesinin kaçınılmaz olduğunun ortaya çıktığını, sendikaların aldığı açlık grevi kararına saygı duyduğunu ve eğer kaçınılmazsa yapılması gerektiğini söyledi.

Sarıca, sendikaların hak ihlalleri karşısında direnmesi, meşru olan her yolun denenmesi gerektiğini belirterek, "Başta DEV-İŞ olmak üzere, tüm mücadeleci sendikalarımızın yolu açık olsun" dedi.

"EMEKÇİLER ADINA KONUŞTUĞUNU İDDİA EDENLERE BİN DEFA YUH OLSUN"

Sarıca şunları kaydetti: "Sendikalar meşru olan her yolu denemeli, meşru olan her yol denenmeden hak almak mümkün değil.
Bugün, bu noktada yapılması gereken çok basit... Yönetenler, Anayasaya ve yasalara uysunlar yeter! Yasalar çok açık ve net, hak kısıtlama hakları yok!

Yazıklar olsun, her kim olursa olsun, toplu sözleşme hakkını ortadan kaldırmak isteyenlere, yuh olsun! Hele de bunu yapan, emekçiler ve halk adına konuştuğunu iddia edenlerse bin defa yuh olsun!"

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.